031 335 220 [email protected]

Radovljica, srednjeveško mesto z obrambnim jarkom in z razgledi na Karavanke in Julijske Alpe, je danes znana kot sladka Radol’ca. Tradicijo čebelarstva in medu dopolnjuje z novimi sladkimi doživetji. Postala je prava prestolnica čebelarstva in čokolade.

V imenitni mestni graščini nas je sprejel in nagovoril župan Ciril Globočnik. Da Radovljico vodi uspešno in mu meščani zaupajo govori to, da občino vodi že četrti mandat. O njegovem uspehu govori tudi urejenost mesta in to, da Radovljico vsako leto obišče več turistov. Je tudi začetnik edinega gorenjskega vinogradniškega društva Šparon.

Intenzivno delo na kakovosti storitev, ki jih Radovljičani nudijo svojim gostom, kulturna in kulinarična doživetja, kot so Festival čokolade, Okusi Radol’ce, se posameznikom in mestu kot celoti bogato povrnejo. Turistično predstavitev mesta nam je nazorno predstavila direktorica Zavoda za turizem, Kaja Beton. 

Da je bil koronski čas lahko tudi začetek nečesa novega, je dokaz butična čokoladnica, ki tik ob Linhartovem trgu združuje ročno proizvodnjo in prodajalno čokolade. Lastnica sladkega butika Nataša Mikelj nam je zaupala zgodbo o njenem nastanku. Zakaj je čokoladna zgodba tako uspešna, smo se v čokoladnici prepričale tudi same  in iz nje odšle z izdatno zalogo sladkih dobrot.

Očarala nas je s svojim šarmom, lepoto, umirjenostjo in božanskim glasom, ob katerem smo vse obmolknile. Manca Izmajlova, svetovno znana mezzosopranistka, mama, žena in ambasadorka dihalnih vaj, ki pripomorejo h kvalitetnejšemu življenju. Vse nas je prepričala, da se naučimo pravilnega dihanja in vdihnemo življenje s polnimi pljuči.

Za zaključek  smo se z lokalnim turističnim vodnikom sprehodile skozi mestno jedro in, preko doživetega pripovedovanja zgodb o njegovih znamenitostih, dokončno  vzljubile to malo mesto ob vznožju  Julijskih Alpam.

📸 Foto utrinki Majde Resman

Zapisala: Tanja Mejak