031 335 220 [email protected]

Ob prihodu našega gostitelja in častnega gosta srečanja, ljubljanskega župana g. Zorana Jankovića, smo si ogledale filmček o Ljubljani, ki je bil narejen septembra lani, ko je bila Ljubljana gostiteljica Eurobasketa 2013. Film ima naslov BE LOVED in si ga lahko ogledate tu.

G. Janković je pokomentiral film in povedal, da so mu pravzaprav skoraj vsi izvedeni projekti zelo pri srcu, da pa je precej projektov, ki so pomembni za Ljubljano, obtičali zaradi birokratizma: čistilna naprava, parkirišče pod tržnico, …

Govoril je o novem vodovodu na Toškem čelu, ureditvi Slovenske ceste, da se obnavlja Ižanska cesta, o projektu Cukrarna, kjer pričakujejo tudi evropska sredstva, …. Tudi o poteku sanacije po katastrofalnem žledu, ki je februarja prizadel Ljubljano in njeno okolico ter kako meni, da bo do 9. maja že vse bolj ali manj sanirano, kolikor se bo seveda sanirati dalo. Posadili bodo 175 novih dreves, v gozdovih pa bo po očiščenju za novo rast poskrbela narava sama.

Povedal je tudi, da je lansko leto Ljubljana poslovala pozitivno, prav tako pa tudi velika večina kulturnih zavodov in da je utrip življenja čutiti na vsakem koraku, kar privlači množice turistov. Da pa je žalosten, kadar se slišijo le slabe stvari in še te nepreverjene, o dobrem pa se govori zelo malo ali nič. Želel bi si več pozitivizma, ker le ta vodi v napredek. Postali smo družba pesimistov in to ni dobro. Tu vidi tudi naše društvo, da pripomore k ozaveščanju ljudi, da moramo vsi in vsak posebej pomagati k boljšemu jutri z vlaganjem v gospodarski napredek, zagotavljanju novih delovnih mest in širjenjem optimizma med ljudmi.

Njegova največja želja, poleg tega seveda, da postane Ljubljana najlepša evropska prestolnica je, da bi bilo poskrbljeno za zdravje ljudi in njihovo socialno varnost.

Ker si filmčka »Mostovi na Ljubljanici« nismo uspeli ogledati, vam ga pošiljam v obliki linka Mostovi na Ljubljanici . Zdaj se lahko sprehajaš vzdolž Ljubljanice in si ogleduješ urejeno nabrežje, prelepe mostove in dogajanje na reki sami. To je res veliko delo, glede na to, kako zanemarjeno je bilo včasih.

Dr. Lucija Mulej Mlakar nas je navduševala z uro trajajočim predavanjem na temo Moč misli in ustvarjanje kvantnega polja zavesti. Kako mislimo in kako delujemo, je znanstveno dokazano, in vse več strokovnjakov opozarja na vlogo duševnosti pri ustvarjanju življenjskih pogojev. Dr. Mulej Mlakarjeva je opozorila na številne ovire, ki si jih lahko ustvarimo same ter na načine, kako presegati cone udobja in neudobja. Njeno predavanje se je zelo lepo ujelo z nagovorom župana Jankovića, ki nas je ponovno sprejel v goste. Sporočilo predavateljice je jasno: čas je, da se aktivno lotimo soustvarjanja lastnih življenjskih priložnosti! Pomembno je, da se zavedamo povezovanja inteligentnosti znotraj sebe: tako racionalne, čustvene, duhovne in fizične inteligentnosti. Samopodoba, ki jo nosimo globoko v sebi, vpliva na naše preboje tako v zasebnem kot v poslovnem svetu. Govorile smo o tem, kako pomembno je, da znamo izraziti lastne talente in pokazati, v čem smo dobre, če ne celo najboljše. Zavest, s katero nas je predavateljica navdihnila, je previharila tiste dele nas samih, ki jih prevečkrat pozabimo: svet je plastelin, gnetejo ga naše misli in občutki, saj vse tisto, na kar polagamo pozornost, obstaja, raste in obstoji. Čas je, da si ženske iskreno podamo roko k spreminjanju lastnih svetov in posledično družbe, katere del smo. Dr. Lucija Mulej Mlakar je podala jasno vizijo in hvala v imenu članic FAM za ta preboj.

Dobro smo opravile tudi z letno skupščino društva, ki jo je vodila naša članica Eva Košuljandić, potem pa smo se prepustile dobrotam Vivo Cateringa in EKO Turistične kmetije PECEL iz Malin pri Semiču.

Povzela: Silvia Lippai