031 335 220 [email protected]

Že ob dobrodošlici smo se lahko malo okrepili s peninami Frangež, ki je kot ena izmed treh največjih šampanjskih kleti v Sloveniji na tržišču predstavila novost, to je penino iz traminca, ki je edina od penin iz Slovenije, prejela dve prestižni priznanji na ocenjevanju vin »INTERNATIONAL WINE & SPIRIT COMPETITION maja letos v Londonu.

Uvodno besedo je podala predsednica društva mag. Arijana Lipovec in ob tem povedala, da je njegova visokost g. Nkosi Zwelivelile Mandela, zadnji moment moral odpovedati svoj prihod zaradi nenadnega poslabšanja zdravstvenega stanja g. Nelsona Mandele.

Arijana je povedala: »Materialne razmere v svetu so zelo različne in niso vedno medsebojno primerljive. To še posebej velja za razumevanje revščine, ki je različno predstavljena in razumljena, glede na to, na katerem kontinentu ali pa če hočete, v katerem delu posamične države ali pa celo mesta, ljudje živijo.

Revščina je v prvi vrsti podoživeta z osebno stisko in s poslabšanimi pogoji za razvoj in zmožnosti. Še posebej je kruta revščina, ki preprečuje otrokom, da bi lahko razvili svoje talente in potenciale.

To izhodišče lahko uporabimo tudi kot pomoč za univerzalno razumevanje revščine, to pa pomeni, da je toliko bolj boleča z dolgoročnimi posledicami, če so otroci v odraščanju lačni, če nimajo osnovne zdravstvene oskrbe in če ne morejo v šolo.

Vsa prizadevanja za odpravljanje revščine bi se morala srečati vsaj ob teh imenovalcih. Akcijo, ki smo jo zastavili skupaj s Sandro Sešek Brajko v okviru »Africa Salutes you« v našem Društvu poslovnih žensk FAM je namenjena prav temu.

Revščina je tudi že pri nas, čeprav večina meni, da imamo dobro zdravstveno oskrbo otrok in urejene razmere za šolanje in verjetno naj bi to zadostovalo. Vendar temu ni tako. Vse več je brezposelnosti in s tem revščine, ki najbolj prizadene predvsem otroke.

Ta dejstva zavezujejo nas vse, ki zmoremo, da kaj storimo v tem okviru tudi za druge, pa tudi za otroke v Afriki in na drugih koncih sveta, ki jim vsega tega še bolj primanjkuje. Imamo tudi to srečo, da je pri nas vrsto posameznikov in tudi gospodarskih družb, ki razumejo družbeno odgovornost v širšem pomenu besede in da lahko z njihovo pomočjo organiziramo nadvse pomemben dogodek, ki za nas vse predstavlja pomemben prispevek k razumevanju problemov, ki so povezani z revščino.«

Besedo je prevzel gostitelj današnjega srečanja, direktor hotela Austria Trend Hotel Ljubljana, g. Medhad Joussef, ki je v nekaj besedah pozdravil idejo okrogle mize in skupaj z direktorjem prodaje predstavil hotel.

Na okrogli mizi »Objem svetu- pomagajmo otrokom v Južni Afriki«, ki jo je odlično vodila in povezovala mag. Nevenka Črešnar Pergar so sodelovali:

  • Dr. Janez Pergar, častni konzul Južne Afrike v Sloveniji, ki na današnjem srečanju zastopa tudi Ambasado Južne Afrike na Dunaju. Namestnica ambasadorja ga. Molaba je po sporočilu, da se današnjega srečanja ne more udeležiti HRH Mandla Mandela, odpovedala svojo udeležbo.
  • Dr. Prieur du Plessis, častni konzul Slovenije v Južni Afriki in velik promotor Slovenije, si prizadeva razviti ekonomske, kulturne in znanstvene vezi med državama. Je eden najbolj izkušenih in znanih investicijskih strokovnjakov v Južni Afriki in je predsednik skupine podjetij Plexus, ki jo je ustanovil leta 1995. Je tudi izredni profesor na Poslovni šoli Univerze Stellenbosh, kjer predava investicijski management.
  • Thierry Leclair – koordinator projekta iz Južne Afrike, ki velik del svojega časa namenja prav dobrodelnosti;
  • Tomaž Lovše, glavni partner holdinga FINDALE, ki ima v lasti Diners club Italia in Diners club Slovenija. Je tudi lastnik zasebnega sklada, ki se ukvarja izključno z upravljanjem njegovih naložb. Verjame v dobrodelnost in je član Lions cluba ter Unicefa. Je predsednik AmCham, ki je pod njegovim vodstvom doživel pravi razcvet (spomnimo se samo, koliko znanih osebnosti je pripeljal v Slovenijo – Ala Gora, Billa Clintona, Colina Powella); maja letos pa je prevzel tudi vodenje Smučarske zveze Slovenije.
  • Janez Škrabec je v mladosti želel postati novinar, no pot pa ga je zanesla v podjetniške vode – zelo uspešno. Je lastnik in direktor podjetja RIKO, ki se ponaša ne le z uspešno gradnjo lesenih stanovanjskih hiš (v zadnjem časom v sodelovanju z največjim gurujem na področju modernega dizajna Phillipom Starckom), ampak tudi s številnimi uspešnimi projekti, kot je npr. obnova hotela Budimpešta v Moskvi, gradnja hidroelektrarn v Makedoniji, … Poznamo pa ga predvsem kot velikega ohranjevalca kulturne dediščine na očetnjavi v Hrovači pri Ribnici, zbiralca umetnin, ljubitelja literature, gledališča, filma, kot dobrodelnika in sponzorja kulture. Je soustanovitelj Fundacije patra Stanislava Škrabca, ki nagrajuje in štipendira študente slavistike, lingvistike in klasične filologije. Je častni konzul Kraljestva Maroko v Sloveniji.

Ga. Črešnar Pergar je dejala: »Lahko bi rekli, da je dobrodelnost v razvitem svetu med bogatimi postala spet »moderna«. Spomnimo se samo zbranih donacij, ki so se z vsega sveta po grozovitem cunamiju konec leta 2004 stekala v jugovzhodno Azijo, leta 2005 je Time izbral za osebnost leta Melindo in Billa Gatesa, ki sta za izboljšanje zdravstvenih in izobraževalnih pogojev v Afriki doslej namenila že preko 45 milijard svojega premoženja, poleg tega pa del svojega premoženja namenjata tudi izboljšanju izobraževalnega sistema v Ameriki. Njun cilj je pomagati ljudem, da imajo priložnosti za bolj zdravo, produktivno življenje. The Economist pa je leta 2005 izdal posebno prilogo, namenjeno filantropiji, in celo skoval novo besedo «filantrokapitalizem«.

Zato ne preseneča, da se je vedno širšemu krogu tistih, ki želijo pomagati tistim, ki pomoč potrebujejo, pridružil še vnuk ikone stoletja Nelsona Mandele chief Mandla Mandela. Novembra leta 2009 se je obrnil na svojega znanega dedka s pobudo, da bi Nelson Mandela podprl iniciativo, ki bi pomagala zbrati sredstva za Mvezo skupnost. Mvezo je rojstno mesto, majhna vasica na vzhodu Južne Afrike, kjer se je rodil Nelson Mandela.

Nelson Mandela je z vsem srcem podprl iniciativo. Mandla Mandela je skupaj z Izandla Mvezo Marketing izbral južnoafriškega slikarja Athola Moulta, da ustvari podobo, ki poveličuje prizadevanja Nelsona Mandele za Afriko, kakor tudi njegovo vlogo pri izvedbi FIFA 2010 Svetovnega prvenstva v Južni Afriki.

Umetnik se je osredotočil na tri področje – mladino Mvezo skupnosti, na 32 držav, ki so sodelovale na Svetovnem prvenstvu 2010 ter na Nelsona Mandelo. Rezultat je predstava, ki slavi svetovno nogometno prvenstvo na živahen in mladosten način.

Oštevilčeni printi umetniških del se prodajajo po svetu – v državah udeleženkah Svetovnega nogometnega prvenstva 2010 -z namenom zbrati sredstva za otroke in skupnost Mvezo. Projekti, ki so doslej izbrani za financiranje, so izgradnja otroškega vrtca, izboljšave v osnovni in srednji šoli, modernizacija lokalne bolnice in številni servisni projekti lokalne skupnosti, predvsem izgradnja vodovoda. Nelson Mandela si je že dolgo želel, da bi v svojo rojstno vas pripeljal vodo, vendar doslej svojega vpliva ni uporabil tako, da bi le svoji vasic zagotovil prednosti. S pomočjo tega projekta je lokalna skupnosti tudi že pričela z izgradnjo lokalne kuhinje in objekta za pranje perila.

Projekt »Africa Salutes you« je osredotočen na pomemben cilj – na otroke Afrike – na bodočnost Afrike

Preden je ga. Črešnar Pergar pričela z razpravo na okrogli mizi, nam je južnoafriški umetnik Athola Moulta, na kratko predstavi nastajanje likovnih del.

Mr. Leclair je govoril o tem, kako so se lotili projekta in kako bodo zagotovili, da bodo sredstva, zbrana s tem projektom, dejansko uporabljena za izboljšanje življenjskih pogojev v skupnosti Mvezo.

Mr. Du Plessis je govoril o razvitosti dobrodelnosti v Južni Afriki in kako in s katerimi ukrepi država podpira donacije. Govoril je tudi o najbolj znani južnoafriški fundaciji – Fundaciji Nelsona Mandele.

Dr. Pergar je govoril o dejavnostih in delu častnega konzula in da je med njimi predvsem dobrodelnost.

Gospod Lovše iz Diners Cluba Slovenije, ki je pokrovitelj projekta »Africa Salutes You« je povedal, zakaj se je odločil za njegovo podporo in kako imajo v podjetju razdelano strategijo dobrodelnosti in kako so na tem področju ves čas aktivni.

Gospod Janez Škrabec je povedal, kateri je tisti »driver«, zaradi katerega se odloča za podporo velikemu številu tistih, ki potrkajo na njegova vrata in kako imajo v Riku izdelano strategijo, komu pomagati.

Ga. Črešnar Pergar je tudi dejala, da sta Warren Buffet, eden najuspešnejših investitorjev na svetu, in Bill Gates, oba na vrhu lestvice najbogatejših ljudi na svetu, v letu 2009 povabila najbogatejše Američane, naj prepustijo polovico svojega izjemnega bogastva še za časa življenja (ali pa po smrti) v dobrodelne namene, za reševanje najbolj hudih družbenih problemov po svetu. Odziv je izjemen, saj se je letos avgusta v New Yorku zbralo 40 milijarderjev, ki so se zavezali, da bodo polovico svojega izjemnega premoženja namenili za reševanje najbolj perečih problemov na svetu, med njimi župan New Yorka Michael Bloomberg, lastnik hotelske verige Hilton, CNN mogul Ted Turner, lastnik Oracla Larry Ellison, bankir David Rockefeller, private equity prvoligaš Pete Peterson. Ne gre za pravno zavezo, ampak moralno.

Oba, g. Lovše, kot tudi g. Škrabec menita, da bo počasi podobna iniciativa naletela na plodna tla morda tudi pri nas, čeprav zavest vseh premožnih Slovencev še vedno ni na tako visoki stopnji, da pa upata, da vseeno ne bo trajalo za tovrstno osveščenost prav veliko let.

Ko je ga. Črešnar Pergarjeva omenila, da v ZDA številne poslovne šole v svoje programe vključujejo usposabljanje in izobraževanje bodočih managerjev o dobrodelnosti, ki brez dvoma sodi v širši sklop družbene odgovornosti – kako izbirati dobrodelne projekte, kako spremljati njihovo izvajanje, itd., je g. Škrabec povedal, da bi tak program vsekakor bil koristen tudi v programih naših univerz in ne samo MBA šole, ki to že uvaja.

Okrogla miza je bila nadvse zanimiva in upamo, da je vzpodbudila marsikatero članico, da se je odločila za nakup razstavljenih slik, ki smo si jih lahko ogledale v družabnem delu našega srečanja.