031 335 220 [email protected]

Na predzadnji dan meseca junija smo se odpeljale na Obalo. Na že malce poletno obarvanem srečanju so se prepletali čudoviti okusi hrane in dobrega vina in penine, sproščenost in srčnost. Naša gostitelja, restavracija Kogo s šefom Markom Kozelom in Vinakoper z direktorjem Borutom Fakinom, sta poskrbela, da je bilo zagotovljeno za našo osvežitev in brbončice od začetka pa do konca.

Ohladile smo se v mogočni vinski kleti Vinakoper in tam izvedele veliko novega. Plemenitost in žlahtnost njihovih vin sta dediščina tisočletne tradicije vinarstva in vinogradništva slovenske Istre ter sad izjemnih naravnih danosti istrske zemlje valovitega obalnega gričevja. V podjetju Vinakoper s spoštovanjem in častjo že od ustanovitve leta 1947 pridelujejo vrhunska vina. Na več sončnih vinogradniških legah negujejo različne vinske sorte, ki so svoj dom našle ob avtohtonima refošku, rubinastem kraljevskem vinu, in malvaziji. V veličastni kleti, zgrajeni iz značilnega istrskega peščenjaka, letno pridelajo štiri milijone steklenic različnih sortnih in zvrstnih vin. V plemeniti cvetici, bogati strukturi in sadni aromi vin začutite bližino morja, flišno-lapornato zemljo, živahnost in sonce sredozemske Istre.

Direktor Borut Fakin nam je predstavil tudi eleganten vinski butik, ki združuje najboljšo ponudbo Istre na enem mestu. Namenjen je vsem, ki uživamo v kulinaričnih zgodbah. Vinski butik razvaja s ponudbo avtohtonih izdelkov lokalnega značaja in potrjuje, da je slovenska Istra tudi odlična  kulinarična destinacija.

Skozi razvojne projekte Kopra in življenje v mestu nas je popeljal župan mesta Koper Aleš Bržan. Čeprav bo konec leta zaključil svoj prvi županski mandat, še ni rekel zadnje besede. Idej in zamisli o razvoju Kopra ima še veliko in v sodelovanju z občani verjame, da jih bo tudi udejanjil. Članicam na koncu ni zmanjkalo vprašanj zanj.

In da se na Obali in celotni Sloveniji da še veliko narediti, je v svoji energični in zanimivi predstavitvi povedal direktor Primorske gospodarske zbornice Robert Rakar. Predstavil nam je ključne projekte v regiji v naslednjih petiih letih in spregovoril o inovativnem razmišljanju v podjetjih ter internacionalizaciji poslovanja. Ali nas je res strah razmišljati »na veliko« v poslu? Slovenija je res majhna, vendar smo lahko tudi Slovenci globalni igralci v poslu. Naša majhnost je prej naša prednost kot ovira. Kdor danes ne razmišlja globalno, ga čez nekaj let ne bomo več zaznavali. Upajmo si biti, postati veliki…. zavzemimo trge Združenih držav, Afrike, Azije. Vse to in še več nam je v svoji doživeti predstaviti povedal Robert Rakar. In njegove sklepne besede si bomo zagotovo vse zapomnile. Podjetništvo v 21. stoletju temelji na UPATI SI, VERJETI, IMETI POGUM IN SRCE.

Za konec sta mlada raperka Masayah in izvrstna plesalka in koreografinja Tia Krašovec poskrbeli za kulturno poslastico, obarvano z njuno mladostjo, igrivostjo in ustvarjalnostjo. Ponosne smo, da sta nastopili za nas. Bili sta tako zanimivi gostji, da se je župan vrnil na ogled njune predstave.

In tako sproščeno, nasmejano in polne lepih vtisov in znanj smo se podale domov. Nekatere proti Ljubljani, nekatere na svoje domove na Obali. Vse smo bile enotne…. takih srečanj si želimo še več. Srečamo se ponovno 21. septembra, in ja, ponovno na Obali.

📸 Foto utrinki Irene Stok in Tanje Mejak

 

Pripravila: Tanja Mejak