031 335 220 [email protected]

V sredo smo bile priča izjemno lepemu, spontanemu in poučnemu FAM dogodku v prelepem ambientu – na vrhu Grand Hotela Union. Bilo nas je precej in vse smo bile odlično razpoložene.

V imenu društva nas je pozdravila podpredsednica dr. Irena Horvat Žnidaršič in povedala nekaj osnovnih podatkov, zakaj je tako zelo pomembno znati pomagati, če pride do zastoja srca, možganske kapi, …. Vse smo delale izpit iz prve pomoči davnega leta ob opravljanju vozniškega izpita, vendar smo to znanje verjetno že precej pozabile.

In zakaj je pomembno obnavljati znanje?

  • V Sloveniji zaradi srčnega zastoja umre 1400 ljudi na leto (4 na dan).
  • V povprečju jih v SLO preživi 5-15 %.
  • Povzročijo ga bolezni srca in ožilja, ki so na prvem mestu vzrokov smrti, takoj za rakavimi obolenji.
  • 70 % srčnih zastojev se zgodi doma.
  • 55 % srčnih zastojev se zgodi pred pričami, prijatelji in sodelavci.
  • V prvih minutah po srčnem zastoju je v krvi in pljučih odraslega dovolj kisika, ki ga s stisi pošljemo v možgane in s tem povečamo preživetje za 2 do 4-krat

Rezultati mnogih raziskav kažejo, da je problem povezan predvsem s pomanjkanjem znanja o pravilnem nudenju prve pomoči. Po drugi strani pa ustrezna prva pomoč dokazano zmanjšuje število in trajanje hospitalizacij, prispeva k učinkovitejšemu zdravljenju, boljšemu okrevanju, večji kakovosti življenja po poškodbi ali obolenju, ter tako dolgoročno pozitivno vpliva na zdravstveno blagajno, zmanjšuje okoljsko obremenjenost in povečuje splošno blaginjo prebivalstva, so povedali na Rdečem križu.

Wellness center je predstavila njegova lastnica Andreja Medvedič in uvodoma dejala: »Kot sem se že na facebooku pošalila moškim v poduk: Kaj vam bo najbolj FAMozna ženska, ki ne pozna postopkov oživljanja, ko vas bo zadela kap ob njeni lepoti? To se našim moškim ne bo zgodilo, ker se bomo prav vse udeleženke današnjega FAM-SENSE dogodka naučile postopkov oživljanja in svoje znanje tudi praktično preizkusile tokrat le na lutkah, seveda.«

Med poučnim dogajanjem je bilo poskrbljeno za vrhunsko razvajanje v savnah s plavanjem v bazenu in refleksnimi masažami stopal. V privatnem VIP Buda prostoru so potekale vzporedne tajske masaže, v Lotus VIPu pa smo preizkusile Endospheres terapije za 100% neinvazivno pomlajevanje obraza in lifting zadnjice. Ta visoko tehnološka naprava nam s pomočjo kompresivne mikrovibracije zgladi tkivo, deluje na limfno drenažo, izboljša krvni obtok, razbija maščobno tkivo, in stimulira mišice. Končni rezultat pa je zmanjšan obseg telesa in pomlajen obraz. Vse, ki bi bile rade bolj sveže in pomlajene lahko kupite pakete šestih tretmajev po znižani paketni ceni -30% (obraz 256,20 €, trebuh-noge-zadnjica 298,20 €). Pokličite Andrejo oz. se naročite na 030 388 388 v Sense Wellnes Austria Trend Hotel, kjer omenjeno Endospheres terapijo tudi izvajajo.

Vse ki pa bi se rade savnale, plavale in se masirale si oglejte njihovo celotno ponudbo obeh SENSE Wellnessov na www.sense.si . Le če boste same gospodarile s svojim življenjem boste uspešno kljubovale zobu časa, ki vas bo nagradil tako z zunanjo, kot tudi z notranjo lepoto.

Dr. Tina Kaparić, Anita Štumpfl (s pediatrične klinike UKC LJ) in Tanja Kužnik z RKS so podrobno opisale kako prepoznati možgansko in srčno kap, na kaj biti pozoren in kako osebi pomagati. Seveda smo vse morale narediti preizkus znanja in kasneje tudi dodatno oživljanje z defibrilatorjem. Hvala vam draga dekleta. Veliko ste nas naučile.

Da nismo bile lačne, so z odličnimi rogljički in posebnim kruhom poskrbeli pri naši članici Karmen Pangos iz Skupine Žito, Sonja Mauko, direktorica Benytrade Maribor pa nas je oskrbela z odličnimi siri brez laktoze proizvajalca: Interlacto, Češka, Blagovna znamka: Excellent z okusi – naravni, česen, čili-poper, olive in novimi Philadlephia namazi.

Poslanstvo Skupine Žito je zapisano v zavezi: »Jesti dobro, varno in sodobno«. V Skupini Žito ohranjajo slovensko kulinarično tradicijo ter jo bogatijo z razvojem in naprednimi dognanji sodobne prehrane. S certifikati kakovosti kupcem doma in v tujini zagotavljajo varno in kakovostno hrano. Njihov glavni cilj je zadovoljiti kupce, saj so ti edino merilo kakovosti njihovih proizvodov in storitev. Svojo konkurenčno prednost želijo obdržati in povečevati z nenehnim ugotavljanjem spreminjajočih se potreb kupca po novih izdelkih. V Žitu že več kot pol stoletja skrbijo za to, da v naših kuhinjah vsako jutro zadiši po svežem in domačem – po najljubšem kruhu. Prav vsi izdelki iz njihovih pekarn so izdelani iz skrbno izbranih naravnih sestavin, po receptih izkušenih kuharskih mojstrov in nagrajeni s številnimi priznanji kakovosti.

Benytrade d.o.o. je zasebno podjetje v Mariboru, ki se že od leta 1993 ukvarja z nabavo in distribucijo prehrambnih izdelkov. Dobavitelji prihajajo iz Slovenije, Hrvaške, Avstrije, Nemčije, Italije, Francije, Španije, Avstralije, Anglije, Danske, Nizozemske, Švice, Portugalske, Madžarske, Grčije … Izdelke, ki jih zastopajo, pa lahko najdete v vseh večjih in manjših slovenskih trgovskih sistemih, v manjši meri pa tudi v gostinstvu. V prodajnem programu podjetja Benytrade je preko 400 različnih izdelkov priznanih blagovnih znamk. Poslanstvo podjetja je biti eden od najboljših distributerjev na slovenskem trgu na pri prodaji prehrambnih izdelkov, s poudarkom na izdelkih, ki zahtevajo hlajen režim hrambe.

Najpomembnejše blagovne znamke, ki jih zastopajo:

V zadnjem letu pa so asortomin dopolnili z ogromno kmečkimi izdelki, obvezno slovenskega porekla. Kmečki siri in jogurti, kmečki kisi, domači sokovi in sirupi, domače testenine, domači keksi, vložnine, doma kuhane marmelade, konopljin čaj, domača jajca, med in moke in še kaj.

FAM je poskrbel, da nismo bile žejne in prispeval odlične malvazije MONTIS – EKO LAURA, Andreja pa je poskrbela za prave wellness čaje, ki krepijo um in telo, da smo popravile eventualno škodo, ki bi jo lahko pustilo poprejšnje uživanje vina. Kozmetika Afrodita je pripravila vsaki po dva brilliantna testerja YOUTH SERUMA z navodili. Torej bomo zdaj še lepše, če je to sploh možno?

Oglejte si fotogalerijo.

Povzela: Silvia Lippai