031 335 220 [email protected]

Naše prvo srečanje v letu 2023 nas je zapeljalo v Trebnje. Naši tokratni gostitelji se lahko pohvalijo, da so največji proizvajalec fasadnih ovojev v Evropi. Obiskale smo podjetje Trimo.

Začetki podjetja Trimo, danes sodobno organiziranega in visoko tehnološko usposobljenega
podjetja s sedežem v Trebnjem, segajo v leto 1961, ko je »Kovinsko podjetje Trebnje« pričelo
proizvajati jeklene konstrukcije in tehnološko opremo za potrebe lokalnega trga. Leta 1971 se je
podjetje preimenovalo v Trimo, kar pomeni Trebanjska industrija montažnih objektov. Iz proizvajalca jeklenih konstrukcij se je Trimo razvil v ponudnika originalnih in celovitih rešitev na področju jeklenih montažnih zgradb za poslovne, industrijske, skladiščne, trgovske in druge namene. To mu omogoča širok proizvodni program, ki obsega objekte, gradbene sisteme, fasade, strehe, notranje stene, izdelujejo tudi bivalne kontejnerje, protihrupne sisteme ter zagotavljajo inženiring. Program se nenehno dopolnjuje z novimi proizvodi, rešitvami in sistemi, ki so večinoma plod lastnega razvoja.

Direktor podjetja Božo Černila nam je nazorno predstavil podjetje, njegov razvoj, potek proizvodnje in največje reference, s katerimi se ponašajo. Objekti, odeti s Trimovimi paneli, se nahajajo kar v 100 državah po vsem svetu. Med najzahtevnejše zagotovo spadajo letališča, stadioni in predvsem data centri.

V treh skupinah smo si z zanimanjem ogledale tudi proizvodnjo, ki poteka v treh delovnih izmenah.

Polne vtisov smo se odpeljale do Galerije likovnih samorastnikov, kjer so nas pričakale županja Občine Trebnje Mateja Povhe, direktorica Centra za izobraževanje in kulturo Trebnje Patricija Pavlič in kustosinja galerije Andrejka Vabič Nose. Županja Mateja Povhe se je v zgodovino zapisala s skoraj 82 odstotki osvojenih glasov volivcev in volivk na zadnjih lokalnih volitvah 2022, kar je bila rekordna zmaga minulih volitev. Županja si je zadala veliko ciljev, zlasti investicijskih, ki jih želi doseči v tem in gotovo še v naslednjih mandatih. Število prebivalcev namreč intenzivno raste s priseljevanjem, saj ima Trebnje odlično logistično lego.

Galerija likovnih samorastnikov Trebnje je bila ustanovljena leta 1971 z nalogami varovanja, hranjena, dokumentiranja in proučevanja naivne umetnosti. Galerija je od leta 1971 občasno organizirala tudi tk. im. Salone. Z njimi so organizatorji želeli doseči soočenje del z različnih delov države ter izpostaviti najkvalitetnejše dosežke, kar so dosegali z žiriranim izborom predloženih del. Od njenega nastanka galerija deluje na širšem, tudi mednarodnem prostoru. Dela iz zbirke so razstavljena po Sloveniji in v tujini.


In prav za konec našega druženja v Trebnjem nas je pričakalo še sladko presenečenje, poimenovano Baragova rezina.

Pripravila: Tanja Mejak