031 335 220 [email protected]

V Ljubljani je sijalo sonce, v zraku je bila nervoza zaradi nogometne tekme Slovenija : Rusija, v Radinu pa je poleg našega srečanja bila tudi vsa slovenska vlada, ki je imela svoje jesensko »zasedanje«, da ne govorim o najvišjem predstavniku Ruske federacije, ki je imel za ta dan v hotelu rezervirano sobo. Taka kombinacija je lahko le enkrat v življenju; in prepričane smo bile, da je dobrim pogajanjem med vlado in prekmurskimi gospodarstveniki, kot tudi izidu nogometne tekme botrovala naša prisotnost. Saj veste, vedno je vse odvisno od nas žensk …. Tako pač je!

Pa še tako zelo varno smo se počutile ob vseh teh varnostnikih, ki so bili vidni ali nevidni.

Zdravilišče Radenci in Hotel Radin nam je po ogledu Hotela Radin predstavil vodja PC Radin g. Miha Veberič. Povedal je, da so že davnega leta 1869 pričeli spoznavati naravne zdravilne učinke slatine, pozneje leta 1882 pa še zdravilne učinke hidrogenkarbonatne termo mineralne vode in anorganskega peloida ter ugodnega podnebja s povprečno 253 sončnimi dnevi na leto. Tako so Radenci eden redkih zdraviliških krajev v Evropi s štirimi naravnimi zdravilnimi dejavniki.

V zdravilišču opravljajo tudi managerske programe – preventivne specialistične preglede, ki so še zlasti pomembni za naše članice – managerke.

Zaradi preventive in zgodnjega odkrivanja bolezni je zdravilišče prvenstveno usposobljeno in opremljeno za neinvazivno diagnostiko srčno- žilnih obolenj. Tako izvajajo ehokardiografijo, ultrazvočne preiskave perifernega ožilja, obremenitveno testiranje, spirometrijo in laboratorijske preiskave.

Predsednica društva, ga. Cvetana Rijavec je pred današnjo temo dneva o kardioloških težavah v managerskem poklicu in kako se jim izogniti, povedala še nekaj besed o gospodarski krizi, ki nas je zajela in možnostih prestruktuiranja podjetij v krizi, saj je bil to pravi uvod v predavanja, ki sta ju imela dr. med. Andrej Vugrinec, specialist internist kardiolog in višja fizioterapevtka ga. Majda Brunčič.

Dr. Vugrinec je svoje predavanje razdelil na 8 osnovnih točk, ki vplivajo na srčno-žilna obolenja in sicer:

 • Starost, na katero žal nimamo vpliva
 • Spol – tu pri boleznih srca in ožilja prednjači moški spol
 • Telesna masa, kjer so ljudje z večjo telesno maso bolj izpostavljeni
 • HTA – krvni pritisk, ki ga delimo na esencialnega in sekundarnega, na katerega pa lahko vplivamo z normalizacijo telesne mase, zmanjšanjem vnosa soli in z zdravili
 • Holesterol, na katerega tudi lahko vplivamo s svojim načinom življenja in prehranjevanja
 • Stres (lahko bi mu rekli tudi« neizživeti« adrenalin). Dandanes živimo vsi precej stresno, zato je ta kategorija še kako pomembna in bi ji morali posvečati veliko pozornost, predvsem tehnikam obvladovanja stresa
 • Nikotin – cigareti, ki prav tako vplivajo stresno na naš organizem, predvsem pa škodujejo zdravju tudi sicer
  sladkorna bolezen, ki jo ima že veliko število populacije; v Sloveniji okoli 6% ljudi, posledice ima predvsem na žilni sistem (bolezni ledvic, oči, okvarjena mikrocirkulacija na periferiji-posledične amputacije, polinevropatije); z doslednim zdravljenjem lahko pozne posledice sladkorne bolezni v veliki meri preprečimo.

Višja fizioterapevtka ga. Majda Brunčič nam je govorila o:

 • gibanju, ki izboljša zdravje (zavira pojav srčno-žilnih bolezni, krepi skeletni, mišični, respiratorni in imunski sistem), vpliva na dobro počutje (zmanjša depresivnost, povečuje samozaupanje), upočasnjuje proces staranja, podaljšuje življenjsko dobo;
 • pravilnem dihanju (vdih je posledica delovanja mišic: medrebrne mišice in trebušne prepone, izdih je ponavadi pasiven), usklajenosti ritma gibanja z dihanjem – vdih skozi nos, izdihujemo pa počasi in izdih mora biti temeljit, da ustvarimo prostor vdihanemu zraku.
 • Sproščanju. Sproščen človek diha enakomerno, diha s trebušno prepono (predvsem športniki) oz. diha samodejno, nesproščen človek diha dvignjenih ramen, diha s prsnim košem, vratne mišice so skrajšane, hrbtne zakrčene, diha plitvo, zadržuje dih in diha neenakomerno. Stres, nesproščenost, tesnoba, povzročijo kratko sapo, nemir, vrtoglavost, tresenje, potenje, oblivanje, slabost, bolečine v prsih … . Pri stresu poglobimo in upočasnimo vdih, saj ima sproščen človek več energije, je bolj strpen in bolj organiziran v svojem delovanju. Ga. Brunčičeva je govorila tudi o tehnikah sproščanja (tehnike, ki bazirajo na dihanju, progresivni mišični relaksaciji, avtogenem treningu, tehniki pozitivnega mišljenja, masaži, spanju, igri, športu, konjičkih ….) in na koncu smo naredili kar nekaj praktičnih vaj dihanja.

Ob koncu nam je ga. Brunčič še rekla, da bo edina vadba, ki nam bo dobro dela tista, ki jo bomo izvajali.

Ob zaključku uradnega dela srečanja, nas je pozdravil tudi direktor družbe Zdravilišče Radenci, g. Mladen Kučiš in tudi sam povedal nekaj besed o zdravilišču.

V družabnem delu smo preizkušali darove pokrajine ob Muri – odlične kulinarične dobrote Hotela Radin ob šampanjcu iz Radgonskih goric in vinih iz Kapele, ki nam jih je predstavila direktorica družbe Kapela, ga. Milena Rajk. Manjkala pa ni niti znamenita »radenska slatina« iz Radenske.

Poleg sladke prekmurske gibanice in jabolčnega zavitka, nas je z ročno izdelanimi čokoladami (z dodanimi bučnimi semeni in bučnim oljem, ter tudi drugimi tipičnimi slovenskimi izdelki) razvajalo še družinsko podjetje Kocbek, ki se že 80 let neprekinjeno ukvarja s pridelavo bučnega, hladno stiskanega olja. Olja pridelujejo iz najkvalitetnejših izbranih semen. Olja tržijo pod blagovno znamko KOCBEK Since 1929. Poleg ročno izdelanih čokolad so njihova najnovejša blagovna znamka OKUSI SLOVENIJE, pod katero bodo prihajale same dobrote. Prve izmed njih bodo piškoti z bučnimi semeni, bučnim olje in koščki čokolade, ter testenine z bučnimi semeni in bučnim oljem.

Po vseh teh dobrotah in živi muziki – ansamblu »Zadnji moment«, je bilo kar težko zapustiti to prijetno okolje, še posebej, ker so ravno med tem druženjem naši nogometaši dosegli v Mariboru gol in tako naše veselje še povečali. Na poti nazaj je bilo vzdušje v avtobusu zaradi nogometne tekme resnično stresno in rešitev se je pokazala v pravkar naučenih vajah za pravilno dihanje in tako smo ob vseh vajah le nekako preživele. Ob koncu tekme je naše razburjenje malo ublažila odlična Frangeževa penina ob kateri smo nazdravljale uspehu naših nogometašev.

📸 Foto utrinki Doroteja Omahen

Silvia Lippai, vodja društva