031 335 220 [email protected]

Srečanja v Cetisu se je udeležilo 61 članic, kar je nekako 50 % vseh članic društva. Sprejela nas je glavna direktorica delniške družbe Cetis in naša članica mag. Simona Potočnik, ter nam skupaj s svojima pomočnicama predstavila dejavnost družbe in njene proizvode. Bile smo rahlo presenečene nad velikim asortimanom njihovih proizvodov. Dnevno se srečujemo z njihovimi izdelki, vendar človek pravzaprav nikoli ne pomisli »glej, tole pa delajo v Cetisu pri naši Simoni«. Zdaj bomo zagotovo bolj pozorne na to.

Glavna tema srečanja je bila “Vidik varstva osebnih podatkov”, kako in kdo vse uporablja naše osebne podatke in v kakšno svrho in koliko je zlorab na tem področju. Ena od podtem je bila tudi varovanje in varnost zbiranih podatkov.

Ta tema je nekako povezljiva z go. Natašo Pirc Musar, informacijsko pooblaščenko, ona pa me je usmerila še na dva odlična sogovornika na to temo in »okrogla miza« je bila sestavljena. Povezovala jo je naša predsednica ga. Aleša Kandus in skupaj z Natašo Pirc Musar in ostalimi tremi sogovorniki – g. mag. Goranom Klemenčičem, predavateljem s Fakultete za policijsko varnostne vede, g. Vladimirjem Korošcem, podsekretarjem Direktorata za upravne notranje zadeve MNZ ter gostiteljico mag. Simono Potočnik, so bili najboljša skupina. V to tematiko spadajo seveda tudi novi biometrični potni listi (posledica večje varnosti po 11.9.2001), ki jih izdeluje firma Cetis Celje. To je bil tudi odgovor, zakaj je srečanje v CETIS-u. Nataša Pirc Musar je govorila o pravnem vidiku zlorabe osebnih podatkov in za lažjo predstavo povedala kar nekaj primerov zlorab. Tudi druga dva predavatelja sta pripovedovala o tej problematiki – vsak s svojega zornega kota. G. Klemenčič je govoril tudi o pravni ureditvi na tem področju v drugih državah, kjer je služboval in je še vedno večkrat gost in predavatelj.

Posebnih zaključkov nismo sprejemale. Le opozorilo vsem, da ne dajete nepremišljeno svojih osebnih podatkov kar vsakomur (od podatkov na izpolnjenih križankah – EMŠO, davčna, … v kar ima lahko vpogled vsak poštar oz. uslužbenec pošte oz. revije, do PIKA Mercatorjevih oz. TUŠ ali OBI in drugih kartic, kjer moraš izpolniti formularje ob pristopu in tako v bistvu trgovec natančno ve, kakšne prehrambene oz. nakupovalne navade imaš… skoraj bi lahko rekli, da v nekem momentu lahko že skoraj vsakdo ve, kaj vse imaš doma, kako deluješ; do tega kaj vse zbira policija, pa delodajalec in koliko je tako zbiranje podatkov poseganje v tvojo osebnost. In o tem, da bomo sčasoma verjetno imeli na osebnih izkaznicah oz. potnih listih vpisano tudi našo DNK, … In kje je potem naša zasebnost, naša pravica do zasebnosti, ki smo si jo celo z ustavo zagotovili?

Dogajanje je popestril s petjem in igranjem na klavir celjski Ray Charles s pesmimi z njegovega repertoarja.

Družabni del ne bi bil pravi, če ga ne bi popestrila odlična hrana in klepet med članicami ter navezovanje novih poslovnih stikov.

📸 Foto utrinki