031 335 220 [email protected]

Naše prednovoletno srečanje je potekalo v čudoviti Vili Podvin, ki je od nekdaj veljala za prestižno restavracijo. Včasih je bila to konjušnica ob veličastni graščini-dvorcu, ki stoji ob njej. Vila Podvin je oddaljena 2 km od starega mestnega jedra Radovljica, 2 km od najpomembnejšega slovenskega romarskega središča Brezje, 7 km od Blejskega jezera, Triglavskega narodnega parka, 35 km od Ljubljane, 20 km od mednarodnega letališča.

Grad ali graščina (dvorec) se v zgodovinskih listinah prvič omenja leta 1311, kot »Turn Podwein«, ko so ga v dedni lasti imeli gospodje Podvinski (Podwein), ki so bili vazali grofov Ortenburških. Zadnji iz rodu Sebald Podvinskih je umrl leta 1397 pri ježi. Leta 1399 je Friderik Ortenburški graščino in posest podelil v fevd plemičem Lambergom iz gradu Kamen. Po izumrtju Ortenburžanov so leta 1418 grad in posest podedovali Celjski grofje, kot fevdalni gospodje gospodov Lambergov. Po izumrtju grofov Celjskih leta 1456 so gradič in gospoščino pridobili Habsburžani, ki so jo dajali v zajem in končno prodali baronom Wagnom plemičem Wagensberškim. Kasneje pride v posest Gallenfelsov, Mogajnerjev, za njimi pa rodbine Mally.

Leta 1870 je lastnik tega dvorca postal francoski knez Camille de Polignac, kateremu je služil kot letna rezidenca njegove družine. Le- ta pa je dvorec zapustila že pred II. svetovno vojno leta 1939. Po koncu vojne leta 1946 je oblast posestvo z gradom nacionalizirala. V graščini je bila nekaj časa kmetijska šola, kasneje pa so jo preuredili v gostinski in celo nekaj časa v protokolarni objekt. Po osamosvojitvi in denacionalizaciji nasledniki kneza Camila de Polignaca, zadnjega lastnika gradu, vrnitve niso zahtevali, tako da je ostala graščina kot gostinski-turistični objekt. Toliko o zgodovini graščine, da boste vedele, na kako eminentni lokaciji smo bile.

Vila Podvin je bila povsem obnovljena leta 2007. V vili se nahaja 7 sob in a la carte restavracija, ki jo vodi eden od najimenitnejših slovenskih chefov, Uroš Štefelin. Uroš obuja pozabljene tradicionalne slovenske jedi in napitke, uporablja sezonske sestavine z domačega vrta in z okoliških kmetij. S sodobnimi tehnikami in z lastno ustvarjalnostjo dediščinske jedi nadgrajuje v jedi Nove slovenske kuhinje.

Uživanje ob hrani je zanimivo tudi zaradi slovenskih spominkov, ki krasijo restavracijo in pričajo o bogati kulturni dediščini Slovenije ter goste doma spominjajo na Slovenijo. Uroš ustvarja edinstvene kulinarične spominke, ki jih lahko pripravite tudi doma, saj svoje recepte deli z gosti.

Prirejajo tudi poročne obrede ter poročna slavja in vrtne zabave na mogočnem vrtu pod zvezdami so nepozabne.

Gostje se lahko sproščajo na prostranem vrtu, koristijo hišno zelenjavo, sadijo svoje rastline, se učijo vrtnariti, se udeležujejo kuharske šole chefa Uroša, praznujejo rojstni dan v kuhinji, jahajo na posestvu in spoznavajo Slovenijo po poteh souvenirjev, ki so naprodaj in na ogled v Vili Podvin.

Nudijo kosila za “ta domače”:

 • 3 krožniki in solata 15 € in

“gourmet” jedilnike Nove slovenske kuhinje Uroša Štefelina:

 • 4 krožniki 39 €, 6 krožnikov 59 € .

Tipi njihovih sob:

 • 5 dvoposteljnih z balkonom (TV, sef, WIFI, mini bar)
 • 2 suiti z balkonom (TV, sef, WIFI, mini bar)

Sam sprejem FAM-ovk je bil pred vhodom v Vilo Podvin, kjer se je »dogajala« neke vrste tržnica z obilo dobrotami, pripravljenih samo za nas. Že te hrane in pijače je bilo dovolj za cel večer, vendar sta nam naša Marcela Klofutar (direktorica Vile Podvin) in njen veliki kuharski ŠEF Uroš Štefelin pripravila še slavnostno večerjo, ki se je ne bi branili še tako veliki gurmani.

Na »tržnici« smo poizkušale jedi in pijače Marcelinih poslovnih partnerjev, ki so tudi pomagali izvesti večer. Med drugim smo lahko tudi kupile njihove dobrote, ampak ker smo bile v toaletah, je bila nabava bolj v drugem planu. Zato sem za vas zbrala naslove ponudnikov in lahko jih kontaktirate kadar koli.

Kmetija Mrkot, Dvorska vas (moke, marmelade, žganjice, ješprenj..: 040 722 809

Darjina konoplja (Mošnje), Darja Kurner: 040 857 818 (https://www.facebook.com/darja.kurner)

Kmetija Trsegvav (Zasip), Blanka Kralj: 041 529 982 – imajo črno kuhinjo, klet, kjer prirejajo degustacije žganjic, postrežejo s hišnimi mesninami

Ribogojnica Zupan (Nomenj): 041 721452

Mesarija Mlinarič (Lesce) – najboljša Kranjska klobasa: [email protected]

Vina sanctum (Loče) g. Podkubovšek, g. Brumec: http://www.sanctumwine.com/

Citrar Dejan Praprotnik: [email protected]; 041 252 140

Sicer pa vsako prvo soboto v mesecu organizirajo Podvinsko tržnico teh lokalnih proizvodov in lokalnih gostincev (od 10.00 do 12.00 ure), nato nudijo v njihovi restavraciji še kosilo iz na tržnici predstavljenih proizvodov.

Tema slavnostnega srečanja je bila v duhu vsega dogajanja ta večer in sicer: Ali življenje je ali ni potica? Ali je potica za Slovenijo še dovolj dobra? Predavatelj je bil prof. dr. Janez Bogataj, etnolog, ki je pred kratkim izdal knjigo na to temo – Potice iz Slovenije. Me smo imele ta dan možnost kupiti knjigo po znatno nižji ceni kot je v redni prodaji, tako da smo to kar lepo izkoristile. Seveda se je dr. Bogataj v vsako knjigo podpisal in še kaj duhovitega pripisal. Če katera še želi nabaviti knjigo, jo lahko naroči pri Založbi Rokus Klett na mail: [email protected] ali pa pri prof. dr. Bogataju na [email protected]

Radovljico – Radolco nam je predstavila direktorica Zavoda za turizem Radovljica: Nataša Mikelj.

In kaj smo jedle me na slavnostni večerji? Jedi z okusom tradicije:

 • Krvavica z jabolki
 • Postrv, polnjena s krompirjem in česnom Postrvje ikre
 • Šalotka s korenjem

 • Telečji hrbet s šalotkino omako
 • Njoki s konopljo
 • Zelenjava
 • Zelenjavna krema

 • Torta Podvinka (vse najboljše iz okolice) – uf, tale je bila pa res dobra!

In čemu ali komu v čast smo jo razrezali?

17-letnici delovanja društva FAM.

Vmes nam je novoletno poslanico izrekla naša članica dr. Lucija Mulej Mlakar, zaploskali smo naši članici Nataši Krešič Razinger, direktorici hotela Kompas Bled in Hotel Lovec Bled, ki je ravno ta dan prejela nagrado velikega Bleda za najbolj cvetoče urejeni hotel, pa tudi srečolov smo izvedle, veselo klepetale in nazdravljale, podelile nagrado za najbolj inovativno oblačilo s pridihom tradicije (prejela jo je Saša Bezek Mejaš) in še in še se je dogajalo ob nežni glasbi citrarja Dejana Praprotnika.

📸 Foto utrinki

Popisala dogajanje: Silvia Lippai