031 335 220 [email protected]

Dan je bil ponovno tak, kot si ga le lahko želimo. Zato dobre volje ni manjkalo. Celo zamudnic ni bilo in podale smo se Rimskim termam naproti.

Predsednica društva, Andreja Ilgo je vse prisotne pozdravila v čudovitem ambientu Rimskih term, ki so že od daleč obljubljale gostoljubje in prestiž.

»Imamo vrhunske masaže, varstvo za otroke, pester bazenski kompleks, medicinski center, prenovljen svet savn in še bi lahko našteval. A če ne znamo komunicirati, nam to nič ne pomaga in ni dovolj,« je o tem, kako pomembna je promocija, na oktobrskem srečanju FAM – Društva poslovnih žensk, govoril direktor Rimskih term Valery Arakelov. »Rimske terme so namreč najstarejše terme v Sloveniji, z več kot 2000-letno tradicijo. Sestavlja jih hotelski kompleks treh štirizvezdičnih hotelov, wellness centra in medicinskega centra. Že v 19. stoletju so veljale za prestižno letovišče, saj so jih obiskovali člani kraljevih družin iz vse Evrope. Danes so poznane kot ene najsodobnejših term v Sloveniji, z ločenimi bazeni za zdravstvene namene, vrhunskim referenčnim centrom za hrbtenico in historičnim delom vodnih nimf. Voda v termah ima zdravilni učinek in je med najbogatejšimi v Sloveniji. V Rimskih termah nudijo številne sprostitvene in terapevtske programe bivanja. V programih poudarjajo preventivno skrb za zdravje in dobro počutje. Rimske terme so edine terme v Sloveniji z lastnim muzejem.«

Skozi zgodovinsko pisan svet Rimskih term nas je popeljala Saša Omahna, koordinatorka internega poslovanja: »Rimske Toplice imajo bogato kulturno in naravno dediščino, ki se je razvijala in oblikovala v več stoletjih. Postavljene so v čudovit prostor okoliških hribov z blago celinsko klimo in izjemnim naravnim zdraviliškim parkom. Blaga klima in eterična olja eksotičnega drevja učinkujejo pomirjujoče.

Rimske Toplice so star zdraviliški kraj z bogato, več kot dvatisočletno zgodovino. Kljub številnim topliškim izvirom v Sloveniji so še posebno zanimive prav zaradi imena, ki izraža njihovo daljno preteklost. Trije glavni dejavniki dajejo Rimskim Toplicam in s tem termam poseben pomen: zdravilna termalna voda, bujna narava ter bogata zgodovina in tradicija.

Topli vrelci zdravilne termalne vode izvirajo iz razpok triadnih dolomitnih skal, za potrebe zdravilišča so zajeli le dva močnejša, prvega s temperaturo 38,4 °C, pozneje poimenovanega Amalijin vrelec, in drugega z nekoliko nižjo temperaturo 36,3 °C, imenovanega Rimski vrelec. Usoda kraja in zdravilišča je prepletena z obdobji vzponov in padcev. Začelo se je pred več kot 2000 leti, ko je z odkritjem termalne vode na tem območju iz manjše rimske utrdbe nastalo kopališče. V stoletjih se je zamenjalo več lastnikov kopališča oziroma toplic, čedalje več gostov pa je prihajalo po letu 1848, ko je skozi kraj stekla železnica. V toplice so prihajali samo premožni obiskovalci. Domačinov in sploh Slovencev skoraj ni bilo med njimi.

Po stoletjih vzponov, od antičnega časa do srednjega veka, in po evropskem blišču, ki ga je zdravilišče doživelo med letoma 1840 in 1940, se je po 2. svetovni vojni turistični razvoj ustavil. Zdravilišče je prišlo pod upravo Jugoslovanske armade, z osamosvojitvijo Slovenije pa so Rimske Toplice leta 1991 stopile na pot stagnacije in dolgega boja za obuditev zdraviliške in turistične dejavnosti nekoč slovitih toplic. Trajalo je dolgih 20 let, ko se je 27. maja 2011 z uradnim odprtjem končno začela pisati nova zgodovina, katere začetek lahko občudujemo v današnji podobi Rimskih term.

Termalna voda v Rimskih termah je ena najbogatejših in najbolj zdravilnih v Sloveniji. Dokazano pomaga pri zdravljenju:

  • ortopedskih obolenj (degenerativne bolezni hrbtenice in drugih sklepov),
  • revmatičnih obolenj (artritisi in artroze),
  • zunajsklepnega revmatizma,
  • stanj po ortopedskih in travmatoloških operacijah,
  • dermatoloških stanj in bolezni (večje pooperativne brazgotine),
  • ginekoloških bolezni (neplodnost in okrevanje po obsežnejših operativnih posegih na rodilih),
  • nevroloških bolezni (nervoze, depresije, kronična utrujenost, motnje vegetativnega živčevja, okrevanje po možganski kapi),
  • funkcionalnih motenj različnih organov pri osebah, starejših od 50 let,
  • pljučnih bolezni in bolezni dihal (predvsem kronične bolezni zgornjih dihal),
  • bolezni želodca in črevesja (kronični gastritis, črevesna vnetja).

Odlična lega v čudoviti dolini Savinje z neokrnjenimi gozdovi blagodejno vpliva na kronična obolenja dihal.

V wellnessu lahko Izkusite užitke starih Rimljanov. Bazeni so zasnovani po vzoru rimskih kopališč, napolnjeni z zdravilno termalno vodo in se razprostirajo na 450 m². Na voljo so notranji in zunanji panoramski bazen ter štirje notranji in trije zunanji masažni bazeni z vodnimi sedišči in ležišči.

Svoj notranji mir lahko poiščete tudi v Deželi savn Varinia, kjer so vam na voljo rimska, finska, turška. 2 infrardeči savni, zeliščna in solna savna. Po savnanju se prepustite še razvajanju z oblogami, pilingi, knajpanjem in vrtinčenjem zraka.

V Historičnem delu vodnih nimf se očistite vsakodnevnih skrbi v štirih avtentičnih kamnitih kopelih iz rimskih časov in šestih sodobnih kopelih za razvajanje v dvoje. Z zdravilnimi vrelci pa si okrepite imunski sistem in povrnite pozitivno življenjsko energijo.

V medicinskem centru najdete najsodobnejšo tehnologijo, združeno z neokrnjeno naravo.

V Rimskih termah deluje eden najbolje opremljenih medicinsko-rehabilitacijskih centrov v Sloveniji. V medicinskem centru Veletuda izvajamo rehabilitacijske programe pod vodstvom izkušenih fizioterapevtov ter vrhunskih strokovnjakov za rehabilitacijo, ki vam pomagajo pri okrevanju po poškodbah in boleznih.

V restavracijah v Rimskih termah lahko uživate v sodobno pripravljenih jedeh, obogatenih z bogatim kulinaričnim izročilom.

Če iščete prostor za konferenco, seminar ali poslovna pogajanja, ste na pravem mestu.

V kongresnem centru Rimskih term vam ni treba izbirati med poslom in užitkom, saj imate lahko oboje. Za vas imamo vrhunske prostore za organizacijo konferenc, posvetov, seminarjev, izobraževanj, sestankov, sprejemov in družabnih dogodkov, razstav, modnih revij in svečanih pogostitev.

Poslovna srečanja oziroma uradni del programa lahko na vašo željo dopolnimo s programi teambuildinga, z ogledi naravnih in kulturnih znamenitosti, obiskom medicinskega centra, vrhunsko kulinariko in razvajanjem v Wellness centru Amalija.

Pet vrhunsko opremljenih kongresnih dvoran ima najsodobnejšo avdio- in videotehniko. Premične stene med dvoranami omogočajo prilagajanje velikosti dvoran vašim željam in potrebam. Naši sodelavci so vam na voljo za nasvete in tehnično podporo pri izvedbi raznovrstnih dogodkov.

Po ogledu smo prisluhnile priznani in odlični menedžerki in piarovki mag. Andreji Jernejčič, ki je pred kratkim izdala svojo tretjo knjigo Biblija uspešnega piara. Andreja je spregovorila, kako krizno situacijo obrniti v priložnost in kako postati mojster vsebine. Knjiga, ki je nepogrešljiv vodnik za uspeh v piaru in poslu, je napisana na 400 straneh, tako v slovenskem kot tudi v angleškem jeziku. Obogatena je s 17 intervjuji znanih in uglednih Slovencev. Andreja Jernejčič, ki je sedaj izdala svoje tretje delo, je ob tem zbranim povedala: »Knjiga Biblija uspešnega piara je za vse tiste, ki se gredo piar, ki želijo s poslom uspeti: več prodati, biti bolj prepoznani. Za vse v marketingu, kadrovskih službah, start up podjetjih oz. vseh, ki so kakor koli povezani z novinarji. Da vedo tudi, kako komunicirati z njimi, nastopati ko nastopi kriza, kako krizo spremeniti v priložnost. In konec koncev je tudi za vse vodje, da bodo vedeli, kaj vse piar vključuje.« Njen energijski naboj prepriča vse, tudi tiste, ki menijo, da je piar le postranska stvar. Žal ni. Nič ti ne pomaga, če imaš dober izdelek, pa ga ne znaš pokazati ljudem in jim ga prodati.

Po res odličnem predavanju, nekaj presenečenji smo okušale dobrote, ki so jih pripravili v Rimskih termah. Vmes smo kupovale Andrejino novo knjigo in čas je kot vedno, prehitro minil. Za »avtobusni« posladek je poskrbela naša Ema Pogačar s svojimi neprecenljivimi blejskimi kremšnitami. Z njimi je obdarila tudi g. Arakelova in ga. Jernejčič in upamo, da so tudi njima zelo teknile.

📸 Foto utrinki