031 335 220 [email protected]

Leto je naokrog in zopet smo naše srečanje in skupščino društva organizirale na mestni občini Ljubljana, pod pokroviteljstvom župana mesta, g. Zorana Jankovića. To je postala že kar tradicija društva FAM in izredno smo vesele, da nam je to omogočeno.

Najprej smo malo poklepetale ob čudoviti penini Quercus Rose, ki jo je daroval direktor kleti Dobrovo g. Silvana Peršolja.

Ob 17. uri – točen kot vedno, se nam je nasmejan pridružil župan mesta Ljubljane, g. Zoran Janković.

Srečanje je pričela naša predsednica, mag. Arijana Lipovec, ki je povedala:

»Najprej naj povem, da ja za menoj skoraj leto dni predsedovanja in da sem vesela, da se imamo lepo in da se vedno več novih članic priključuje društvu. Za mene je to tudi priznanje, da dobro delamo in trudile se bomo, da bo društvo vedno boljše in predvsem po vaših željah. Zato smo vedno vesele, če boste dale kake pobude, mnenja in predloge.

Zdaj pa bi se posvetila našemu gostitelju, županu Ljubljane, ki naše glavno mesto dan za dnem spreminja v najlepšo evropsko prestolnico.«

G. Janković je povedal, kaj vse je bilo od lanskega leta storjeno, na kaj je še posebej ponosen in kaj vse še ima v planu v tem mandatnem obdobju. Seveda na uresničitev vseh sprejetih programov vplivajo tudi sredstva in če bi imel vsaj petino sredstev, ki jih ima tozadevno na razpolago mesto Dunaj, bi z lahkoto postoril planirano in še več.

Govoril je tudi o komunalnih in drugih odpadkih v mestu in da se ta problematika ne razlikuje od drugih prestolnic, da pa si on želi, da bi se precej izboljšala in da temu problemu posvečajo na MOL-u veliko pozornost.

Po vsem povedanem smo sigurne, da bo uresničil svojo napoved, da bo Ljubljana najlepša evropska prestolnica. In tudi me si želimo enako, saj verjamemo vanj.

Na današnjem srečanju društva se je predstavila tudi agencija ARAO – javni gospodarski zavod, ki skrbi, da je za radioaktivne odpadke, ki nastajajo v Sloveniji, ustrezno poskrbljeno. To pomeni, da se odpadke pakira, skladišči in odloži tako, da radioaktivne snovi iz njih ne morejo priti v okolje in do človeka. ARAO je res zelo specializirana agencija, ki se ukvarja z zelo posebno vrsto odpadkov, ki se jih marsikdo boji. Vendar pri ravnanju z radioaktivnimi odpadki uporabljajo enake pristope kot pri ravnanju z drugimi nevarnimi in nenevarnimi odpadki. Če jih že proizvajamo, se trudijo, da je teh odpadkov čim manj in da jih po možnosti reciklirajo. Če res ne gre drugače, pa jih odložijo tako, da radioaktivne snovi v njih ne morejo škoditi okolju in ljudem.

Tema o radioaktivnih odpadkih je vzbudila razmišljanja tudi o drugih okolju tujih in nevarnih snoveh, sevanjih in ostalih komunalnih in drugih odpadkih. Seveda pa tudi o odgovornosti posameznika, podjetij in družbe, da z naravnimi viri upravljamo tako, da bomo potomcem pustili svet, v katerem bodo lahko živeli zdravo in kvalitetno.

Mag. Lipovčeva je povedala, da ko je govora o odpadnih materialih, se lahko pohvalimo, da je med nami naša članica Mirjana Gojak iz Agenzie Gojak Koper, ki sledijo dognanjem v svetu, saj zastopajo vodilnega svetovnega prozvajalca dodatka za oxo-biorazgradljivo plastiko D2W, firmo Symphony Environmental Ltd iz Londona, ki je preprosta rešitev za zmanjšanje odpada plastike v naravi!

Ko se v proizvodnji npr.plastičnih vrečk doda aditiv D2W, le-ta pretvori običajno plastiko ob koncu njene življenske dobe v material z drugačno molekulsko strukturo. To ni več plastika, temveč material, ki se popolnoma bio razgradi v odprtem okolju na enak način kot naravni materiali. S pomočjo mikroorganizmov ostane le voda, ogljikov dioksid in humus, brez škodljivih ostankov.

Po prijetnem razgovoru z županom MOL in predavanjem dr. Metke Kralj, smo pričele z letno skupščino društva FAM, kjer smo pregledale poslovanje društva za leto 2010 in se posvetile programu in finančnemu planu za leto 2011. Članice so bile z opravljenim delom zadovoljne in se veselijo že vseh napovedanih letošnjih dogodkov.

Po skupščini smo se predale uživanju ob dobri hrani, ki jo je pripravil Vivo Catering iz Ljubljane in ob odličnih vinih družbe Kapela, ki letos praznuje 90 let svojega delovanja. Ob vsem tem obilju, smo klepetale še kar precej dolgo v noč.

Zapisala: Silvia Lippai