031 335 220 [email protected]

Sonce! Kot vedno. Dobra volja je sinonim za naša srečanja. Žal je ta lep začetek naše poti zaznamovala gneča na avtocesti, ker DARS pač dela –popravlja (???) ceste v največjih prometnih konicah. Tako smo iz Ljubljane do Topolšice, porabili kar dve uri. Vožnja bi trajala še bistveno dlje, če bi ne imeli iznajdljivega šoferja.

In končno Topolšica!

Ko korak zaide z glavnih poti, tja v osrčje narave, se pred njim razpre neskončna paleta prvinskih doživljajev. Vonj po gozdu, ki napolni pljuča. Svoboda, ki prihaja od sonca. Moč termalnih voda, ki vre iz nedrji zemlje. Občutja, ki prepričajo, da razvajanja niso le besede; prepustiti se harmoniji užitkov in wellness doživetij – naj nas razvajajo topli dotiki tisočerih modrosti narave. Taka je dobrodošlica v templju sprostitve in zdravja term Topolšica.

Ob jugovzhodnem vznožju hriba Lom, kjer so nekoč kraljevali visoki topoli, je iz zemlje privrela voda. Čista kakor biser, živa kakor življenje samo. Termalni vrelec je v dolino Toplice vse od 16. stoletja privabljal tiste, ki cenijo moč naravnega. Tam, na robu gozda, danes stoji sodobno zdravilišče, ki razvaja z vsem, kar ponuja narava.

Terme Topolšica, odmaknjene od mestnega vrveža in divjih cest, svoje goste pričakajo v objemu gorskega zraka in spokojne tišine. Oko se spočije ob pogledu na okoliške hribe in korak začuti stik s samim seboj. Srednjegorska klima postreže z blagodejnimi učinki in mnogimi sončnimi dnevi. Za naravo, ki objema Topolšico, se zdi, da zdravi sama po sebi.

Terme Topolšica krasi zavidljiva tradicija zdravljenja in zdravilstva, zadnje posodobitve pa zdravilišče spreminjajo v razkošen termalno-turistični kompleks. Najsodobnejši wellness programi zdravilišča bodo zadovoljili še tako zahtevnega gosta, pestrost ponudbe pa bo v Topolšico privabila najrazličnejše obiskovalce. Terme Topolšica z značilnimi naravnimi danostmi poosebljajo vse tisto, kar potrebujeta telo in duša sodobnega človeka.

Moč termalne vode je v dolino Toplice obiskovalce privabljala že v 16. stoletju. Nad njo se je navduševal celo ljubljanski škof Tomaž Hren. Toplice, znane kot Florjanove, so leta 1838 odprli za javnost. Za izkoriščanje v zdravilne namene je bil termalni izvir urejen šele šest desetletij kasneje. Takrat so zgradili prve stavbe za sezonske goste. Ob prelomu stoletja se je v Topolšici že pričelo strokovno vodeno fizikalno-dietno zdravilišče.

Josip Vošnjak je v svojih Spominih (1905) takole dokumentiral čas razgibanega življenja v Topolšici:

“Tudi navaden obiskovalec se ne more več za 3 krajcarje kopati. Prejšnja idila s priprosto kmetsko postrežbo za ljudi krepkih čutnic se je morala umakniti modernemu zdravilišču za moderne nevrastenike. Tod letajo od velikomestnega življenja prenasičene moške in ženske osebe bose po peščenih potih, se djo peči solnčnim žarkom in spe v odprtih kolibah, da si popravijo svoje razdrapane čutnice vsaj za čas do prihodnje sezone.”

V osemdesetih letih je na temelju zdraviliške tradicije zrasel sodoben zdraviliško-turistični kompleks z visokokakovostno hotelsko in gostinsko ponudbo ter številnimi rekreacijskimi in drugimi spremljevalnimi dejavnostmi.

Nastanitvene kapacitete term Topolšica ponujajo prijetno bivalno okolje za različne želje in okuse. V sklopu hotelskih kapacitet zdravilišče ponuja 385 ležišč, ki so razporejena v eno in dvoposteljnih sobah. Od leta 2010 so terme bogatejše še za čudovito apartmajsko naselje s 27 sodobnimi in okolju prijaznimi objekti, s skupno 98 ležišči. Prijetno domače, a sodobno in lepo urejeno bivalno okolje zdravilišča zagotavlja, da se boste v Topolšici počutili kot doma.

Hotel Vesna predstavlja srce zdravilišča. V njem se dnevno zvrstijo različne prireditve, zabavni popoldnevi in kulturna večerna dogajanja. Hotel je odličen gostitelj seminarjev, predavanj in programov za večje družbe, čemur je v hotelu namenjena seminarska dvorana (do 60 oseb) in več manjših prostorov (do 25 oseb).

Prostorne in lepo urejene sobe hotela nudijo vse, kar potrebujete za prijetno bivanje (tv, telefon, s hladilnikom ali brez, kopalnica s tušem ali kadjo, WC, sušilnik za lase, z balkonom ali brez).

V sklopu hotelskega kompleksa se nahaja zunanji in notranji vodni park s termalno vodo, ob tem pa vas bodo v hotelu razvajale še finske in infra savne ter turške kopeli. V hotelu si lahko privoščite tudi urice sončenja v solariju. Hotelski restavraciji s skupno 400 sedeži vselej postrežeta s kulinaričnimi dobrotami, aperitiv bar in kavarna pa sta kot nalašč za kramljanja ob pijači ali okusni sladici.

Hotel Mladika leži na čudoviti, rahlo odmaknjeni lokaciji, zato nudi nekoliko več zasebnosti za zaključene družbe in večje skupine. Urejene in standardno opremljene sobe pričarajo prijetno bivalno okolje za sproščujoč oddih.

Hotel ima lastno restavracijo, bazen z zdravilno termalno vodo in terapevtske prostore. V njem se nahaja Center obnovitvene rehabilitacije za obolele z multiplo sklerozo.

Na zelenem pobočju, nedaleč stran od osrednjega hotelskega kompleksa, se razprostira idilična vasica s 27 sodobno opremljenimi bivalnimi enotami. Energijsko varčne hiše so grajene iz okolju prijaznih materialov in ponujajo dva tipa notranjih razporeditev (99 m² in 150 m²). V vseh apartmajih se nahaja kuhinja. Opremljena je s steklokeramično kuhalno ploščo, hladilnikom, zamrzovanikom, mikrovalovno pečico, kavnim avtomatom, v hišah je brezžični internet, kabelska televizija, velika kopalnica in različno število spalnih oz. bivalnih prostorov. V večjem apartmaju se nahajata dve sobi v mansardi, spalnica in dnevni prostor pa v pritličju. V manjšem apartmaju pa se spalnica nahaja v mansardi, dnevni prostor z raztegljivim ležiščem v pritličju. Sodoben ambient in naravno bivalno okolje sta zagotovilo, da se boste v naselju Ocepkov gaj počutili prijetno domače.

Spoznajte tudi novo dimenzijo sprostitve. Wellness center Zala je sodoben tempelj miru, zdravja in nepozabnih doživetij. Ponujajo Medico Wellness, Fitnes, VIP Wellness (VIP wellness sobe so namenjene od 2 do 6 osebam, vsaka od njih pa obiskovalce razvaja s finsko in parno kopeljo, wirlpool bazenom, mini barom in udobnimi počivalniki, razvajali pa vas bomo tudi s kakšnim zdravim prigrizkom. Vsak prostor je opremljen še z WC-jem, tušem in garderobo. Lahko si privoščite obilico vrst masaž (Zala masaža z biser, Klasična švedska masaž, Aroma masaža, Anticelulitna masaža, Športna masaža. Ayurveda , Shiatsu, Masaža z vročimi vulkanskimi kamni, Refleksna masaža stopal), ki bodo sprostile vaše telo in duha.

V Wellness centru Zala se lahko prepustite tudi lepotilnim tretmajem pedikure, manikure, nege obraza, oblikovanja obrvi in drugim naravnim negovalnim posegom.

V Wellness centru Zala so na edinstven način znali združiti tudi neobičajne in sodobne kombinacije. Velika sejna dvorana (do 80 ljudi), ki jo na enostaven način razdelijo v dve manjši sejni sobi (do 40 ljudi), čudovito dopolnjuje paleto wellness dogajanja.

V svetlem ambientu steklene kupole se na vrhu Wellness centra Zala razprostira čudovita restavracija. Izbrana kulinarična doživetja, bio specialitete in mamljive slaščice bodo pika na i popolnemu dnevu sprostitve in užitkov. Restavracija z 80 sedeži je tudi odlična gostiteljica zaključenih družb, slikovit ambient z zelenim razgledom in prostorno zunanjo teraso pa v restavracijo privabi tudi nemalo turistov in ljubiteljev izbrane kulinarike.

Termalna doživetja v termah Topolšica so vse leto na dosegu roke. Vodne površine se razprostirajo na 1.760 m², sončne žarke in gostinsko ponudbo parka pa lahko obiskovalci užijejo na kar 10.000 m² površine.

Terme Topolšica so zaradi svojih naravnih danosti od nekdaj veljale za prvovrstno zdravilišče. Zdravilna termalna voda, čista in neokrnjena narava ter medicinsko osebje z vrhunskih znanjem predstavljajo idealne pogoje za zdravljenje bolezni dihal, lažjih kroničnih obolenj srca in ožilja, revmatizmov, obolenj hrbtenice in sklepov ter premagovanje stresa. Zdravilišče Topolšica je pravi raj za sprostitev in naravno zdravljenje. Tovrstne naravne danosti ustvarjajo pogoje za številna naravna zdravljena. Termalna voda (32°C) je odlična za zdravljenje različnih obolenj: bolezni hrbtenice in sklepov, stanj po poškodbah, post operativnih stanj na gibalih, bolezni dihal ter lažje oblike kroničnih obolenj srca in ožilja.

Okolica term Topolšica je odlična za izlete in pohodništvo kot tudi za ljubitelje jamarstva v Podzemlje Pece, ogled rudnika in Mežice, Mozirje za ljubitelje cvetja, Golte, Logarska dolina, …..

Enostavno so terme Topolšica pravi biser.

Po uradnem delu in ogledu term smo nadaljevale s temo dneva »Delavnica kreativnega poslovnega pisanja« naše članice mag. Andreje Gorše Lotrič. Za pravo delavnico ni bilo na voljo dovolj časa, je pa Andreja na hitro preletela smisel takih delavnic in kaj nam te lahko ponudijo. V kratkem bo organizirala za članice FAM prave delavnice, ki pa trajajo od 5 do 6 ur, v katerih bomo članice tudi kreativno morale sodelovati s svojimi idejami, saj kot je rekel dr. de Bono: Kreativnost je pot izven ustaljenega načina razmišljanja.

V družabnem delu večera pa smo ob odlični hrani, ki so jo pripravili v termah Topolšica izmenjavale poslovne ideje in klepetale kar tako, saj je k temu pripomoglo tudi odlično vino kleti Grič.

📸 Foto utrinki

Zapisala: Silvia Lippai