031 335 220 [email protected]

Mislim, da je bil včerajšnji dan, 10. april prvi res sončni dan po zelo, zelo dolgem času ali pa sploh prvi v tem letu s to temperaturo. Prav zaradi tega je na našem dogodku v Vilinskem vrtu Mija »pognala« plan B in smo si v živo ogledale nekaj vrtov v okolici, ki jih je uredila ona. V živo je vse drugače; občutek prostora, posaditev in ujemanje z okolico prideta do popolnega izraza. Vendar zaradi prvega (vremenskih razmer v tem letu) žal še nič ni cvetelo. Pa še bo. Čez kak teden, dva ali več…. Bomo vajo ponovili…

Po ogledu vrtov, smo se zbrale v Mijini pisarni (ob dobro obloženi mizi) in poslušale predavanje ob diapozitivih, kako urediti vrt od zamisli, do končne izvedbe.

Mija je povedala, da je za ureditev okolice hiše potreben premislek, kaj si želimo v vrtu početi in kaj potrebujemo v okolici hiše. V obdobju načrtovanja se skristalizirajo želje in potrebe vseh članov, ki bivajo v hiši, ter se postavi osnovni dizajn – linije, ki bodo polepšale zunanji bivalni prostor. Načrtovanje je smiselno tudi za to, da izberemo vse materiale, ki jih potrebujemo za izvedbo, tako bomo lahko pridobili ponudbo in ocenili strošek celotne izvedbe.

Priporoča izris idejne zasnove, za tiste, ki si želijo za svoj vrt pridobiti predstavo, zelo dober pa izris renderjev – 3D. Več o tem si oglejte na www.vilinskivrt.si. Če bo vrt načrtovan v celoti z izrisom izvedbenih načrtov, pa bomo imeli celotno sliko izvedbe in tako tudi natančnejšo ponudbo za izvedbo vseh del na vrtu. V izvedbenih načrtih je prav vse izrisano do najmanjše podrobnosti in materiali že izbrani.

Za okolico hiše je prav tako pomembna zasaditev vrta, zato se zasaditev načrtuje v zasaditvenem načrtu. Pozicija rastline, latinsko ime rastlin in število rastlin je prikazano v zasaditvenem načrtu. Na podlagi zasaditvenega načrta lahko pridobimo ponudbo za rastline, ki jih potrebujemo in oceno stroška priprave terena in zasaditve.

Več si lahko ogledate na www.vrturedi.si , kjer je predstavljeno podjetje, ki vam nudi vrtnarske storitve. »V naših podjetjih delamo z občutkom. Vsak dizajn vrta je za nas izziv. Vsaka rastlina je posajena in vzdrževana z ljubeznijo. Zavedamo se, da so rastline živa bitja, ki jih človeško oko občuduje, ko poganjajo nove poganjke, ko cvetijo, ko plodijo, obarvajo svoje liste in takrat ko so starejše in nam pripovedujejo zgodbe časa. Človeško oko zazna, ko nas rastlina potrebuje, ko jo moramo objeti s pogledom, ji pomagati, da je škodljivci ali bolezni ne uničijo. Rastline nas kličejo “molče” le naše srce, oko in sočutje jim lahko pomaga«, pravi Mija in še dodaja: »Za izvedbo celotnega vrta lahko poskrbimo preko vrhunskih podjetij za ureditev okolice doma , ki so člani Poslovnega združenja Naš vrt – več na – www.nasvrt.com . V Poslovnem združenju Naš vrt imamo tudi vrhunsko trenerko dr. Lucijo Mulej Mlakar, ki je prav tako članica Društva FAM. V povezovanju je moč, znanja se združujejo in povezujejo v bolj zahtevne projekte. Ljudje se srečujemo in srčno povezujemo tudi na osebni ravni. Naša slogana sta: OD VRTA DO KREACIJE in PRAVLJICA DOMA

Vilinski vrt, inženiring krajinske arhitekture d.o.o.
Prečna pot 15, Prelog, 1230 Domžale, Slovenija
telefon: 01 721 23 68, gsm: 041 373 399, faks: 01 721 92 29
e-mail: [email protected], web: www.vilinskivrt.si

Podjetje je član Poslovnega združenja Naš vrt

Pripravila Silvia Lippai