031 335 220 [email protected]

Po jutru se dan pozna. In bil je s soncem obsijan, tako kot ves preostali del dneva, ko smo se podale proti Gornji Radgoni. GoOpti-jev avtobus je bil tako neslišen in šofer odličen, tako da smo prispele pol ure pred najavo. Smo zato lahko posvetile več časa ogledu okolice in bežeči Muri …. potem pa v Domu penine ob penini, ob čem pa bi lahko?, nazdravile. V Domu penine so poskrbeli tudi za naše želodčke, da že v samem začetku ne bi omedlele od lakote (pot do Radgone je kar dolga) in da smo pripravile podlago za nadaljnje konzumiranje tekočih zadev.

Uradni del je potekal v veliki degustacijski dvorani, kjer je bila tema dneva Nova doba za novo energijo. G. Miroslav Prešeren, direktor podjetja OVEN Elektro Maribor je predstavil delovanje podjetja in bil kritičen do slovenske birokracije, ki jim ovira postavitev več manjših elektrarn in še ob postavitvi tistih, katerih projekti so odobreni, je od ideje in želje po objektu do začetka gradnje vse preveč papirologije in neskončno dolgih postopkov. (Pa saj je to v Sloveniji vendar že ustaljena praksa in g. Prešeren bi se verjetno že moral navaditi na to?) Družba Oven Elektro Maribor d.o.o., hčerinsko podjetje mariborskega elektro distributerja, je specializirana za proizvodnjo elektrike iz obnovljivih virov energije in ima v lasti šest malih hidroelektrarn ter 18 solarnih elektrarn. Večino zelene elektrike proizvedejo iz hidroelektrarn, desetino iz sonca.

Ukvarjajo se s trženjem povezanih produktov, kot so električna kolesa in električni (mini) skuterji, IR grelni paneli, pametna LED razsvetljava in še s čim.

G. Neven Lisica je govoril o obnovljivih virih energije in predstavil izzive s katerimi se srečujejo pri gradnji malih hidroelektrarn. Poudaril je, da se zatika predvsem v fazi samega načrtovanja pri izdaji vodnih in okoljevarstvenih dovoljenj. V družbi OVEN predlagajo poenostavitev postopkov pridobivanja dovoljenj za male hidroelektrarne in sicer iz državne na občinsko raven. S tem bi omogočili hitrejše reševanje vlog in širitev panoge. G. Lisica je še povedal, da bo družba tudi v bodoče investirala v nove proizvodne kapacitete obnovljivih virov in s tem širila svojo osnovno dejavnost.

O coachingu je spregovorila ga. Maja Ul Golob.

Prešeren je zaključil zgodbo OVEN in predstavil Klub Oven. »Od leta 2015 z novim Klubom OVEN uspešno organiziramo številne zanimive mesečne dogodke, povezane z obnovljivimi viri energije, e-mobilnostjo, varstvom okolja, arhitekturo, eko turizmom in recikliranjem. Dogodki so brezplačni in se odvijajo v Mariboru, z njimi pa oživljamo središče mesta.

Kot novost ponujamo tudi profesionalni coaching po akreditiranem coaching programu Mednarodne federacije coachev (ICF).«

Več o OVEN Elektro Maribor na: www.oven-em.si

Po uradnem delu, se je pričel »drugi«, prijetnejši in tekoči del – predstavitev podjetja Radgonske gorice Gornja Radgona d.d., ki je priznani proizvajalec vrhunskih in kakovostnih vin in penin. To vlogo je odlično odigrala vodja Doma penine ga. Tanja Skotnik, ki nas je zabavala skozi vse kleti in še ob obilni in odlični večerji z degustacijo vin.

Tanja Skotnik je povedala, da se njihove trte bohotijo v vinogradih, zasajenih po prisojnih legah dela Slovenskih goric med rekama Ščavnico in Muro, na stičišču predalpske in panonske klime, ki daje vinu vrhunsko kvaliteto ter posebno svežino.

V svojih vinskih kleteh polnijo Zlato radgonsko penino po klasični ali šampanjski metodi že od leta 1852, novica o tem je bila že takrat objavljena v Bleiweisovih novicah. Pridelujejo še Srebrno radgonsko penino po tankovski ali charmat metodi, od sonca razvajeni Janževec, traminec »s črno etiketo«, avtohtono sorto Radgonska ranina, pa tudi druga buteljčna vina.

Ob koncu drugega tisočletja so pod slapom, ki teče iz skale grajskega hriba in je najbolj zanimiv pritok reke Mure, obnovili klet za njihova buteljčna vina. Več kot 120.000 steklenic različnih vrhunskih vin hranijo v dveh kleteh, ki sta povezani s hodnikom. Slap je za vinsko klet nenavadna atrakcija, ki ustvarja posebno vzdušje ob pokušnjah njihovih vin.

V letu praznovanja 160-letnice Zlate radgonske penine so odprli nove turistične prostore in jih poimenovali DOM PENINE. V Domu penine smo vedno dobrodošle, same ali v družbi. Doživeti ga je potrebno v vsej njegovi lepoti in postati del njegove edinstvene zgodbe. V Degustacijski dvorani lahko okušamo izbrana vina in penine. Klet pod oboki je del avtentične prodajalne, kjer se čas ustavi ob kramljanju in kozarcu vrhunskega vina. Prepričani so, da vas bo navdušil, zato vas vabijo še v prodajalno in obljubljajo, da bo enako dobrega okusa tudi doma. Za posebne priložnosti vam vrata odpre Klubska soba – razkošno opremljena in pripravljena, da vas razvaja z izborom brez primere. Tanja je svoje podajanje opremila z nekaj odličnimi zgodovinskimi vložki, s katerimi nas je dodobra nasmejala in dobra volja se je samo še stopnjevala. V degustacijski dvorani, kjer se je šele začelo sproščeno druženje in klepet, nas je čakala »mizica pogrni se« z odličnimi kulinaričnimi dobrotami, za katere so poskrbeli gostinci iz radgonske “Restavracije M” ob njih pa smo degustirale različne penine in prestižna vina, za katere slavo je s svojimi razlagami še dodatno poskrbela ga. Tanja Skotnik. Res je neverjetno dekle. Živa enciklopedija na zabavni način. Vse, ki ste manjkale, vam je lahko resnično žal. Punce, NI, da ni bilo!

Več o Radgonskih goricah in Domu penine na: www.radgonske-gorice.si

📸 Foto utrinki

Povzela: Silvia Lippai