031 335 220 [email protected]

V mesecu juniju smo imele kar tri dogodke, in sicer red šestimi dnevi smo se nazadnje srečale v živo v Celju. Z avtobusom smo se na izjemno vroč poletni dan odpeljale proti Brdom in pred nami je bil res pester program. Že na avtobusu je gostiteljica srečanja Sabina Oček iz Kompasa predstavila potek našega dne in pot se je začela.

Ko smo prispele v Brda smo najprej na Humu medse sprejele vodiča Petra, ki nas je vodil po Brdih in nam predstavil mnogo zanimivosti o Brdih in zgodovini. Najprej smo se ustavile v Vili Vipolže, kjer nas je sprejela direktorica Zavoda za turizem, kulturo, mladino in šport Brda Tina Novak Samec, ki nas je sprejela in predstavila vilo Vipolže, ki je bila pred kratkim obnovljena. Vila Vipolže je dvonadstropna renesančna vila oz. dvorec, ki stoji na vzhodnem robu vasi Vipolže v goriških brdih. Gre za edini ohranjeni primer italijanske poznorenesančne arhitekture na slovenskem, ki je bil kot tak razglašen za kulturni spomenik državnega pomena. Pot nas je naprej vodila do Grediča, ki je hotel, restavracija in vinoteka. Tam nas je sprejela direktorica Nina Grmek. Ob sprejemu smo nazdravile s kozarčkom penine in se naužile lepega razgleda na Brda, ki ga ponuja Gredič. Ogledale smo si vinsko klet, ki so jo na Grediču zgradili ob obnovi. Direktorica nam je predstavila Gredič in možnosti, ki jih pri njih ponujajo. Gredič je butični hotel, ki združuje bogato zgodovino in sodobne vplive. Ta skriti zaklad Goriških brd s ponudbo na najvišji ravni vas bo očaral s sijajno lokacijo, kjer boste našli sprostitev in zasebnost v edinstvenem okolju.

Pot nas je vodila naprej do vasice Šmartno, ki smo si jo ogledale in vodič Peter nam jo je predstavil in nas popeljal skozi. Šmarno je slikovita obzidana vas s petimi ohranjenimi stolpi je videti v Brdih od vsepovsod, saj kot orlovsko gnezdo (kakor bi rekel pesnik Alojz Gradnik) čepi na izjemno razgledni vzpetini. Naselje, ki je verjetno nastalo na rimskih temeljih, je predstavljalo utrdbo na strateški benečansko-avstrijski meji. Danes je to arhitekturni biser, kulturni spomenik, edinstven kot celota in v številnih detajlih.  Vas je dobila ime po cerkvi sv. Martina, največji cerkvi v Brdih, katere zvonik je bil prvotno trdnjavski stolp. V njem visi zvon iz leta 1857 z motivom svetih treh kraljev. Baročna cerkev ima tri imenitne marmorne oltarje, še posebej bogat je glavni oltar. Prezbiterij in križev pot je poslikal Tone Kralj, lepo delo je tudi bela marmorna prižnica na desni strani cerkvene ladje. Danes si v Šmartnem lahko ogledate katero od razstav v Hiši kulture, v Briški hiši pa nekdanjo opremo preprostega doma z ognjiščem. Vas še posebej oživi ob prireditvah Brda in vino ter ob martinovanju.

Potem smo se odpravile do Valentinčiča (Valentinčič turizem), kjer nas je ob kozarcu vina in pršutu sprejel Uroš Valentinčič s sodelavci. Predstavil nam je njihov objekt, vinsko klet in vina, ki jih prideluje. Zatem je sledila predstavitev Sabine Oček iz Kompasa, ki nam je predstavila možnosti, ki jih ponuja Kompas za poslovna potovanja ter Kompas First Ladies Club za ženske, ki pričakujejo več. Kompas namreč znotraj kluba organizira potovanja za ženske. Pozdravila nas je tudi direktorica za outgoing potovanja pri Kompasu Andreja Medved. Za konec pa je sledila predstavitev islandske kozmetike Bioeffect, ki jo je za nas pripravila Nives Kafol iz podjeta Phoebus. Za nas je pripravila tudi darilno vrečko z kozmetiko Bioeffect.

Naš dogodek smo zaključile ob domačem golažu in beli polenti ter se počasi odpravile proti Ljubljani.

Vabljeni k ogledu fotogalerije, ki jo je ustvarila članica Majda Resman.

 

Zapisala: Ula Ažman