031 335 220 [email protected]

Tudi če bi nam dan prej sporočili, da bo na cestah kolaps, tega sigurno nismo pričakovale. Iz Ljubljane smo štartale s 45-minutno zamudo, ker smo morale čakati na članice, ki so stale v kolonah. Da bi se izognile gneči na avtocesti, smo se peljale skozi Črno vas, Podpeč, Vrhniko in se potem priključile na AC. Pot je bila resnično v stilu junijskih FAM srečanj »Spoznavajmo Slovenijo«. In smo jo.

Važno je bilo, da smo se vozile in ne stale v koloni. Imele smo vrhunskega šoferja Maria. Do Devina smo tako prispele lagodno, imele nekaj postankov.  (V Devinu se nismo podale na Rilkejevo pot zaradi zamude), potem smo se nekajkrat tudi vračale – Italijani so si omislili neke oboke na cestah, ki so bili nižji od našega lepega avtobusa in … kaj hočemo? Sproti smo določale pot. Tudi to je bilo zanimivo. Marija Trenz in šofer Mario sta bila odlični potovalni tandem. V Kopru je vodenje prevzela Elizabet Bordon, ki nas je malce popeljala po centru Kopra, potem pa smo nadaljevale pot do Marezig in na našo končno destinacijo – Montinjan.

Tam nas je že pričakala skupina Primork, ki so se poleg Laure in Elizabet Bordon ta dan predstavile ostalim članicam.

Uvodni nagovor je pripadal podpredsednici društva, Andreji Ilgo, za njo pa sta  kmetijo Vina Montis & Eko Laura predstavili Laura in Elizabet Bordon.

Elizabet je povedala, da je njihov Montinjan mirna vasica na hribu nad Koprom, v osrčju Slovenske Istre, dežele refoška in tu je tudi njihova ekološka vinogradniško – oljkarska kmetija Vina Montis & Eko Laura. Njihovi vinogradi in oljčniki se razprostirajo po Montinjanskem hribu s pogledom na Koprski in Tržaški zaliv in ko je lepo jasno vreme, se lepo vidijo Gradež, Benetke, Dolomiti in celo Triglav. In tu se začenja ekološka zgodba o vrhunskem vinu udomačenih sort slovenske Istre: refoška,  malvazije, muškata, malo črno, značilnem montinjanskem oljčnem olju, grappi in likerjih, združeni pod blagovno znamko Vina Montis & Eko Laura. Filozofija posestva temelji na spoštovanju tradicije in kulturne dediščine ter sozvočju kmetijstva z okoljem.

V objemu milega mediteranskega podnebja na trtah uspeva  grozdje za najboljša ekološka vina v katerih se zrcalijo moč sonca neizprosnost istrske peščene zemlje in tradicija, ki povezuje pet generacij  vinarjev iz roda v rod. Bordonovi si štejejo v čast, da iz njihove hiše prihaja prva Vinska kraljica Slovenke Istre – hči Elizabet Bordon. Na  ekološkem posestvu se poleg vin in olj ukvarjajo tudi z vinskim turizmom za zaključene skupine.

Tretja se je predstavila Mirjana Gojak, Dolenjka, ki se je po končani Ekonomski fakulteti poročila v Koper, 10 let delala v Iplasu v zunanji trgovini in nato več let za največjega italijanskega naftnega proizvajalca Eni. Ob zaprtju njihovega predstavništva se je  odločila za samostojno pot in s 1.1.95  odprla s.p. za zastopanje tega istega italijanskega podjetja. Na področju cele bivše Jugoslavije so prodajali surovine za kemično industrijo in za predelovalce plastike. Po 10 letih so se s firmo ENI razšli, ostajajo pa zastopniki in distributerji številnih drugih proizvajalcev iz Italije, Nemčije, Velike Britanije, Izraela in Rusije.

Pred tremi leti je Mirjana ustanovila d.o.o. in postopno prenašala posle iz s.p.-ja na firmo, kjer  sodeluje tudi mlajši sin Marko in sodelavke. S prihodom Marka se usmerjajo  v bolj specialne materiale (nano karbonske cevke, tehnične termoplaste) in stroje (perforatorje in previjalce plastičnih folij, laboratorijske linije za testiranja plastičnih materialov itd). Njihovi klienti so firme, ki proizvajajo plastično embalažo, industrijske folije, cevi, rezervoarje, dobavitelji pa so proizvajalci dodatkov za plastiko, ki npr. preprečujejo gorljivost, zagotavljajo obstojnost proti sončnim žarkom (npr.v agro foliji za rastlinjake) in še mnogo uporabnih zadev. Zelo aktivni so ves čas pri iskanju rešitev za ohranjanje okolja in sodelujejo z angleško firmo Symphony Environmental, ki ponuja rešitve na tem področju (oxobiorazgradljivi aditiv) ter antimikrobni in antibakterijski dodatek plastiki. Seveda tudi reciklirana surovina ne manjka v njihovi ponudbi. Ponujajo tudi nekatere polizdelke (plošče za termoformiranje), vendar so njihovi kupci industrijske enote, ne pa široka potrošnja.

Njihova prednost je dobro poznavanje področja surovin za industrijo predelave plastičnih mas in zahvaljujoč poznavanju strokovnjakov na tem področju lahko povežejo ene z drugimi in nudijo rešitve in ne le prodajo materialov.

Četrta Primorka, je bila samostojna podjetnica od svojega prvega delavnega dne,  direktorica in lastnica firme OROBIO, Martina Vatovec, ki je dejala: »Vsaka od nas želi biti lepa, posebna in unikatna. Z našim nakitom vse to poudarimo. V Sloveniji in Hrvaški zastopam italijanski unikatni nakit Ester bijoux.  ESTER bijoux nakit predstavljajo zlati ali srebri listi, semena, cvetovi in školjke. Lahko se jih nosi kot edinstvene ogrlice, uhane, zapestnice in broške.

Končni izdelek Ester Bijoux je utelešena narava v plemeniti kovini. Izdelek je eleganten, lahkoten in edinstveni. Naravni listi so posušeni, nato obdelani v bakreni kopeli ter preplasteni z rumenim ali roza zlatom ali srebrom. Več o nakitu najdeš na www.esterbijoux.eu «Po izobrazbi sem dipl. ekonomist, aromaterapevtka, npk zeliščarka in botanična parfumerka. Izvajam predavanja in delavnice na temo aromaterapije in botanične parfumeristike. Ustvarjam personalizirane botanične parfume za osebe in prostore.  Te mika, da bi tudi vaše podjetje nosilo svoj dišeči logotip ali da bi ti imela svoj osebni botanični parfum?

Vonj vpliva na limbični sistem možganov in lahko v hipu spremeni naše razpoloženje. Vonj je najmočnejši, najbolj čustven in hkrati najbolj subtilen človekov čut. Zate ali za podjetje ustvarjam edinstvene parfume, ki nosijo tvojo oziroma vašo zgodbo, hkrati pa vpliva na vaše razpoloženje.

Svojo dišeče ustvarjanje tržim pod imenom ORO BIO. Več na www.orobio.si

Poleg tega sem lastnica najstarejše slaščičarne v Kopru. Triglavska slaščičarna je znana po odličnih slaščicah in prijetnem družabnem zbirališču tik ob morju v centru mesta.

Vendar sem se zadnja leta  podala v prijetnejše dejavnosti s katerimi tudi polnim svojo dušo, ter slaščičarno prepustila pridnim najemnikom.

Po duši pa sem ljubiteljica vsega lepega. Obožujem dobro glasbo, gledališče, ples, naravo, potovanja, šport, modo, dobro hrano,…pa še kaj bi se našlo«, je svojo predstavitev končala Martina.

Peta Primorka je bila Valentina Kovač iz družbe Avastar. Družba Avastar Automation velja za mlado podjetje, saj je bila ustanovljena marca 2018. V njej lahko srečate veliko znanih obrazov iz industrije, ki so v preteklosti delovali v Cimosu. Aljoša in Valentina Kovač sta namreč izkoristila priložnost in se odločila stopiti na samostojno orodjarsko pot. Od družbe Cimos sta odkupila del strojev in opreme njene orodjarne in strojegradnje. Njun cilj je razviti podjetje, usmerjeno v strojegradnjo prihodnosti ter avtomatizacijo proizvodnih procesov po konceptu Industrije 4.0. Zavedata se, da je naložba v opremo le del poslovne priložnosti, zato sta v podjetje pritegnila večino nekdanjih zaposlenih v omenjenem Cimosovem obratu. Danes lahko rečeta, da ima podjetje Avastar Automation izkušeno ekipo, ki premore ogromno referenc pri projektih in rešitvah v avtomobilski industriji.

Šeste Primorke Yane Lavrentieve iz turistične agencije ISTRAPOINT, ki ima kot prioriteto prodajo turističnih nastanitev na področju Slovenske Istre,  pa žal nismo dočakale

Piknik dobrodošlico smo pričele s flancati in rosejem (Laura), melonami in češnjami (Mirjana), odličnim narezkom in domačim kruhom.

V nadaljevanju nas je Laura presenetila z istrsko mineštro – bobiči; za glavno jed pa  meso z žara, istrskim krompirjem, raznimi zelenjavnimi prilogami, solatami ….  Vse to je pripravila Laura s svojo družino in gredo jim vse pohvale. Ob vsaki jedi smo seveda pile tisto pravo vino – od take in drugačne malvazije, refoška … Piko na »i« pa je postavila naša Ema Pogačar, direktorica in lastnica firme Conditus Bled z najboljšimi kremšnitami in šamrolcami tega sveta in k temu paše le še  druga pika na »i« – čokoladno vino Vina Montis & Eko Laura. Ma ni da ni bilo.

Ves čas dogajanja je za razpoloženje skrbel mladi harmonikar, moški del ekipe Bordon pa pekel meso in skrbel, da naši kozarci nikoli niso bili prazni.

📸 Foto utrinki Marije Trenz

📸 Foto utrinki Majde Resman

Dogajanje povzela: Silvia Lippai

 

Marija vam je obljubila tudi linke na naše predvidene in nepredvidene poti, če se boste same odpravile na kak izlet. Ona je na tem področju že opravila specializacijo ?. Kar poglejte si.

 Repentabor

https://photos.app.goo.gl/TmEVCNEf9jMr5CNh6

Če koga zanima, je kar nekaj informacij v besedilih na naslednjih povezavah (tudi o E. Westerju):

https://mojsvet.info/svetisce-na-tabru-v-zaledju-trzaske-pokrajine/

http://www.monrupino-repentabor.it/downloads/parrocchia_monrupino.pdf

 

Rilkejeva pot

https://photos.app.goo.gl/zSHCg1GJCLJZKYv17

 

Napoleonova pot

https://photos.app.goo.gl/W9Qj125StVBgaCWFA

Lep opis te poti je na razpisu PD Pohodnik  za izlet:

http://www.pd-pohodnik.si/wp-content/uploads/2017/01/NAPOLEONOVA-POT-RAZPIS-1.pdf

 

Dolina Glinščice

Posnetki z levega brega leta 2010 in 2011

https://photos.app.goo.gl/58nUezqwjQehS5fW9

Posnetki leta novembra 2018 z desnega brega Glinščice

https://photos.app.goo.gl/vKWwxNFw5cwn9vWK7

Oglejte si spletno stran rezervata Dolina Glinščice, kjer lahko vidite, da je veliko variant poti po tej dolini:

http://www.riservavalrosandra-glinscica.it/sl/rezervat-doline-glin%C5%A1%C4%8Dice