031 335 220 [email protected]

Za oktober je bilo vreme čudovito. Sončno in toplo. V VIVO-vi rezidneci – Centru inovativnih rešitev na D125 je bilo precej gostov, ki so si ogledovali razstavo akademske slikarke Jerce Šantej in pokušali dobrote, ki so jih skuhali Vivovi mojstri. Prav prijazen ambient.
Na srečanje nas je bilo prijavljenih kar 80 FAM-ovk, ampak na koncu se je številka povzpela na 90. Že dolgo nisem videla toliko FAM-ovk na enem mestu. Tudi naša Tanja Skaza je pripeljala nekaj svojih mladih in prodornih sodelavk, ki so sodelovale na skupnem projektu z VIVO cateringom ob Mesecu oblikovanja in Okusih Ljubljane, kar je bila rdeča nit srečanja.

Jerneja Kamnikar, lastnica in direktorica Vivo cateringa in seveda – današnja gostiteljica, je na začetku predstavila podjetje, povedala nekaj o njegovih začetkih in kako si zamišljajo prihodnost Viva:

“Moji podjetniški začetki so se začeli na današnji dan, 7.oktobra pred 21 leti, tako smo postali danes mednarodno polnoletni. In to polnoletnost praznujem s svojimi FAM-ovkami. Navdih sem dobila kot študentka pri delu na Ljubljanskem gradu in vse od prvega dne me spremlja Choprina misel ” to si, kar je globoka želja v tebi in želje so tvoja dejanja, katere vodi volja in na koncu je to tvoja usoda”.
Beseda catering je bila v slovenskem prostoru še neprepoznavna. Vse od prvega dne gradimo team in vodi nas timski duh, nenehno izobraževanje, sistemski pristop, entuzijazem, trdna volja, delo, ustvarjanje in razvoj, uporaba razuma pred čustvi, korajža ter sprejemanje vzponov in padcev.

Prelomnice, ki so nas zaznamovale, so bila sodelovanja na projektih z znanimi osebnostmi – Billom Clintonom, Kevinom Costnerjem, Monico Belucci, Davidom Guetto in drugimi. Še posebej smo ponosni, da smo bili izbrani s strani Buckinghamske palače za pogostitev njenega veličanstva, kraljice Elizabete II in njenih gostov na obisku v Sloveniji.

Smo trikratni zmagovalci Zlate niti za najboljšega zaposlovalca v kategoriji malih podjetij ter prejemniki nagrad domače in tuje strokovne javnosti.

Vizija podjetja temelji na identifikaciji svojega namestnika, ključnih kadrov, razvoju talentov, mentorstvih več desetim dijakom in študentom na letni ravni – doma in v tujini , ter uresničevanju svojih sanj. Novosti in razvoj stroke nam vedno predstavljajo največji izziv. Znanje in kulturo prireditvenega cateringa prenašamo na generacije dijakov in študentov, ki s pomočjo našega štipendijskega sklada dosegajo čudovite rezultate in s tem oblikujejo svet kulinarične odličnosti, namenjena najbolj zahtevnemu gostu.

Z lestvico odgovornosti gradimo odnose in iščemo ključe do sprejemanja in iskanja rešitev posameznika.

Ekipa Vivo catering je na današnji 21.rojstni dan prepoznavna in aktivna na organizacijsko in izvedbeno zelo zahtevnih projektih, tako doma kot v tujini. Na današnji 21.rojstni dan je Vivo prisoten na predstavitvi Bele Krajine v Munchnu. Druga ekipa sodelavcev se pripravlja na jutrišnji odhod v Rimini. Tretja ekipa je prevzela odgovornost in izvedbo mednarodnega kongresa v Cankarjevem domu. Štiri manjše pogostitve se odvijajo vzporedno na manjših lokacijah v Ljubljani. Me smo zbrane pri nas na D125 na Mesecu ljubljanskih jedi s pokušino ter v večernih urah nadaljujemo na modni reviji na Mesecu oblikovanja.

Prav tukaj, kjer poteka naše srečanje, na D125 ( v nekdanji veleblagovnici Merkur), katere objekt je del zaščitene stavbne dediščine, z današnjim dnem Vivovci odpiramo Center inovativnih rešitev, z željo v prihodnjih letih povezati vse umetnosti sveta, kamor sodi tudi kulinarika, ki se prepleta z oblikovanjem, dizajnom in umetnostjo.

Vivo cateringa brez zahtevnih naročnikov, jasne vizije, svetovljanskim nazorom in posebno ljubeznijo do kulinarike v tej obliki gotovo ne bi bilo.

Hvala vam, da ste z nami, z željo da v našem skupnem potovanju v prihodnosti ustvarimo še veliko nove, drugačne, dišeče, okusne in prijetne kulinarike in skupnih inovativnih rešitev.”

Za dodatek, je naša članica in direktorica Plastike Skaza ga.Tanja Skaza vsem udeleženkam srečanja ponosno predstavljala njihovo zgodbo o uspehu. Podjetje Plastika Skaza je družinsko podjetje s skoraj 40-letno tradicijo na področju brizganja plastičnih izdelkov. V tem času je preživelo veliko gospodarsko krizo, se hkrati širilo in uveljavilo predvsem na tujem trgu, saj kar 90% izdelkov izvažajo na trge Evrope, Rusije, ZDA in Kitajske. Njihov največji in najbolj znani kupec je med drugimi tudi podjetje Ikea.

V podjetju so razvili tudi dve lastni blagovni znamki – ORGANKO, ki je napreden koš za biološke odpadke izdelan iz reciklirne plastike, ki omogoča naravi prijazno shranjevanje bioloških odpadkov in je primeren za vsako gospodinjstvo ali delovno mesto. Drugo blagovno znamko pa predstavljajo vrhunsko oblikovana linija kuhinjskih pripomočkov CUISINE!.
V mesecu Oktobru se je podjetje Plastika Skaza pridružilo trem uspešnim Ljubljanskim projektom:
Vivo catering, Okusi Ljubljane ter Srednja šola za oblikovanje in fotografijo in so s pomočjo njihovih doniranih 2.000 Cuisine izdelkov ustvarjali (njihov je izdelek, ki je stal pred nami – maskota – ljubljanski zmaj, narejen iz krožnikov, kozarcev, zajemalk in še in še izdelkov Plastike Skaza), ter privabili na ogled vse kreativce, radovedneže in poznavalce vrhunskega stila.

O projektu OKUSI LJUBLJANE in Osrednje Slovenije sta govorili naši gostji ga. Petra Stušek, v.d. direktorice Turizem Ljubljana in ga. Viktorija Grašič Bole, vodja oddelka kakovosti in razvoja v Turizem Ljubljana. Obiskovalcem Meseca oblikovanja, pa tudi širši javnosti bodo v novem Centru inovativnih rešitev D125 na voljo ljubljanske jedi v okviru projekta OKUSI LJUBLJANE.
Projekt Okusi Ljubljane predstavlja tradicionalne ljubljanske jedi, ki se danes večinoma pripravljajo na sodobne načine. Jedi, kot so žabji kraki, leteči žganci, jedi na žlico, štruklji, medena potica in pehtranove palačinke, so v okviru projekta od letošnjega leta na voljo v 60 različnih ljubljanskih restavracijah. Vse to smo me pokušale v neuradnem – družabnem delu srečanja. V okviru Meseca oblikovanja se strokovni, pa tudi širši javnosti predstavljajo dosežki s področja oblikovanja iz Slovenije in jugozahodne Evrope – najbolši oblikovalci in podjetja z najbolj zanimivimi in inovativno oblikovalnimi strategijami. In zato se je danes predstavilo podjetje Plastika Skaza. Ker sodijo sem.

 • Obiskovalcem Meseca oblikovanja, pa tudi širši javnosti, bodo v novem centru inovativnih rešitev D125 na voljo ljubljanske jedi v okviru projekta Okusi Ljubljane.
 • Projekt Okusi Ljubljane predstavlja tradicionalne ljubljanske jedi, ki se danes večinoma pripravljajo na sodobne načine. Jedi kot so žabji kraki, leteči žganci, jedi na žlico, štruklji, medena potica in pehtranove palačinke so v okviru projekta od letošnjega leta na voljo v 60 različnih ljubljanskih restavracijah
 • V okviru Meseca oblikovanja se strokovni, pa tudi širši javnosti predstavljajo dosežki s področja oblikovanja iz Slovenije in Jugovzhodne Evrope, najboljši oblikovalci in podjetja z najbolj zanimivimi in inovativnimi oblikovalskimi strategijami

Tema dneva danes je bila: Več energije na delovnem mestu – ali kako s hrano do več energije – kako kljub dobri hrani vzdrževati telesno težo /predavateljica priznana certificirana nutricistka Mojca Cepuš, svetovalka za zdravo prehrano in hujšanje/. Mojca Cepuš se ukvarja s svetovanjem o prehrani, večinoma pa se posveča preučevanju in poučevanju s področja prehranjevanja ljudi s preveliko težo. Bolj kot diete zagovarja spremenjeno in prilagojeno prehranjevanje, ki mu ljudje brez težav sledijo vse življenje ter tako uravnavajo težo in ohranjajo zdravje. Deluje v podjetju Befit.

Mojca je najprej podala nekaj splošnih nasvetov za zdravo prehranjevanje: “Rafinirane bele izdelke, kot so bel kruh, testenine in riž zamenjajte za polnozrnate, še bolje pa če se navadite jesti kvinojo, amarant, ajdo, proso, ovsene kosmiče… Bel sladkor obvezno zamenjate za nerafiniranega. Pozorni bodite tudi na sladkor, ki ga vnesete v telo s predelanimi izdelki, kot so sladkarije, sadni pripravki, sadni jogurti, sadni kosmiči… Sladkarije, če se le da, naredite sami, saj lahko tako vplivate na kakovost sestavin. Tudi rafinirano sol zamenjajte za nerafinirano in jo omejite na 7 g na dan. Močno povečajte vnos zelenjave! Ko kupujete živila, preberite deklaracijo in ne uživajte izdelkov, ki vsebujejo hidrogenizirano ali trans maščobo. Izogibajte se tudi predelanim mesnim izdelkom. Pozorni bodite, da spijete okoli 1 do 2 litra vode na dan.

Osnovni gradniki prehrane

Ogljikovi hidrati (OH)

so glavni energijski vir za naše telo. Pomembni pa niso le za energijo, ampak so tudi hrana za naše možgane, živčni sistem in za ustvarjanje glikogena (energijske zaloge sladkorja) v mišicah, od koder naše telo ob fizičnih naporih najprej Črpa energijo. Priporočljivo je, da večina zaužitih OH prihaja iz tako imenovanih kompleksnih OH ali iz hrane z nizkim glikemičnim indeksom, kot so polnozrnata žita in zelenjava.

Maščobe

V današnjem času prevladuje mnenje, da so maščobe glavni vir vseh težav, povezanih s pretirano težo. Resnica je malo drugačna. Maščobe, tako nasičene kot nenasičene so nujno potrebne za normalno delovaje našega telesa, saj sodelujejo v številnih pomembnih procesih v našem telesu, potrebne so za zdravje kože, las in pri transportu maščobotopnih vitaminov (A, D, E, K), sodelujejo tudi pri uravnavanju krvnega tlaka, holesterola.

Beljakovine

Beljakovine so glavni gradniki našega telesa. Tako kot so ogljikovi hidrati odgovorni za oskrbo telesa z energijo, so beljakovine odgovorne za izgradnjo našega telesa. Koliko beljakovin potrebujete? RDA priporoča vnos 0,75-0,8 grama beljakovin na kilogram telesne teže. V praksi se je pokazalo, da je takšna količina beljakovin primerna za ohranitev splošnega zdravja ali za zmerno športno aktivne ljudi. Za ljudi, ki se s športom resneje ukvarjajo, pa je to količino treba nekoliko povečati. Nesmiselno je uživanje prevelikih količin beljakovin, saj se presežek, ki ga telo ne porabi, naloži kot maščobno tkivo. Uživanje prevelikih količin beljakovin lahko tudi zelo obremeni delovanje ledvic, kar lahko privede do nastajanja ledvičnih kamnov. Če vaša prehrana vsebuje veliko beljakovin, bodite pozorni, da boste spili tudi dovolj vode. Voda iz telesa odplakne veliko strupenih snovi, ki nastanejo pri razgradnji mesa.

Ne pozabimo tudi na vlaknine

Prehrana, ki vsebuje veliko balastnih snovi (oziroma vlaknin), je zdrava in koristna v vsakem pogledu. Dnevna potreba povprečne osebe je 35-60 gramov. Sliši se malo, a statistike kažejo, da povprečna oseba, ki se prehranjuje normalno, zaužije kvečjemu dobro polovico priporočene dnevne količine. Zaradi pomanjkanja balastnih snovi v prehrani nas pestijo težave, kot so zaprtje, hemoroidi, visok holesterol, zakisanost organizma, rak na črevesju. Veliko vlaknin je v sadju in zelenjavi ter v polnozrnatih žitih in njihovih izdelkih. Za primerjavo, graham kruh vsebuje okoli 8,5 g vlaknin/100 g, beli le okoli 2,7 g/100 g.

Kako lahko s hrano vzdržujemo visoko storilnost na delovnem mestu? To najlažje naredimo z uravnoteženim jedilnikom, ki telesu zagotovi osnovne nutriente, ter uravnava nivo krvnega sladkorja. Najlažje se boste v moč hrane prepričale, če poskusite same.

Primer jedilnika za večjo storilnost:

 • Zajtrk: Kos polnozrnatega kruha z jajčkom in sezonsko zelenjavo, jajca lahko pripravite tudi na čebuli ali poru.
 • Malica: Smothie: Avokado, banana in mango, če vam je ljubše lokalno predelana hrana, pojejte jabolko in pest mandljev.
 • Kosilo: Na žaru pečena riba, pečen krompir, blitva, motovilčeva solata
 • Večerja: Kuhano proso na kozjem mleku.

Kaj pa ko smo pod stresom?

Ko smo pod stresom naše telo preplavi adrenalin. Povečana količina adrenalina zahteva večje količine nutrientov za povrnitev telesa v naravno stanje. Dolgotrajni stres vodi v težave, kot so depresija, slaba prebava, zgaga, povišan pritisk, čiri … Potreba po energiji je v času stresa večja a to ne pomeni, da lahko jemo vse kar nam pride pod roke. Potrebujemo predvsem večje količine vitamina B5 (pantotenska kislina), ki skrbi za pretvorbo ogljikovih hidratov, beljakovin in maščob v energijo. Najdemo ga v avokadu, jajcih, pusti govedini, postrveh, siru, sončničnih semenih, cvetači, brokoliju in nerafiniranem žitu. Prosti radikali so naraven produkt stresa, zato moramo v času stresa jesti veliko sadja in zelenjave. Različna barva živil nam zagotavlja pester nabor različnih antioksidantov. Ne smemo pozabiti tudi na železo, za oskrbo možganov s kisikom, kalcij, ki je naravno pomirjevalo in magnezij za več možganske energije.

Primer protistresnega jedilnika:

 • Zajtrk: Kos polnozrnatega pirinega kruha z avokadovim namazom (seveda lahko dodate tudi kos sveže sezonske zelenjave)
 • Kosilo: Pražena jetrca s čebulo, pečen krompir, pisana sezonska solata z žlico fižola, če ne jeste jetrc, lahko poskusite s šitake gobami v zelenjavnem voku in nebrušenim rižem za prilogo
 • Malica: Pest orehov
 • Večerja: Na žaru pečen losos, solata iz rukole s pistacijami in koščki pomaranče

Ob tej priložnosti vabim vse FAM-ovke, da se v mesecu oktobru oglasijo na brezplačne meritve telesne sestave. Izmerite si lahko odstotek maščobe, mišic, vode in kosti v telesu. Na podlagi rezultatov se oceni vaša dejanska biološka starost in ogroženost za srčno žilne bolezni in seveda predlaga primerna hrana za odpravo težav.

Če vas zanima ali ste intolerantni na določena živila, pa lahko pri meni opravite tudi krvne teste za določanje intolerance na živila.

Vsem FAM- ovkam nudim tudi 10% popust na prehranski coaching. Več o Befit programih si lahko prebereta na: www.prehrana.info

Na posvet pa se lahko naročite na telefonsko številko: 040 469 818

In za konec ne pozabite 3 glavna pravila zdravega prehranjevanja:

 1. imejte redne obroke.
 2. zelenjavo lahko vedno uživate v neomejenih količinah, tudi če hujšate.
 3. nezdrave prigrizke uravnotežite z zdravimi.” je končala svoje podajanje Mojca.

Sledilo je družabno srečanje z Vivovimi chefi v živo in zgoraj navedeno ponudbo – žabjimi kraki, letečimi žganci, jedmi na žlico, štruklji, medeno potico in pehtranovimi palačinkami.

Za tekoči del je poskrbel Wineist. Slovenski startup Wineist pretresa vinski svet z novim unikatnim načinom pokušanja vina preko spleta.

Slovenski startup OOSM predstavlja projekt Wineist. Mesečni abonma na pokušino vin iz vašega naslonjača. Uživajte v odličnih vinih, ki pridejo na vaš prag direktno iz vinskih kleti. Wineist je unikaten način za odkrivanje novih vin iz vsega sveta.

Vsak mesec vinski strokovnjaki izberejo temo, po kateri za vas izbirajo vina iz vseh vinskih držav po svetu. Naročite se na pokušino vina in razširite svoje znanje ter obogatite svoje borbončice z novimi okusi, ki vas bodo popolnoma presenetili.

Wineist paket bo dostavljen na vaš željeni naslov, pa naj bo to domači, počitniški ali prijateljev. Raziskujete, okušajte in uživajte. Izkusili boste svetovna vina in njihove zgodbe. Zgradili si boste svoj vinski profil, ki ga boste lahko delili z drugimi, hkrati pa ugotovili katera vina vam najbolj ugajajo.

Pripravite svoje borbončice saj lahko svojo vinsko avanturo začnete na www.wineist.com.

Za lep konec srečanja smo se udeležile še modnega spektakla – drugega dne 11. Meseca oblikovanja, ki je bil namenjen modi in modnemu oblikovanju. Pod projekt Identiteta sta se letos že drugič podpisala kuratorja Eric Maj Potočnik in Matjaž Plošinjak. Modna oblikovalca sta prispevala tudi kroj, iz katerega so nato ustvarjali povabljeni modni oblikovalci. Na letošnji Identiteti sodelujejo: Adam Jones (Velika Britanija), Ana Ljubinković (Srbija), Asa Kazingmei, (Indija), Assaad Awad (Španija), Chisung Ihn, (Japonska), Cliché (Slovenija), D’Ora Tokai (Monako), David Bacali (Slovenija), Divka (Japonska), Emre Tamer (Avstrija, Turčija), Halina Mrožek (Poljska), Je suis belle (Madžarska), Little Shilpa (Indija), Ljiljana Majkić (Bosna in Hercegovina), Ludus (Makedonija), Marius Janusauskas (Belgija), Martinez Lierah (Francija) in Wisharawish (Tajska).
Dogajanje je bilo popolno.

📸 Foto utrunki

Pripravila: Silvia Lippai