031 335 220 [email protected]

Vreme kot naročeno. Toplo, skoraj pretoplo za april. Seveda nam je ta toplota prijala, saj je še dan pred našim srečanjem v Velenju lilo, kot bi bil sodni dan. Ampak zaradi naše pozitivne energije si v času naših dejavnosti še vreme ne upa kljubovati. V Velenje smo tako prispele polne dobre energije. Dodatno pa je dodala nasmejana direktorica Vzorčnega mesta ga. Brigita Kropušek Ranzinger, ki nas je tako prisrčno sprejela.

Vodenje dogodka je tokrat zaradi odsotnosti predsednice in podpredsednice društva prevzela kar naša mag. Andreja Jernejčič, ki je dejala, da Vzorčno mesto postavlja vodilne evropske trende v razvijanju pametnih rešitev.

Po pozdravnem nagovoru je predala besedo direktorici Andragoškega zavoda Ljudska univerza Velenje ter Vzorčnega mesta ga. Brigiti Kropušek Ranzinger, ki je povedala: »Vzorčno mesto kaže smernice in postavlja trende. V njem se ne bojimo novih ali manj znanih terminologij«.

»Še več, raje jih uporabimo kot izhodišče za kreiranje novih vsebin. Vzorčno mesto ni zgolj multimedijski center, saj uporabljamo transmedijsko metodo pripovedovanja zgodb. To pomeni, da pripovedujemo zgodbo skozi različne medije na interaktivni in vključujoč način,« je povedal kreativec vizualizacij in interaktivnih pametnih tehnologij Erik Kapfer, ki je skupaj z magistrom virtualnih komunikacij in novih metod izobraževanja Miho Cojhtrom oblikoval idejo o vzpostavitvi Vzorčnega mesta. Kot pravijo ustanovitelji, gre za ekosistem s tremi vodilnimi stebri, ki se med seboj prepletajo. To so izobraževanje, razvoj in inovacije. »V Vzorčnem mestu lahko doživimo zabavo, raziskovanje, različne asociacije in igre. To pomeni, da nove tehnologije vključujemo v smiselni koncept, kjer lahko otroci vidijo dinozavre, plešejo z roboti, spoznavajo raperje, ki so znanstveniki na področju zgodovine in elektrike, lahko se podajo v 3D celico skozi čarobno omaro ali pa se usedejo na stol, kjer miza govori. Ponujamo mnogo načinov, da se učenci naučijo novih znanj po šolskem sistemu, vendar na interaktiven in igriv način,« je le nekaj zanimivih tehnološko doživetij naštel Cojhter, in dodal, da so podaljšana roka formalnemu izobraževalnemu sistemu ter ga s svojim delovanjem celo razbremenijo.

Virtualni svet, ki je popoldne in za vikende odprt za vse, tako družine kot podjetja, smo danes obiskale tudi me, poslovne ženske iz Društva poslovnih žensk Slovenije – FAM. Na lastni koži smo lahko izkusile vožnjo z vlakom smrti, poljub dinozavra ali pa padec v prepad. Spoznale smo, da lahko v Vzorčnem mestu dobimo ali razvijemo hitro in pametno rešitev za razvoj novih produktov.

»Podjetja lahko v Vzorčnem mestu prototipirajo hitre in pametne rešitve ter najdejo svoj smisel in svoje strategije v digitalizacijski dobi in v tej eksponentni rasti na hiter, kratek način. Mi jim pomagamo najti to pot,« je pojasnil Kapfer in dodal, da tudi sami nenehno kujejo nove ideje in nove načrte: »Veseli nas, da smo bili povabljeni k razvoju učilnice prihodnosti za edini sejem, ki je namenjen digitalizaciji pri nas, Feel The Future. Pri njenem razvoju bomo sodelovali s člani upravnega odbora Feel The Future in vsaj dvema ministrstvoma.«

Pred kratkim so v Vzorčnem mestu pristopili tudi k projektu Edison, kjer bodo skupaj z več kot 40 strateškimi partnerji razvijali rešitve za prihodnost mobilnosti in prometa, po katerih se bodo zgledovale tudi druge države članice Evropske unije. S pametnimi rešitvami, ki jih razvijajo v Vzorčnem mestu, se bo tudi Velenje približalo pojmu pametnega mesta. »Eno od naših poslanstev je namreč aktivno vplivati na trajnostni razvoj regije in države na področjih izobraževanja, digitalizacije in inovacijskega okolja,« je povedala Brigita Kropušek Ranzinger in dodala, da jih podpira tudi velenjska občina, ki jih je pod vodstvom župana Bojana Kontiča tudi finančno podprla.

»Eden od pomembnih segmentov Vzorčnega mesta je, da dajemo pomen in spodbujamo ženske k vključevanju v znanost in gospodarstvo. Zato smo v naši najsodobnejši evropski učilnici gostili uspešne poslovne ženske, mnoge med njimi so tudi znanstvenice na svojem področju,« je bila obiska društva FAM vesela Brigita Kropušek Ranzinger.

Direktorica uspešnega podjetja Skaza in tudi ambasadorka Vzorčnega mesta Tanja Skaza je z nami v temi dneva delila svoje poglede in izkušnje o osebni rasti. Pravi, da cilje vedno usmerja vase, za njihovo doseganje pa so po njenem mnenju pomembne štiri komponente: zaposlitev samih sebe na vseh področjih, vrednote po katerih živimo, postavitev svojih osebnih ciljev in najpomembnejše − odnos do uporabnikov. »Vedno se vprašajte, kaj ljudje delajo s tvojimi produkti, kako in zakaj jih uporabljajo. Naučite se tudi same sebe pohvaliti in izpostaviti svoje uspehe,« je zaključila promotorka in ambasadorka Vzorčnega mesta.

Vse prehitro se je izpel uradni del in predavanje naše Tanje Skaza, saj so bili predstavniki Vzorčnega mesta že zelo nestrpni, da nam pokažejo svoje dosežke. In bili so res zanimivi, vse v presežkih. Ob vsakdanjem »normalnem« delovanju naših podjetij se je kar težko preklopiti v virtualno podobo prihodnosti. Ampak vse prehitro drvimo v njeno naročje, tako da tudi me kmalu ne bomo več izjeme.

Srečanje se je končalo v veselem vzdušju in navdušenih pripovedih naših gostiteljev. Hvala vam vsem.

Dogodek sta povzeli: mag. Andreja Jernejčič in Silvia Lippai

Fotogalerija