031 335 220 [email protected]

Hotel Ribno je ob našem prihodu žarel v popoldanskem soncu in barviti jesenski tišini. Le grajska gospoda je imela veliko opraviti. Verjetno je bil čas ODDIHA: čas za čaj in kostanj sredi smrekovega gozda, pa malo tudi za popoldansko rekreacijo s plesom po starih grajskih šegah.

Hotel Ribno (ODDIH kot Blejci temu kraju pravijo) nudi 61 udobno opremljenih sob s panoramskim razgledom, prekrasnimi krožnimi konferenčnimi dvoranami s pogledom na zeleno oazo miru in vsem potrebnim komfortom, predvsem pa odlično hrano in prijaznim osebjem.

Sportina Group, ki je lastnik Hotela Ribno, nam vsem pa bolj znana kot modni ponudnik znanih blagovnih znamk oblačil in obutve (Armanija, trendovske D&G by Dolce&Gabbana do cenovno dostopnih Tally Weijla in Orsaya. Osredotoča se na tri generacije: x, y in z, kakor je tudi ime njeni verigi multibrand trgovin. Obleče lahko vso družino za vsako priložnost: v Bossa ali Esprit Collection za službo, Tom Tailor je za sprehod, Just Cavalli za zabavo, otroke odene v Tape A L’oleil in najstnice v Tally Weijl) je predstavila svojo srednjeročno strateško usmeritev in sporočila, da bo razširila svojo ponudbo s storitvami, ki ustvarjajo celovit, sodoben in dinamičen življenjski slog (dva komplementarna segmenta: turizem in namizna dekoracija).

Osrednja tema srečanja »Koga želimo za predsednika« je bila predstavitev predsedniških kandidatov g. Lojzeta Peterleta in g. dr. Danila Türka in razgovor z njima.

Žal se je predsedniški kandidat g. Peterle opravičil. Iz njegovega štaba smo prejeli sporočilo:

»Gospod Peterle si je osebno izrecno želel odzvati se na Vaše prijazno vabilo, o katerem smo govorili že pred meseci. Tudi pred kratkim je potrdil, da obljuba dela dolg. A zdaj smo postavljeni v resnično zadrego. Kot sami dobro veste, bo istega večera zadnje javno soočenje obeh predsedniških kandidatov. Na Pop Tv, kjer bo soočenje potekalo, morata biti kandidata najkasneje ob 19.20. To pomeni, da bi moral g.Peterle z Bleda oditi najkasneje ob 18.20 , v upanju, da se s prometom še kaj ne zalomi. V tem timingu seveda ni časa za pripravo, pa seveda tudi ne za tisti mir in zbranost, ki sta nujno potrebna za uspešen nastop, ki je zanj tudi ključnega pomena.

Zato smo, ponavljam da s težkim srcem, primorani, da ponovno odpovedujemo udeležbo g.Peterleta na Vaši prireditvi.

Upamo, da nas vsaj malo razumete in da nam boste morda kdaj v bodoče nudili priliko, da se g.Peterle osebno seznani z vsemi Vašimi članicami.

S prijaznimi pozdravi! Maja Pelikan, asistentka

Tako smo imeli samo predsedniškega kandidata, dr. Danila Türka, s katerim pa sta »soočenje« opravili ga. Nataša Pirc Musar, informacijska pooblaščenka in naša častna članica ter ga. Aleša Kandus, predsednica društva.

Dr. Türk, po poklicu doktor prava. Magistrska naloga »Mednarodnopravno varstvo manjšin«, z doktorskim nazivom postal še kot relativno mlad, predstojnik Inštituta za mednarodno pravo in mednarodne odnose. V Mladini so zapisali, da je nov »Superman«, saj je dosegel, da so leta 1989 v slovensko Ustavo zapisali amandma, po katerem uvedba izrednega stanja v Sloveniji ni dopustna brez soglasja takratne skupščine RS in tudi pripravil osnutek o človekovih pravicah, ki je še danes vključen v Ustavo RS. Leta 1992 je bili v New Yorku kot prvi veleposlanik RS pri OZN. Kot branilec človekovih pravic je z Amnesty International reševal različne primere kršitev v tedanji Jugoslaviji in bil kasneje kot strokovnjak izvoljen v Podkomisijo OZN za preprečevanje diskriminacije in zaščito manjšin. Priznanje Sloveniji, ekipi in njegovemu delu je bilo predsedovanje Varnostnemu svetu pri OZN, ki predstavlja globalno avtoriteto. Zaradi odličnega dela je postal pomočnik Kofi Annana za politične zadeve in sodeloval v veliko svetih in podobnih institucijah. Danes je prodekan Pravne fakultete v Ljubljani, piše knjige in prenaša znanje na mlade. Predvsem jih želi spodbuditi, da bi bolje razumeli umeščanje Slovenije ne le v evropskih, ampak tudi v globalnih okvirih. Dokazal je, da se vseh stvari ne le loti, temveč jih tudi odlično opravi.

Njegova rojstna karta ga kaže kot tipičnega diplomata z vplivnimi znanstvi v tujini. Je človek, ki dobro ve, da lepa beseda lepo mesto najde. Ima veliko osebno širino, dobrodušnost in humanost, s smislom za ekonomsko poslovno in ekonomsko finančno področje. Je človek, ki je sposoben združevati ljudi, preseči konflikte in nasprotja v družbi ter narediti Slovenijo bolj prepoznavno v svetu. Je dinamičen, odločen, prodoren, karizmatičen človek. Je oseba, ki so ji ljudje naklonjeni, saj se jim zna približati na pravi način. V njegovi karti se jasno vidi, da je uspeh dosegel zunaj domovine, kjer je zelo priznan in ima veliko prijateljev. /Povzeto po astrologu Srečku Možini/

Dr. Danilo Turk je moral članicam FAM pojasniti svoje delovanje leta 91, namreč, ali je res delal za Jugoslavijo, v debati smo se dotaknili še mnogih zanimivih vprašanj, od slabe zastopanosti žensk v politiki, do vprašanja, kako bo kot predsednk sodeloval s premierom Janšo, ki ga ne podpira kot kandidata. Zanimivo je bilo tudi kandidatovo
razmišljanje o tem, ali predsednik potrebuje rezidenco. Odgovoril je, da ni potrebno, da bo negoval skromnost predhodnih predsednikov, če bo izvoljen. Poudaril je svoj socialni čut in ob vprašanju, ali je prav, če slovenski
bogataši svoje premoženje prenesejo na tuje, ponovil svojo trditev, da je to sicer zakonito ni pa moralno. Trudil se bo, da bo povečal socilani čut premožnejših posameznikov in podjetij. Damam je moral tudi pojasniti, zakaj
je podporo iskal tudi pri desnih strankah, če bi jo namreč dobil, ali bi bila njegova stališča drugačna, bolj desna? Skratka, iskrivo, premišljeno, zanimivo, argumentirano. Res škoda, da protikandidat g. Peterle ni mogel
priti, debata bi bila zagotovo lahko še bolj pestra in raznolika, če bi se tudi on odzval našemu vabilu.

Dotaknili smo se tudi ekonomsko-gospodarskih vprašanj, vprašanj enake dostopnosti za vse do zdravstvenega varstva, o enaki dostopnosti do kvalitete izobraževanja in kaj bi lahko naredili, da bi bila današnja mladina bolj samostojna, prevzela prej svoje odgovornosti in kaj bi v tem konkretnem primeru lahko zanje storila država.

Predsednik države po ustavi nima ne vem kakšnih kompetenc, vendar vemo, da lahko na marsikaj vpliva in marsikaj postori v dobro svojega ljudstva in dr. Türk je obljubil, da bo vedno deloval v dobro slovenskega naroda in s tem zaključil svoje gostovanje med nami.

Me smo se po odhodu dr. Türka predale razvajanju s strani Hotela Ribno, čudoviti srednjeveški glasbi in »poslovnemu« klepetu.