031 335 220 [email protected]

Bilo nas je preko 40, kar je lepo število za ta letni čas, ko vas je že kar veliko na dopustih. Vreme nam je bilo naklonjeno, ker je bil namen piknika – veselje, dobro razpoloženje, klepetanje in še kaj ….

Lastnik Ranča je družina Avšič, ki ima v lasti tudi firmo Kogast Grosuplje. Oče naše Katarine Avšič je nečak generala Jake Avšiča. Po njem se imenuje tudi ulica v Savljah, kjer stanujejo tudi Avšičevi. Jaka Avšič je bil slovenski prvoborec, partizan, general, vojaški ataše, veleposlanik, politik (*24. april 1896, Ljubljana, † 2. januar 1978, Ljubljana). Generalpolkovnik Avšič je bil eden najvišjih slovenskih pripadnikov JLA. Sam ranč pa je pod Savljami na ravnini, ki vodi do Save in je obilo prostora za njihove živali. Zanje sta s sponzorstvom poskrbela ŽITO Ljubljana s skoraj 100 kg kruha in SPAR Slovenija z zelenjavo in kruhom. Obema, tako g. Janezu Bojcu, direktorju Žita in g. Igorju Merviču, direktorju Spara, se v imenu »lačnih« živalic ranča Avšič prav lepo zahvaljujemo. Verjetno so mislile, da se jim kažejo nebesa ob taki obilici slastne hrane. Poslovodkinja Sonja iz Spara Grosuplje pa je celo darovala škatlo sladkorja v kockah za prelepe lipicance.

Vsaka članica je za naš piknik prispevala kakšno dobroto, da bi ne bile lačne. Posebej so se potrudili Branka Slinkar in Tin Žorž s sladicami, Germana Leben je spekla odlično pito, Andreja Derlink jabolčni zavitek, ….Vseh dobrot ne morem niti našteti, ker je bilo vsega tooooliiiikoooo. Za odlična vina je poskrbela sponzorka in naša članica Laura Bordon iz Marezig, ob pomoči svoje hčerke Elizabet, ki je bila tudi Vinska kraljica Slovenske Istre, z vini Montiz in eko Laura.

Posebno presenečenje je bil slavni chef Uroš Štefelin, veliki kuharski mag iz Vile Podvin, ki jo vodi naša članica Marcela Klofutar. Ob takem tandemu, kot sta Uroš in Marcela, vse cveti, zato nikar ne zamudite kosil in večerij v Vili Podvin, ko boste na Gorenjskem (tam smo imele FAM-ovke tudi novoletno srečanje). Uroš nam je pokazal, kako se filirajo in pravilno spečejo ribe (tako nam ne bo uspelo nikoli, ker tako znanje imajo le nekateri veliki mojstri …). Ribice – pet vrst postrvi in še sulca za povrhu – je prispeval Mitja Zupan iz ribarnice Zupan & Zupan d.o.o. iz Nomnja pri Bohinjski Bistrici /041 721 452/. Punce, to so bile ribe!!! Ko boste tam kje, jih greste lahko kupiti. Se bom pa skušala dogovoriti z Mitjem, da jih kdaj pa kdaj pripelje tudi do Ljubljane. Seveda, kadar bo večja količina naročil.

Bilo je nepozabno in trajalo je do naslednjega dne. Tisti vzdržljivejši smo ostali do takrat.

📸 Foto utrinki

Povzela: Silvia Lippai