031 335 220 [email protected]

Dan je bit kot naročen za daljše potovanje do Moravskih Toplic. Vso pot smo bile obsijane s soncem in dobro voljo.

Članice društva FAM smo se 15. oktobra srečale v osrčju Panonske ravnice, v Termah 3000 v Moravskih Toplicah, kjer domujejo prijazni in gostoljubni ljudje. To ni samo promocijski slogan Term 3000, o tem smo se na lastne oči prepričale tudi udeleženke srečanja. Naše druženje je potekalo v kongresnem centru hotela Livada Prestige, kjer sledijo načelu poslovne prijaznosti in tako nudijo prijetne, svetle in klimatizirane prostore ter najsodobnejšo tehniko, ki je potrebna za kakovostno izvedbo poslovnih srečanj ter bogato spremljevalno ponudbo.

Navdušila nas je vrhunska ponudba petzvezdičnega hotela Livada Prestige, ki nudi črno termo-mineralno vodo kar v hotelski sobi s pogledom na prostrano golfsko igrišče z 18 igralnimi polji. Igrišče kot naravni park obdaja celotni turistični kompleks, katerega gonilo 45-letnega razvoja je edinstvena črna termo-mineralna voda ali »črno zlato«, kot mu pravijo.

V wellness centru Thermalium, ki se razprostira na 3500 kvadratnih metrih, z več kot 130 wellness storitvami skrbijo za popolno sprostitev telesa in duha. Impresivna je eksluzivna gold masaža v wellness centru Livada. Masaža temelji na olju, obogatenim s čistim 24-karatnim zlatom, ki kožo učvrsti, obnavlja in poživlja ter jo ščiti pred neugodnimi zunanjimi vplivi. V sodelovanju s podjetjem Galex iz Murske Sobote so razvili posebno negovalno kozmetično linijo, Thermalium collection, ki je prva kozmetična linija iz termo-mineralne vode v Sloveniji in tako jih je uspelo ustvariti dragocen spominek iz Term 3000.

Edinstvenost prekmurske destinacije smo okusili tudi skozi bogato prekmursko kulinariko.

Z bogato dediščino Panonskega morja so v Termah 3000 v Moravskih Toplicah ustvarili zavetje zdravja, lepote in raznovrstnih doživetij. So priljubljena destinacija številnih družin. Svet vodnih užitkov se razprostira na kar 5.000 kvadratnih metrih, na voljo je več kot 25 notranjih in zunanjih bazenov z naravno črno termo-mineralno in navadno vodo. Za pravo mero adrenalina poskrbijo štirje odprti tobogani, v letošnjo kopalno sezono pa so skočili z edinstvenim Aqua loop toboganom, prvim v svetu s 360-stopinjskim obratom in adrenalinskim raketnim startom, Na voljo so otroški bazeni in številna otroška igrala, plavalne steze, brzice, gejzirji, slapovi, rečni tok in skakalni bazen.

Mislim, da ste vse in vsaka posebej dobrodošle v Terme 3000 v Moravske Toplice.

Program smo nadaljevale z odličnima predavanjema prof. dr. Helene Meden Vrtovec, bivše strokovne direktorice Ginekološke klinike s temo »Kaj lahko pričakujemo od življenja po menopavzi« ter doc. dr. Adolfa Lukanoviča, sedanjega strokovnega direktorja Ginekološke klinike v Ljubljani s temo »Spremembe v poznem klimakteriju in težave z inkontinenco«.

Izbrana tema je bila zadetek v polno, saj je vse prisotne članice izredno navdušila. Vse smo bile mnenja, da je o teh temah premalo govora v javnosti in kako zelo malo ve mlajša generacija o tem in da bi bilo potrebno osvestiti tudi že dijake in dijakinje po šolah. Zato smo se odločile, da na Ministrstvo za šolstvo apeliramo, da del vsakovrstnega preventivnega zdravstva vključi tudi v svoj učni program.

Po družabnem delu z odlično pripravljenimi kulinaričnimi dobrotami in že kar malce utrujene, smo nadaljevale pot v novo zgrajeno vinsko klet in proizvodnjo penin Frangež. Jernej Frangež je naš dolgoletni sponzor vrhunskih penin in vina. Njegova žena Valerija pa odlična poznavalka proizvodnje vin in še boljša piarovka.

Družina Frangež izhaja iz Gornje Radgone. V osrčju Radgonsko-Kapelskih goric se ukvarja s pridelavo penin in tudi mirnih vin že vrsto let. Penine pridelujejo po stari klasični metodi, kjer vino prvič vre v lesenih sodih, drugič pa v steklenicah, ter po charmat ali tankovski metodi, kjer vino vre v jeklenih tankih in se preko tlačnega polnilca polni v steklenice.

Pridelujejo 9 vrst penin, od tega 5 po klasični metodi (extra suha, suha, rose suha, polsuha, rose polsuha, vse pod blagovno znamko FP Premier) in 4 penine po charmat metodi (sadne, z okusom jagode in breskve pod blagovno znamko FP Fruit in penino z manj alkohola – 4.5%, pod blagovno znamko FP Light ter Radgona cuvee). V tem času so za svoje penine prejeli številna priznanja in odličja na ocenjevanjih doma in po svetu, zadnje tudi na Kmetijsko-živilskem sejmu v Gornji Radgoni v avgustu letos za FP Premier polsuho penino, kot najvišje ocenjeno penino med vsemi peninami, ki je postala tudi “prvak vinske ceste Radgonsko-Kapelskih goric”, s čemer potrjujejo tudi dolgoletno kvaliteto njihovih penin. Svojo penino pridelajo po klasični metodi prodajajo pa v vseh boljših slovenskih lokalih in gostilnah, seveda pa tudi pri njih doma, kar smo storile tudi me, ko smo otovorjene s peninami zapuščale njihovo klet. Penino pridelano po charmat metodi pa v večjih trgovskih centrih (Lecler…) Sicer pa njihove penine prodajajo tudi izven slovenskega prostora, tako na Japonsko, Nizozemsko, Nemčijo, Hrvaško, Italijo. V čast si štejejo tudi, da se je njihova penina ob 10-obletnici osamosvojitve Slovenije pila po vseh slovenskih ambasadah in predstavništvih po svetu, s čimer ji je že tedanja vlada izkazala svoje zaupanje.

V lasti imajo 7 ha vinogradov, s tem, da še štirikrat toliko grozdja dokupijo. Penine skladiščijo v tej novi kleti, poimenovani “Hiša penin Frangež”, kjer je možen ogled in predstavitev proizvodnje penin po klasični metodi, po charmat metodi ter izvedba degustacij. Na ogled in izvedbo degustacij za manjše zaprte družbe pa ponujajo tudi čez 200-let staro vinsko klet, v neposredni bližini.

Po urniku je bila namenjena ogledu in degustaciji penin ena ura, ki pa se je zaradi postreženih prekmurskih dobrot, pokušin penin in vin ter odličnega vzdušja raztegnila na tri ure. V dobri družbi in še boljši kapljici ter klepetu, čas pač vse prehitro mine. Pa tudi utrujene kar naenkrat nismo bile več.