031 335 220 [email protected]

V sklopu naših junijskih srečanj/izletov, smo tokrat obiskale Koroško. Dan je bil čudovit, pravzaprav prvi pravi poletni dan v tem letu.

Z nami je bila tudi gostja predsednice društva, Indijka Sumir Chaudrhry, zgodovinarka in poslovna ženska, ki nam je med vožnjo po avtocesti pripovedovala o življenju žensk v Indiji, kakšne so njihove poslovne možnosti in njihovi vse večji osveščenosti.

Mimo Velenja, pod Šaleškim gradom, skozi Hudo Luknjo in Mislinje, smo prispele na Legen – domačijo Darka, Marije in naše Bernarde Stojan [email protected] , www.stojan.si. Bile smo na nadmorski višini 620 m in na 5,3 hektara veliki turistični kmetiji Stojan in se razgledovale po čudoviti koroški dolini.

Posestvo Stojan leži na sončnem obronku pohorskih gozdov, kjer je skoraj neokrnjena narava potopljena v mehko veduto z gozdovi poraslega hribovja, ki obiskovalca začara v vseh letnih časih, saj domači ambient koroške domačije plemeniti tudi z navdihi za poslovni svet.

Posestvo Stojan ima poleg sodobno opremljenih sob in apartmajev tudi prostore za seminarsko in poslovno dejavnost, opremljene s širokopasovnim telekomunikacijskim dostopom ter najsodobnejšo multimedijsko opremo. Zato je odličen kraj za poslovna srečanja in manjše seminarje.

Po napornem delu se lahko razvajate v 3 savnah, 2 jacuzzijih, manjšem fitnesu in bazenu.

Uživate lahko v nabiranju gozdnih sadežev ali pa v sprehodih po domačiji, kjer se pasejo konji, govedo in drobnica. Lahko pa se odpravite na Bernekerjevo in Puščavnikovo pot, obiščete cerkev Sv.Jurija ali pa se celo povzpnete na Uršljo goro ali Peco. V zimskem času se lahko odpravite na smuko le na 12 km oddaljeni smučarsko-rekreativni center Kope ali ostala smučišča na Koroškem.

Ker pa gre, kot pravi stari rek, ljubezen skozi želodec, vas bodo gostitelji razvajali z odlično domačo hrano in vas seznanili tudi s pravo koroško kuhinjo, obogateno s svežimi postrvmi in dobrotami za vegetarijance.

Aktivnosti, ki jih ponuja domačija Stojan: pohodništvo, planinarjenje, tek na smučeh, jahanje, kopanje v zaprtem bazenu, savnanje in kolesarjenje. V treh ločenih objektih pa lahko občudujemo slike Nora de Saint Picman http://nora-desaintpicman.wix.com/noravision – slikarke , grafičarke, kiparke ter video – intermedijske umetnice, ki je formirala svojo ustvarjalno pot v letih 1986 do 2003 med Ljubljano in Parizom.

Leta bivanja v Parizu so označila njeno delovanje v francoskem in slovenskem prostoru. Znana je po ekspresivno obravnavani figuraliki z elementi nadrealističnih in simbolističnih izhodišč, z izrazito grafično linijo v figuralnih ali dekorativnih kompozicijah v značilnem postmodernističnem mešanju pristopov, tehnik in materialov ( fotografija, kolaž, steklo, keramika, poliester…) obravnava ljudi in odnose med ljudmi, mati-otrok, moški-ženska, v smislu erotične poetike, grobe destrukcije( Saloma), ljubeče nežnosti… To prvinsko prvobitno energijo raziskuje preko bibličnih religioznih tem, se dotakne meditativne vzhodnjaške ritualnisti ter se postopoma, preko uporabe povsem klasičnih slikarskih in kiparskih tehnik do raznolikih raziskav najsodobnejših izraznih medijev razširi do konceptualno zasnovanih projektov ter urbanih posegov v prostor. Na domačiji Stojan (kot partnerka Darka Stojana je pravzaprav ena od njih) je prava mala galerija njenih umetniških del. Nora de Saint Picman in mlada učenka solopetja Janja Podgrajšek sta nam ob igranju na klavir tudi zapeli. Obe sta bili izvrstni.

O pogostitvi in vseh izvirnih domačih dobrotah, ki smo jih užile na domačiji Stojan, je skoraj težko povedati z enim samim stavkom, kaj šele z besedo. Bila je prava kulinarična poslastica. K temu je pripomogel tudi Bernardin mož Rok Lasan, ki mu je kulinarika po uspešni manekenski poti, verjetno druga največja odlika.

Pot smo nadaljevale pod taktirko Bernarde Lasan v Slovenj Gradec, kjer nas je pričakal Marko Košan, višji kustos, muzejski svetovalec, umetnostni zgodovinar, ki nam je povedal nekaj ključnih znamenitosti mesta Slovenj Gradec. Če se ne bi tako dolgo zamudile na domačiji Stojan, bi ga lahko poslušale kako uro več, tako zelo je bilo zanimivo njegovo podajanje ljubega mu Slovenj Gradca.

Nadaljevanje poti po Koroški nas je poneslo po tedaj še Mislinjski dolini na Muto, ki leži v osrednjem delu Dravske doline, vpeto med slovensko-avstijsko mejo na severu in reko Dravo na jugu in je tudi moj rojstni kraj (op. Silvia Lippai). Tam smo si ogledale najstarejšo slovensko cerkvico – Rotundo Svetega Janeza Krstnika, ki leži ob izlivu Bistrice v Dravo, in pritegne pozornost mimoidočega s svojo okroglo ladjo in lepo skodlasto streho z nadstrešnim stolpičem. Na svoji poti po Koroški in Štajerski naj bi jo leta 1052 posvetil papež Leon IX. Zgradba v današnji obliki ni nastala hkrati. Njen gradbeni razvoj se je pokazal ob sanacijskih in prezentacijskih delih od leta 1983. Odstranjene so vse prezidave 19. stoletja, stavba pa je zaradi razpok povezana z jekleno vezjo. Na zunanjščini je rekonstruiran s skodlasto streho pokrit obhod, kakršen je nekdaj obkrožal stavbo. V notranjščino vodi prvotni polkrožni, rahlo podkovasti romanski portal. Tu je z nizkim polkrožnim zidcem, zgrajenim na prvotnih temeljih, označena apsida, ki jo je v 1. pol. 14. stoletja zamenjal tristrano zaključeni zgodnje gotski prezbiterij. Zidana menza v apsidi stoji namesto prvotne, levo od vhoda pa je ohranjen kos prvotnega estriha (tlaka). Ladjo osvetljuje prvotno polkrožno romansko okno, prezbiterij pa troje gotskih. Relief orla na zunanji fasadi, desno od vhoda, je rimska ostalina, ki tudi dokazuje, da stoji Sv. Janez na kulturnih tleh z več kot tisočletno zgodovino.

Silvia nam je povedala veliko o kraju samem in njegovi bogati zgodovini, pa tudi o ostalih krajih v Dravski dolini, mimo katerih smo se peljale.

Ko smo na poti nazaj zapustile Dravsko dolino, smo »vstopile« v Mežiško dolino. Tu je prevzela vodenje naša umetnica, ki se je predstavila v zadnjem delu našega srečanja, Kristina Cvetko Mlačnik, sicer prava Koteljčanka. Peljale smo se mimo Ravn na Koroškem v Kotlje (Kristina nam je orisala zgodovino tega dela Koroške in veliko povedala o Prežihovem Vorancu), na Ivarčko jezero in spet nazaj v Slovenj Gradec in na Legen, kjer smo pot tudi pričele – tokrat na Ekološko Turistično kmetijo Lešnik.

Pred tem se nam je v avtobusu predstavila umetnica Kristina in povedala: »Ustvarjam pod blagovno znamko Christine in moj medij je glina. Doma imam svoj atelje in tukaj sem našla svoj mir. Izdelujem dekorativne keramične predmete, kot so svetilke, zvončki, okvirji za fotografije, obešanke, posodice, obešalniki in tudi nakit. S tem se še ne ukvarjam dolgo, zato še vedno tipam, kaj lahko ustvarim in ponudim. Všeč mi je, če imajo predmeti estetsko in hkrati tudi uporabno vrednost. Končujem študij likovne umetnosti na Pedagoški fakulteti v Mariboru«. Ko je pripravljala razstavo za nas, so imeli na eko kmetiji Lešnik nek seminar in so si mimogrede ogledali tudi njene izdelke in nam jih pred nosom kar precej pokupili. Tako da smo me prišle zvečer že na okrnjeni del razstave. Lahko pa si več ogledate na https://www.facebook.com/christineunikati

Sprejem na kmetiji Lešnik je bil res topel, kar pokaže značaj Korošcev.

Kmetija Lešnik http://www.turisticnekmetije.si/lesnik je ekološko turistična kmetija z blagovno znamko Biodar. Možnost imate najeti sobe ali apartma, za ponudbo hrane pa se dogovorite z lastnikom ob prijavi. Kmetija leži na lepi razgledni točki, na samem in je prava zakladnica naravne in kulturne dediščine. Ogled naravnih etnološki zanimivosti kmetije: zaščiteni lipa in bodika, s skodlami pokrit kozolec toplar, lesena koča, kašča z mlinom, preša, etnološka zbirka,…Izhodišče za izlete, gorsko kolesarjenje, pozimi sankanje in smučarski teki, na dvorišču sta otroško in športno igrišče. Možnost ogleda živali na kmetiji. Bližina smučarskega centra Kope (9 km) in letališča Slovenj Gradec še povečuje možnosti obiskov tega dela Slovenije. Kmetija leži na nadmorski višini 700 m; iz Slovenj Gradca je oddaljena 5 km ob poti proti smučarskemu centru Kope. Lastnika sta nas pogostila s toplo enolončnico in pravimi kmečkimi poobedki – jabolčnim zavitkom (štrudlom) in še toplimi buhteljni.

Stemnilo se je in čas je bil, da se vrnemo v naročje svojih domov, saj je bil petek za vse nas delovni dan. Premalo časa je bilo, da bi videle vse, ampak nek splošni vtis smo dobile. Koroška je prelepa.

 

Pripravila: Silvia Lippai