031 335 220 [email protected]

Bil je pustni torek in vzdušje je bilo temu primerno. Najbolj pogumne so bile v maskah in uganjale norčije, ki jih je pripisati le pustom.

Po šampanjcu dobrodošlice, ki nam ga je postregel mladec Igor (zgoraj brez), je gostiteljica, direktorica OPH Oktal Pharme, dr. Irena Horvat-Žnidaršič predstavila svoje podjetje in povedala:

»OPH Oktal Pharma d.o.o. v Sloveniji posluje 12-to leto. Naše poslanstvo je odkrivati in zadovoljiti potrebe in želje kupcev. Ukvarjamo se s svetovanjem in prodajo farmacevstkih izdelkov lekarnam in bolnišnicam. Zastopamo podjetja kot so Pierre Fabre Dermo Cosmetique, Abbott Medical Optics, Schuelke&Mayr, Pfizer in druga. Predstavljena so na http://www.oktal-pharma.si/sl/zastupstva/. Večina sodi po kakovosti in prodaji v sam vrh v razvitem svetu (EU in ZDA). Pri nas boste poleg odličnih izdelkov našle topel in strokoven nasvet s področja kozmetike, estetike, operacije katarakte, prehranskih dopolnil, dezinfekcije.

V lekarnah boste našle celo vrsto naših vrhunskih izdelkov.

Največ jih je s področja dermokozmetike:

  • Izdelki Avene za različne tipe kože in problematike kot so rdečica, akne, dehidrirana koža, izdelke za sončenje, korekcijsko kozmetiko Couvrance
  • Izdelki Ducray so različni terapevtski šamponi za prhljaj, mastne lase, proti izpadanju las itd, pa tudi linija za hiperpigmentacijo
  • Izdelki A-Derma so namenjeni najbolj občutljivi in problematični koži, v prvi vrsti negi pri atopijskemu dermatitisu
  • Elancyl linija napada celulit in strije

Prehranska dopolnila:

  • Valens izdelki s Q10 za energijo in betaglukani za odpornost
  • Centrum vitamini in minerali
  • Bio-Kult probiotiki

Najdete še druge, npr. razkužila za roke, ki se intenzivneje uporabljajo ob pojavu gripe, spreje in gele za rane, izdelke za neboleče odstranjevanje obližev. Našle boste izdelke za blažitev suhosti očesa in raztopine za shranjevanje leč.

Prisotni smo praktično v vseh slovenskih bolnišnicah z izdelki za dezinfekcijo in operacijo katarakte.

Več o podjetju najdete na http://www.oktal-pharma.si/

Dr. Horvat Žnidaršičeva je predala besedo priznanim strokovnjakom s področja estetike in bolezni kože in oči, ki so povedali, kako odpraviti nekatere probleme.

Dr. Igor Bartenjev, ki je predavanje pričel, je takoj na začetku povedal, da zdrave porjavelosti NI in da če je pred 20 leti verjel, da so UV žarki tipa A manj škodljivi od žarkov tipa B, danes ve, da je živel v zmoti. Znanost je v tem času napredovala in dokazano je, da je prekomerno izpostavljanje soncu škodljivo. Tega se ljudje še vedno ne zavedajo dovolj in se prekomerno sončijo. Posledice pa so zastrašujoče. Vse več je kožnega raka. V najboljšem primeru pa se ubadamo le s posledicami prezgodnjega staranja na koži. Do neke mere je mogoče pomagati s t.i. »anti-ageing« tehnikami. Te so lahko tako kirurško invazivne kot minimalno invazivne in neinvazivne. Priznani strokovnjak je predstavil manj invazivne pristope, ki so številni: od dermoabrazije, kemičnega pilinga, laserskih posegov različnih vrst, radiofrekvenčnih posegov (ti. radiage), derma-rollerjev do injiciranja trajnih in začasnih polnil in botulinum toksina. Izpostavil je, da je zmotno mišljenje, da pomlajevalne tehnike uporabljajo zgolj ženske. Vedno več je pacientov moškega spola.

Asist. dr. Mirjam Rogl Butina je govorila o procesu staranja kože in negi kože.

Z leti dejavnost kože opeša, kar se kaže v tanjšanju kože, slabši prekrvavitvi, zmanjšanju prožnosti kože, uvelosti, morfoloških spremembah, pojavljajo se lahko že benigne novotvorbe. Z leti opešajo različne funkcije kože: zaščitna funkcija, termoregulacija, sposobnost zaznavanja, imunska odzivnost ter celjenje ran. Na hitrejše staranje kože vplivajo različni zunanji in notranji faktorji: izpostavljanje UV sevanjem, psihični stresi, onesnaženost zraka, kajenje, uživanje alkohola v večjih količinah, manjvredna prehrana … Za upočasnitev staranja priporoča zdrav način življenja z veliko gibanja na svežem zraku, zaščito pred UV sevanjem, ustrezno zaščito v izjemnih okoljih, izogibanje kajenju, nego kože z ustreznimi preparati, prehranska dopolnila in nadomestno hormonsko zdravljenje. Kožo je potrebno ustrezno zaščititi in jo negovati. Med lokalnimi pripravki oz. kozmetičnimi sredstvi, ki delujejo pri staranju kože, je izpostavila izdelke z retinoidi, sadnimi kislinami, izoflavoni in hialuronsko kislino. Predavateljica je zaključila z mislijo, da so v človekom življenju različna obdobja in prav je, da smo jih sposobni sprejemati in živeti zadovoljno.

Več lahko preberete na www.dermatologija.eu .

Prof.dr. Marko Hawlina, predsednik Združenja oftalmologov Slovenije je orisal praktične aspekte najpogostejših očesnih bolezni in poudaril predvsem tisto, kar lahko sami storimo za prepoznavanje nevarnih znakov. Opisal je tipične simptome izgube vida pri sivi mreni, glavkomu, odstopu mrežnice in starostni degeneraciji rumene pege in opisal načine samokontrole vida. Poudaril je, da večina teh bolezni poteka tiho in brez bolečin in zato je škodljivo kakršno koli čakanja na izboljšanje. Pri tem ni dovolj le obiskati optika in popraviti očala, ker to lahko prikrije resnejšo težavo. Poudaril je nujnost takojšnjega pregleda pri okulistu v primeru plavajočih motnjav pred enim očesom, ki ga spremlja iskrenje, ker je to lahko znak odstopa mrežnice. Nadalje je poudaril pomen suhega očesa, zlasti pri nosilcih kontaktnih leč, in tega, da je pri delu z računalnikom v klimatiziranih prostorih potrebno pogosteje hotno mežikanje, ker se frekvenca spontanega mežikanja pri delu z računalnikom pomembno zmanjša. Pri pekočih in draženih očeh je priporočal umetne solze, najbolje tiste, ki so brez konzervansov. V primeru vnetij robov vek (blefaritisu) je potrebna pravilna higiena, suho gretje robov vek, ter v hujših primerih zdravljenje z zdravili. Poudaril je škodljivost nekritičnega jemanja antibiotičnih in kortikosteroidnih kapljic pri rdečih očeh, ker lahko poslabšajo stanje, zlasti, če bi šlo za okužbo s herpes virusom.

V drugem delu predavanja je orisal moderne kirurške metode za operacijo sive mrene. Pri teh operacijah se očesna leča običajno nadomesti z umetno, ki je monofokalna, kar pomeni, da običajno korigira vid na daljavo, ne more pa korigirati astigmatizma in vida na bližino. Tak poseg plača zavarovalnica. Najnovejše leče, ki jih vgradimo v oko, pa omogočajo tudi korekcijo astigmatizma in vida na bližino. Zaenkrat je operacija z vstavitvijo takih leč še samoplačniška storitev in stane med 1.500 do 2.000 eur na eno oko. Uspehi z novimi lečami so zelo dobri in v veliki večini primerov omogočajo popolno neodvisnost od očal, tako na daleč kot na blizu.

Podal je tudi pregled laserskih operacij dioptrije ter opisal tudi najmodernejše metode z vstavitvijo dodatnih leč v oko pri visokih dioptrijah, ki za lasersko korekcijo niso primerne. Podal je pregled prednosti enih in drugih in njihove omejitve. Predvsem je poudaril, da je potrebna previdnost pri agresivnih reklamnih sporočilih in “velikimi popusti” raznih klinik na Hrvaškem, ker cene (ko se seštejejo vsi stroški) niso nič nižje od slovenskih, poleg tega pa je po posegu na Hrvaškem bolnik prepuščen samemu sebi in v primeru težav te potem rešujejo v Sloveniji. Povedal je tudi, da se v Zagrebu nekritično oglašuje laserska korekcija vida na bližino, ki še ni dodelana in je dolgoročno lahko škodljiva. Poudaril je, da je za pravilno odločitev potreben predvsem dober pregled in meritve in nato pogovor o optimalnem načinu operacije.

Ker gre za trajne posege na očeh, so kvaliteta in izkušnje včasih pomembnejše kot navidezno nižja cena.

Na koncu je vsem udeleženkam čestital za odlično organiziranost in velik interes, o čemer je pričalo veliko število vprašanj. Informacije glede možnosti za preglede oz operacije so dostopne na spletnem naslovu http://www.markohawlina.si

Po odličnih predavanjih smo si ob asistenci prijaznih sodelavk Oktal Pharme ogledale vso njihovo ponudbo. Ob nakupih kozmetike Avene in drugih odličnih izdelkih iz asortimana OPH Oktal Pharme, pa smo uživale tudi ob pustnih dobrotah, ki jih je pripravil Vivo Catering in seveda vrhunskih vinih. Ker pa smo danes govorili o slabih učinkih prekomernega uživanja alkohola na kožo, smo konzumirale tudi vodo in sadne sokove.

Pripravila: Silvia Lippai