031 335 220 [email protected]

“Danes mi je ves svet postal domovina. Tisoče niti teče danes iz mojega srca do neštetih ljudi blizu in daleč, njihovo svetlo žarenje napolnjuje mojo bit s svetlobo, zato živi tudi moja globoka zahvala onkraj vseh besed.” Alma Karlin
Po dobrodošlici odličnih penin, ki jih je ponudil PROVIN iz Ljubljane, je bila uvod v nocojšnje dogajanje ljudska pesem v izvedbi Ljobe Jenče in v nadaljevanju predpremiera filma o Almi Karlin z naslovom SAMOTNO POTOVANJE, ki je tudi prva javna predstavitev tega celovečernega, igrano- dokumentarnega filma.

Voditeljica večera, ga. Vilma Štritof Čretnik je pozdravila predsednika države in njegovo ženo, veleposlanike in druge goste, članice FAM in povedala, da je izdatna podpora Društva poslovnih žensk FAM pri snemanju filma pripomogla tudi k njegovemu bogatemu vizualnemu izrazu. S sredstvi, zbranimi na dobrodelni prireditvi novembra lani je filmska ekipa lahko odpotovala v Indijo, kjer je posnela dragocen filmski material. Alma Maksimilijána Karlin je bila izjemna ženska, ki je živela bogato, a ne premožno življenje, skozenj pa so jo gnala številna zanimanja. V osmih letih je prepotovala ves svet, na svoji življenjski poti pa je zaužila obilo grenkobe, hkrati pa doživela svet v njegovi raznolikosti. Avtorici filma, dr. Marta Frelih in dramatúrginja Vílma Štritof Čretnik, sta želeli Slovencem po bliže predstaviti njeno dolgo zamolčano zgodbo. Vlogo Alme sta zaupali dramski igralki Veroniki Drolc. Film je bil posnet na različnih lokacijah: v Ljubljani, v Celju, v Mariboru, v Benetkah in na Lidu, na Dunaju, v Londonu, v New Yorku in v Indiji. Pri zadnjih dveh lokacijah jim je bila še posebej v pomoč gospa Barbara Miklič Türk s svojim vplivom in mednarodnimi zvezami. Kljub izdatni podpori Ministrstva za kulturo, koprodukciji z RTV Slovenija vendarle ni bilo dovolj sredstev, da bi film posneli do konca in da bi zadostil zastavljenim ciljem.

Predsednica društva FAM, ga. Cvetana Rijavec je prva nagovorila vse prisotne in povedala: »V čast in veselje mi je, da vas lahko nocoj nagovorim, saj smo priča posebnemu dogodku, rojstvu filma o izjemni ženski. Alma Karlin je bila posebna. S svojim razmišljanjem, ravnanjem in pisanjem je premikala meje za vse ženske, tudi v prihodnosti. Živela je drugač; v skladu s svojimi principi in z močjo vizionarskega duha, ki ga ne bi pripisali tako nežnemu in krhkemu telesu, je spreminjala družbene norme. Prav zato je bila njena pot polna samote in grenkobe, odrinjenosti in tudi posmeha, kajti vedno je tako: drugačnih ljudi, ki odstirajo nove poti, se bojimo in jih velikokrat odklanjamo. Čeprav so njene knjige dosegle mednarodno slavo in zavidljivo naklado, je kot človek ostajala nerazumljena. Ne zavedamo se bogastva njihove drugačnosti in velikega pomena za razvoj družbe.

Ženske, zbrane v Društvu poslovnih žensk – FAM, smo v projektu , filmu o Almi Karlin, našle izziv in poiskale možnost za pridobitev dodatnih finančnih sredstev, ki so omogočila, da so ustvarjalci filma le-tega posneli do konca. S tem pridobimo vsi – slovenska in upamo, tudi mednarodna javnost.

Zelo se veselim nocojšnje filmske zgodbe. Še posebej zato, ker nocoj na lep način zapiramo krog, ki smo ga začele odpirati lani novembra s prireditvijo v Slovenski filharmoniji. Veliko je imen ljudi, brez katerih danes ne bi sedeli tukaj. Dovolite mi, da omenim samo nekaj ključnih: moja zahvala gre v prvi vrsti gospe Miklič Türk, ki je s častnim pokroviteljstvom omogočila tudi naše sodelovanje, naši prejšnji predsednici Aleši Kandus, ki je sprejela izziv in naši vodji društva, Silvii Lippai, ki je bila spiritus agens prireditve.

Hvala vsem, ki ste ta projekt podprli z željo, da bi bila filmski Almi pot lahka in uspešna: doma in na tujem.«

Slavnostna govornica je bila ga. Barbara Miklič Türk, žena predsednika republike Slovenije in častna pokroviteljica prireditve – predpremiere filma o Almi Karlin, ki je tudi osvetlila lik Alme Karlin, posebne ženske, nadarjene osamljene ustvarjalke in vsestranske intelektualke. Ga. Miklič Türk je povedala, da je Alma s svojim delom in življenjem zaznamovala prvo polovico dvajsetega stoletja, pa je zaradi različnih okoliščin ostala zamolčana. Prav letos mineva sto dvajset let od njenega rojstva. Njeno življenje in njeno delo nam predstavljata vrednote, kot sta umetniška odličnost in svetovljanstvo. Danes nas njena hrabrost inspirira pri premagovanju naše ozkogledosti in splošne nepripravljenosti priznati dosežke žensk. Zato še posebej in s spoštovanjem pozdravlja akcije in projekte, ki širijo zavest o tem. Vesela je, da je film končan, pripravljen za vstop v javnost, ki takšna dela še kako potrebuje. Pove, kako je z zanimanjem in voljo priskočila na pomoč ekipi, ki je vlivala zaupanje, saj je verjela v njihovo delo, v njihov svetovljanski razmislek in pristop, v posluh in občutek za subtilne in pozabljene teme. Verjela je, da se bo po tem filmu tudi zavest o prispevku žensk v zgodovini vsaj malo spremenila. Vsem skupaj je očitno uspelo. Ekipi filma je čestitala za trud in dosežek, poslovnim ženskam pa za posluh tudi za druge, ne zgolj materialne strani našega življenja. Ga. Miklič Türk je prepričana, da v slovenskem prostoru resnično potrebujemo več takšnih civilnih iniciativ, ki pozornost od marsikdaj krutega vsakdanjega boja za obstanek, pehanja za dobičkom in vse preveč cenene ponudbe zabave in praznega preživljanja prostega časa preusmerjajo k delu, za skupno dobro. Marsikdaj prav krizni trenutki, s kakršnimi smo v tem trenutku soočeni na finančnem področju, postavljajo tudi bolj temeljna vprašanja o našem mestu v svetu in o smislu našega delovanja. In ne dvomi, da nam bo nocojšnji film ponudil prav to.

Pred projekcijo filma je voditeljica naštela še nekaj podatkov o snemanju in s tem tako vsaj malo odstrnila pogled v to specifično delo. Povedala je, da je ekipa snemala petindvajset dni, vendar v to niso vključena zvočna dosnemavanja, montaža in obilica raznovrstnih opravil po zaključenem snemanju. Prva klapa filma je padla 10. aprila 2008 v Mariboru, zadnja pa 21. maja 2009, ko je bila večina filma že zmontirana. Glavno vlogo, kot že rečeno, je odigrala Veronika Drolc, njeno prijateljico in življenjsko sopotnico Theo Barbara Vidovič, Almino mamo Vilibaldo Maja Gal Štromar, pripovedovalec je bil Pavle Ravnohrib. Nastopilo je 23 statistov, med njimi so bili tudi tujci, svoje izjave je podalo kar 18 govorcev, med njimi šest tujih novinarjev in strokovnjakov.

Strokovnjaki, ki so sodelovali z izjavami v tem filmu in osvetljujejo Almin lik, prihajajo iz mednarodnega in iz slovenskega prostora, izbrani pa so bili na podlagi resničnega angažmaja in poznavanja Alme (nekateri so jo osebno poznali in pričajo o njenem resničnem življenju), kulturnega, zgodovinskega, znanstvenega in duhovnega konteksta, ki pomaga Almo umestiti trdneje v slovenski in mednrodni prostor in lahko približa vrednost njenega dela in izjemnost njenega življenja tudi sodobnemu gledalcu.

Po projekciji filma je imel zahvalni govor še producent filma Rado Likon, ki je na koncu predstavil tudi celotno ustvarjalno ekipo.

Voditeljica Vilma Štritof Čretnik je končala svoje vodenje z besedami: »To je bila Almina zgodba: grenka in poživljajoča, mehka in kruta, poučna in nedoumljiva. Koliko jih je še! Za marsikatero ne vemo ali pa o njih vemo premalo, pa bi si zaslužile več: filme, knjige, predstave, obeležja, prostor v šolskih učbenikih in v javnosti. Tudi marsikatera izmed zgodb tukaj navzočih je morda navidez majhna in neznatna, v sebi pa nosi navdihujočo moč. Filmski ustvarjalci upamo še naprej na vašo podporo, seveda če smo vas tokrat zares prepričali. Hvala še enkrat in lep večer še naprej!«

Po projekciji filma se je vsem zahvalil še predsednik republike, dr. Danilo Türk, ki se ga je film ravno tako dotaknil, kot vseh nas.

Po dogajanju v Kinoteki smo se vse napotile v Trgovsko hišo MIDAS, kjer sta nas pozdravila predsednica uprave družbe AHA GROUP ga. Ana Žerjal in direktor AHA Midas, g. Gregor Zabukovec. Po kratki predstavitvi trg. hiše Midas, smo si ogledale modno revijo priznanih blagovnih znamk, kot so: Giorgio Armani, Valentino, Blumarine, Strenesse, katero so pripravili midasovi stilisti. V nadaljevanju smo si ob Isteničevih peninah in pijači Pernod Ricard na štirih nadstropjih ogledale njihovo jesensko-zimsko kolekcijo čevljev, torb oblačil in nakita ter se ob prijetnem druženju zabavale še pozno v noč.

📸 Foto utrinki s premiere

📸 Foto utirnki z modne revije