031 335 220 [email protected]

Odločitev je padla s pomočjo mag. Andreje Jernejčič, da si v mesecu maju ogledamo Zobozdravstveno in estetsko kliniko Križaj na Muljavi. Klinika je vrhunsko opremljena, saj se tako kot v drugih panogah, tudi v zobozdravstvu spremembe odvijajo s svetlobno hitrostjo.

Zobozdravstvena in estetska klinika Križaj se ponaša z 20-letno tradicijo. Njihova posebnost je, da pacientom na enem mestu nudijo vse zobozdravstvene storitve – od zdravljenja zob in obzobnih tkiv, kliničnih pregledov, otroškega zobozdravstva, digitalne rentgenske diagnostike, fiksne in snemne protetike do implantologije, kirurgije in paradontologije. So prvi v Sloveniji z mednarodno zobozdravstveno akreditacijo AACI. Pri večjih projektih sodelujejo tudi z digitalnimi laboratoriji v tujini. Imajo šestnajst redno zaposlenih in štiri zunanje sodelavce. Klinika se ponaša s tem, da je ena najsodobnejših klinik pri nas z vso opremo na enem mestu.

Aleksandra Križaj Dumić, direktorica klinike, je po izobrazbi zobozdravnica. V tem poklicu deluje že 20 let in že več let je tudi predavateljica na Akademiji za laserje in zdravje (LAHA) in po njenem prepričanju je zobozdravnik nekdo, ki mu moramo zaupati, da nam lahko pomaga.

Največ pa za zdrave zobe seveda lahko naredimo same. Tako nam je pokazala, kako skrbimo za ustno higieno s pravilnim načinom umivanja zob, uporabo zobne nitke in ostalih pripomočkov, da čim bolj odstranimo zobne obloge in se s tem izognemo nastanku zobne gnilobe. Zob si nikoli ne umivamo takoj po jedi in po umivanju zadržimo nastalo peno v ustih zaradi delovanja fluora. Ščetko redno menjamo, če pa ima naša ščetka mehke ščetine, si moramo zobe umivati vsaj 20 minut. Čiščenje zob in dlesni je veščina, ki se jo je treba naučiti, žal pa smo pri tem vse prevečkrat površne in nedosledne.

Ko pa vse to le ne pomaga dovolj in pride do bolečin, je potrebno obiskati zobozdravnika. Po njihovih metodah digitalizacije, je zdaj možno prav hitro odkriti vir bolečine, ki nas pesti. »Digitalizacija v zobozdravstvu nam olajša veliko stvari, saj nam digitalni podatki, kot so posnetki, skeni in rentgeni pomagajo pri sestavi 3D rekonstrukcije celotne čeljusti in 3D diagnostiki. S skeniranjem ustnih lokov, dobimo sliko in od tam naprej načrtujemo diagnostično zdravljenje«, je povedala Aleksandra Križaj Dumić in dodala, da je ena od prednosti digitalne diagnostika tudi možnost konzultacije s strokovnjaki v drugih državah.

Članice FAM smo si ogledale ordinacijo in spoznale aktualne trende v zobozdravstvu in izvedele kar nekaj novosti o digitalizaciji v zobozdravstvu in celo o odpravi smrčanja z laserjem. »Že deset let se ukvarjam z laserji v stomatologiji in nekaj postopkov z laserjem uporabljamo tudi pri manjših posegih na licu, ustnicah in pri odpravi aken, herpesa, pomlajevanju obraza in dvigovanju mehkega neba v ustni votlini, kar lahko odpravi smrčanje,« je še razložila Aleksandra Križaj Dumić, ki svoje znanje o uporabi laserjev deli tudi na izobraževalnih delavnicah s kolegi zobozdravniki.

O najsodobnejših zobozdravstvenih uslugah Klinike Križaj se lahko prepričate tudi na spodnjih povezavah https://youtu.be/_k8P1bGlehg https://youtu.be/9jVThJ27r7E https://youtu.be/Ns-CGZz9Vzw https://youtu.be/0byka13cc6o https://youtu.be/naDHn_VmMmE https://youtu.be/spBEblU5ZSM https://youtu.be/YEz6s71KxBs

Za popestritev družabnega dela srečanja je ob odličnih sendvičih iz zorjene govedine in sladicah, poskrbel vokalni osmerec brez krčmarja Pushluschtae, ki že 12 let navdušuje slovensko publiko s svojimi a capella izvedbami popularne glasbe. Njihova medsebojna energija in povezanost, se kaže v vsakem nastopu in vsak nastop poslušalci pospremijo z bučnim aplavzom. Več o njih na Www.pushluschtae.com in Www.facebook.com/pushluschtae.

Povzela: Silvia Lippai

Fotogalerija