031 335 220 [email protected]

Komaj dva tedna sta minila od takrat, ko smo se  nazadnje srečale v živo. Zbrale smo se pred Športno dvorano Gimnazije Šentvid, kjer sta nas pričakali obe gostiteljici srečanja, Mateja Sever in Andreja Derlink.

Prvi, izobraževalni del srečanja, je potekal po Šentvidu. Šentvid je znan po svoji zgodovini, a je kljub temu ne poznamo dobro. Mateja Sever živi v Šentvidu že 25 let in je bila naša vodička. Popeljala nas je od Športne dvorane Gimnazije Šentvid, ki je zgrajena nad uvozom na gorenjsko avtocesto proti železniški postaji Šentvid, od koder se lahko z vlakom v center mesta Ljubljane pripeljemo v manj kot 10 minutah.

Pot nas je popeljala naprej do podjetja Okras, Mateja Sever s.p., kjer naša članica izdeluje štukature.  Z njimi se je srečala, ko jih je želela umestiti v svojo hišo, a jih pri nas ni dobila. V tem je prepoznala tržno priložnost – štukature je začela uvažati in tako razvijati svoj posel, s katerim se ukvarja še danes. Nadaljevale smo proti Prušnikovi ulici in pod podvozom avtoceste  do cerkve v Šentvidu. Zanimivo je, da je to že četrta cerkev v Šentvidu (dve sta pogoreli, ena se je porušila med potresom v Ljubljani). Šentviška cerkev je druga najpomembnejša cerkev v Ljubljani, takoj za Stolnico. V njej najdemo tudi krstilnico, ki jo je načrtoval znan slovenski arhitekt Jože Plečnik. Ob odhodu proti Kultu316 nas je pozdravil dež, ki pa je kmalu ponehal, nebo se je razjasnilo in posijalo je sonce.

Uradni del našega srečanja smo nadaljevale v Kultu 316, kjer je srečanje po sprejemu z aperitivom otvorila podpredsednica društva FAM Andreja Jernejčič. Najprej nam je vodja Kulta316, Tomaž Leben, predstavil stavbo, njihovo delo in ponudbo. Kasneje smo imele tudi voden ogled po Kultu316, ki ima zelo zanimivo zgodovino.

 Sledila je predstavitev naše prve gostiteljice in naše članice Mateje Sever, ki ima podjetje Okras. Ukvarja se s štukaturami in nam je v nekaj minutah predstavila svoje dolgoletno delo. Na dogodku je tudi ponudila nekaj angelčkov iz gipsa in drugih izdelkov za prodajo. S predstavitvijo je nadaljevala Andreja Derlink, ki se ukvarja s sitotiskom in izsekom embalaže. Predstavila nam je svoje izdelke ter predstavila svoje delo. Kot zanimivost je povedala, da je delala tudi embalažo za knjigo naše podpredsednice Andreje Jernejčič. Andreja je za vsako udeleženko našega srečanja pripravila potiskano majico z logotipom Jaz sem FAMozna, logotipom Okras in njenim logotipom. Na dogodku smo si lahko ogledale njene raznovrstne in raznolike izdelke, kot na primer spomin, ki ga je izdelala za Narodno galerijo, škatlo za zbiranje starih očal v trgovinah Hofer, nalepke,…

 V zadnjem delu uradnega dela našega srečanja se je predstavil še sirar Uroš Dekleva iz Štefetove kmetije iz Pivke, ki proizvaja sire iz surovega kravjega mleka. Pripravil nam je pokušino sirov, mocarele in drugih dobrot.  Na koncu pa se nam je predstavila še Brigita Cerar, ambasadorka zdravega zajtrka, ki je za nas pripravila degustacijo ploščic in izotoničnih napitkov.

 Ponavadi se vse veselimo neuradnega dela srečanja, ki sledi uradnemu delu naših srečanj. Tokrat je sledilo glasbeno presenečenje – izjemno talentiran virtuoz Žiga Vehovec na harmoniki, ki je za nas zaigral nekaj pesmi. Sledila je pogostitev, ob kateri smo se družile in poklepetale. Nekatere članice so se odločile za voden ogled Kulta316 in so si ga bolj podrobno ogledale tudi od znotraj.

 Ob koncu smo se posladkale z izvrstnimi slaščicami iz Slaščičarne Marta iz Naklega. Nekaj članic se je po koncu dogodka v Kultu316 odpravilo še na ogled podjetja Mateje Sever, Okras, ki ga ima v bližini.

Oglejte si fotografije, ki jih je ovekovečila Majda Resman.  

Zapisala: Ula Ažman