031 335 220 [email protected]

Dočakali smo naše zadnje letošnje uradno srečanje Društva poslovnih žensk Slovenije – FAM, ki smo ga pripravili v družbi KOGAST GROSUPLJE. Bilo je spet posebno. Zakaj? Ker so nas razvajali slovenski direktorji – vsaj enkrat v letu. In to vse nas naenkrat. Začeli so s penino Rose Vinakras iz Sežane. In kako so se odrezali direktorji?

Bili so fantastični! Vsi po vrsti! Brez izjeme.

Srečanje je odprla, kot vedno, naša predsednica društva Andreja Ilgo, ki je po kratki predstavitvi poteka dogajanja predala besedo gostiteljici dogodka Katarini Avšič, direktorici Kogast sistemi d.o.o., ki je poleg predstavitve njihovih izdelkov povedala:

»Kogast Grosuplje d.d. je že 57 let vodilni proizvajalec profesionalne gostinske opreme v Sloveniji. Podjetje nudi širok program profesionalne gostinske opreme in inženiringa gostinske opreme ter projektiranje kuhinjske tehnologije, vključno z računalniškim nadzorom HACCP. Širok izbor proizvodov omogoča nastop na različnih trgih.

Gostinska oprema blagovne znamke KOGAST se odlikuje po zanesljivem in vzdržljivem obratovanju, energijski varčnosti in ergonomskih oblikah. Uporabniku prijazni izdelki omogočajo kuharjem enostavno uporabo, lahko čiščenje in zdrave ter ustrezne delovne pogoje v kuhinji. Osnovni material, iz katerega so narejeni izdelki, je nerjavno jeklo AiSi304.

Lastni razvoj in sodobna proizvodnja omogočata trženje tehnološko napredne gostinske opreme skladno s svetovnimi razvojnimi trendi na področju profesionalnih kuhinj.

Pred kratkim smo imenovali novo vodstvo družbe, kjer sem postala direktorica Kogast sistemov, moja sestra Jerca pa je prevzela »tehnični del« delovanja firme, ker je pač za to najbolj usposobljena in vsi verjamemo vanjo. Seveda pa še vedno nad vsem bedi lastnik – najin oče Marko Avšič, čeprav je »uradno« upokojen.«

Za prvo prebuditev so poskrbeli iz firme Elmont Bled, ki so nas razvajali z odličnimi kavicami, pripravljenimi iz njihove najnovejše lastno proizvedene mašince. Kava je bila res izvrstna.

Da smo potešile prvo lakoto, so poskrbeli iz ŽITA Ljubljana z odličnimi marmeladnimi rogljički in kruhom, Benytrade Maribor z izvrstnimi in edinstvenimi siri, piko na »i« vsemu pa je dodala firma Borbona Catering, ki je vse to zdekorirala in pripravila mizo s še drugimi dodatki, ki se je ne bi sramoval niti na kraljevskem sprejemu.

Za temo dneva smo izbrali nekaj, kar je za dame v tem času še posebno aktualno in sicer »Kako bomo poslovne ženske šle v novo leto« s priznano modno strokovnjakinjo s področja oblačenja, Leo Pisani, Image consultant.

Lea Pisani je avtorica dveh knjižnih uspešnic o obleki in ima dvajset let izkušenj na tem področju. Formirala je Ravni oblačenja, abecedo kulture oblačenja za vse, ki se želijo s svojo podobo prilagajati različnim življenjskim priložnostim. Svetuje posameznikom in skupinam, ki želijo zavestno oblikovati celovito podobo v skladu z osebnostnimi lastnostmi, položajem in cilji. Načrtuje celostne izvedbe uniform in je tudi avtorica podobe mestnih in občinskih redarjev. Po izobrazbi je univ. dipl. inž. oblikovanja tekstilij in oblačil. V Londonu je pridobila naziv CMB Image Consultant. Znanje o kulturi vedenja je nadgradila v elitni šoli ISPD ( International School of Protocol and Diplomacy) v Bruslju. Knjigi lahko naročite pri njej.

Ves čas dogajanja je za naše tekoče potrebe skrbela ekipa vrhunske strežbe v sestavi:

 • Igor Lah, direktor družbe Ceeref Ljubljana, sommelier 3. stopnje, šef z
 • Marjan Colja, direktor Vinakras Sežana in
 • Peter Boršič, pospeševalec prodaje v Vinakras Sežana, sommelier

Pili smo samo najboljše. Tudi vodo, da ne boste karkoli slabega mislili o nas. Ob ribji jedi se je prilegla Malvazija 0,75, ob mesni jedi pa izbrani teran PTP 0.75. Penino Rose pa sem že omenila. Vse od Vinakras.

Vinakras Sežana je največja klet na Krasu, ki je v svojih zadnjih 10 letih doživela preporod. Ponujajo širok izbor vin, kot so avtohtona vinska sorta Krasa Vitovska grganja, mediteranska polnost Malvazije, nežnost Chardonnaya, svetovni okus rdeče klasike utelešen v Cabernet Sauvignonu, vrhunskost Rose penine, omamnost Kraške penine in še mnogo drugega. Predvsem pa so ponosni na svoje najimenitnejše vino – Teran. Teran je otrok Krasa, je moč stoletij obdelave trde, neizprosne rdeče kraške zemlje, je polnost okusa, je kozarček zdravja. Klet Vinakras s svojimi vini je recept za uspešno, zdravo življenje, ki ga prinaša kozarec Terana. Teran, ki je najboljši v odlični družbi iskrenih prijateljev.

In končno je prišel veliki trenutek resnice, kdo je boljša kuharska ekipa. Imeli smo kar dve za jedi.

Rumena ekipa je pripravljala ribjo predjed, kateri je kraljeval chef izvrstnega Borbona Cateringa Aleksander Bohinc. Pripravili so File brancina s šetrajevo soljo na koromačevem pireju z omako iz agrumov in peteršiljevim oljem

Borbona catering ima restavracije za zaposlene in poslovne partnerje v družbah Petrol, Plinovodi, Geoplin in na Ministrstvu za okolje in prostor. V Kristalni palači imajo interno vegansko restavracijo za podjetje Outfit7 in Ekipa2. Poleg tega zagotavljajo tudi catering storitve za razna podjetja in ustanove. Lahko jih vidite na FB; Borbona catering / Borbona vegan catering ali na spletni strani www.borbona.si.

Ključni poudarek dajejo naročnikovim potrebam, željam in detajlom, ki jih z veliko mero občutka izrazijo v unikatni ponudbi za vsakega naročnika posebej. Še posebej dajejo poudarek izboru kakovostnih živil, lokalnim ponudnikom, eko in bio živilom ter ustrezni tehnologiji priprave jedi. Borbona catering gradi svojo prepoznavnost na dovršeni izvedbi pogostitve, kakovosti kulinarike, osebnem pristopu in zadostni količini pripravljene hrane, saj želimo s tem dokazati visoko profesionalnost in skrb za vsakega naročnika ter njegove goste.

Aleksander Bohinc je idejni vodja kulinaričnih kreacij. V podjetju skrbi za vse pomembne detajle, večkrat stopi v kuhinjo, kjer s svojima še dvema šefoma kuhinje in slaščičarne skrbi za najboljše kulinarične izvedbe. Ideje črpa predvsem iz tujih okolij, rad obiskuje najboljše restavracije po vsem svetu in na ta način prinaša novosti v svoje podjetje. Je tudi direktor Kuharske Akademije Slovenije, sommelier 3. stopnje in nosilec več nagrad in priznanj iz sommelierstva, strežbe in kulinarike. Leta 2016 je z Majdo Debevc, Špelo Filipič in Edvardom Kužnerjem ustanovil sommeliersko šolo SOMMELIER MASTER, ki združuje nove pristope in sodobna znanja s področja vina, kulinarike, žganih pijač in ostalih strokovnih tematik. Punce, dogovorila sem se z njim, da tudi za FAM-ovke pripravi krajšo verzijo tovrstnega šolanje. Po moje ste vse ZA.

Njegovi pomočniki so bili:

 • Franci Pliberšek, direktor in lastnik družbe MIK Celje
 • Denis Stroligo, svetovalec uprave SID – Prva kreditna zavarovalnica, Ljubljana
 • Peter Ilgo, prokurist in lastnik firme PCON (Peter Consulting) Ljubljana in častni konzul Peruja za Slovenijo ter
 • Boris Čamernik, prokurist firme Studio Mode-CHIC Ljubljana

Druga – rdeča ekipa, je pripravljala glavno jed – puranovo rižoto s crudo bučkami, čilijem in pinjolami. Njen chef je bil Uroš Hribernik chef in glavni kuhar restavracije Pri Levu, v ljubljanskem Hotelu Lev. Uroš Hribernik skupaj s svojo ekipo nadgrajuje recepte z novimi okusi in kombinacijami, ter jih tako preoblikuje v vrhunske kulinarične mojstrovine. Uroš svojo kulinarično zgodbo v restavraciji Pri Levu gradi na svežih in preprostih sestavinah. Še posebej mu je všeč mediteranska kuhinja, ki je navdih za marsikatero izmed njegovih dobrot.

Hotel Lev je prava izbira za vse, ki iščete klasično eleganco in sodobno udobje. 13 nadstropij visoka steklena stavba vam nudi prekrasen pogled na mesto. Poslovne goste in goste, željne raziskovanja Ljubljane, v hotelu Lev čaka vrhunska kakovost hotelskih storitev v prijetnem ambientu. Centralna lokacija Hotela Lev vam ponuja odlično izhodiščno točko. Do strogega centra Ljubljane vas loči le kratek sprehod.

Njegovi pomočniki so bili:

 • Miha Jarc, direktor in lastnik firme Mijaks Ljubljana
 • Jani Toroš, direktor Inštituta za inovativni marketing, Ljubljana
 • Izidor Derganc, direktor firme 3D, Grosuplje
 • Dušan Vakselj, nosilec samostojne franšize ameriškega podjetja JEUNESSE GLOBAL, Ljubljana

Sestavine za glavno jed je prispevalo Društvo FAM.

Da so bile jedi še slastnejše, so pripomogla zelišča iz Zeliščno-etnološka domačija BELAJEVI.

Na stiku Krasa in Brkinov, v bližini Parka Škocjanske jame, so Kačiče. Tu najdete zeliščno-etnološko domačijo Belajevi z najbogatejšim oglednim zeliščnim vrtom na Krasu in s hišnim nasadom kraškega šetraja ter drugih mediteranskih začimbnic. Na kraški domačiji iz 19. stoletja razvijajo inovativni doživljajski turizem, ki na enem mestu ponuja spoznavanje kulturne, naravne, zdravilske in kulinarične dediščine Krasa.

Na dogodku ste spoznali moč kraškega šetraja v fitoterapiji in kulinariki ter okušali izdelke z avtohtono kraško začimbo iz njihove hišne linije Satureja – kraška divjinka. Tudi vina s temi okusi so bila odlična.

Po mnenju vseh prisotnih članic FAM, je bila zmagovalna ekipa – ekipa rumenih – ekipa, ki je pripravila predjed pod vodstvom Aleksandra Bohinca. G. Bohinc je pravi virtuoz. Vse čestitke!

V odmoru med jedmi in sladkim delom, se nam je pridružil tudi lastnik firme Kogast Grosuplje, g. Marko Avšič.

Že tako zelo site smo se morale spoprijeti še z odličnimi sladicami firme Conditus Bled, direktorice in naše članice Eme Pogačar, kjer pripravljajo najboljše blejske kremne rezine – kremšnite in po novem tudi šamrole. Njihov sladki svet je drugačen – izbran, tradicionalen, predvsem pa naraven.

Poleg sirov, ki smo jih jedli za predjed, nam je firma Benytrade – trgovina, posredništvo, Export-Import, Maribor, direktorice in naše članice Sonje Mauko, postregla še z izvrstnimi mlečnimi deserti.

Firma Benytrade se sicer ukvarja s trgovanjem s siri iz vse Evrope in so največji tovrstni distributer v Sloveniji. Njihove blagovne znamke so: Zdenka, Philadelphia Kraft, Joya Mona, Woerle, Pinna, Paški sir, Paška sirana, Vacchini, Tonon, Petra Munsterland, Wiesbauer, Alba, Gourmet Garden, Fromi, Soignon …

Ker je bil Miklavžev dan, so v Žitu poskrbeli (poleg desertnih rogljičkov) še za slastne parkeljčke, ki pač sodijo v ta dan.

Žito d.o.o. je del Skupine Podravka d.d., vodilnega regijskega podjetja, ki kotira na zagrebški borzi in svoje izdelke prodaja praktično po celem svetu. Žito je vodilno prehrambno podjetje v panogi v Sloveniji s 70-letno zgodovino, največjim tržnim deležem na področju pekarstva na domačem trgu in vidnejše izvozno podjetje. Prejemnik vrste nagrad, tako za kakovost, okuse kot tudi inovativnost svojih izdelkov, ustvarja z več kot 1.100 zaposlenimi v proizvodnji pekarskih, slaščičarskih in mlevskih izdelkov, zamrznjene hrane, bonbonov, žvečilne gume, čokolade, biskvitnega peciva, testenin, začimb, čajev, riža in na področju dejavnost maloprodaje. Poslanstvo Žita je zapisano v zavezi: »Jesti dobro, varno in sodobno«. V podjetju ohranjajo slovensko kulinarično tradicijo ter jo bogatijo z razvojem in naprednimi dognanji sodobne prehrane. S certifikati kakovosti njihovim kupcem doma in v tujini zagotavljajo varno in kakovostno hrano.

Borbona Catering je pripravil še mousse iz 72% čokolade, tiramisu v kozarčku s 100% kakavom in vegansko presne čokoladne tortice s svežimi malinami brez oreščkov. Noro dobro!

Da so bile sladice še boljše, je poskrbel direktor MIK Celja, g. Franci Pliberšek z jagodno penino »Sv.« Frančiška in Belajeva domačija z aromatiziranim vinom s šetrajem.

Povzela: Silvia Lippai

Fotogalerija