031 335 220 [email protected]

Sončen dan je bil kot naročen za naše junijsko potepanje po savinjsko-štajerskem območju. Dobre volje ni manjkalo in naš prvi postanek je bil Mozirski gaj. Seveda smo si ogledale tudi jedro starega mesta Mozirje, kjer sta bili komentatorki naši članici Jerneja Tratnik Lacovich in Marjana Baloh, ki sta bili v Mozirju rojeni – torej smo zvedele veliko o zgodovini mesta.

Mozirski gaj je bil tako čudovit, da tu pač ni kaj dodati. Najbolje je, da si ogledate slike, ki so pod tekstom. Dogovorile smo se, da bi tudi društvo FAM imelo svojo gredico v njem. Predlog je bil soglasno sprejet in tudi predsednica je prižgala zeleno luč.

Pot smo nadaljevale v Slovenske Konjice v vinsko klet Zlati grič. Tudi tu ni kaj dosti dodati, ker fotografije povedo več, kot bi sama lahko napisala. Ga. Silva Zadnik, naša voditeljica je ne le odlična sommelierka, temveč tudi poetična duša, ki je v svojo pripoved vključila tudi čudovite verze o vinu, ljubezni in ženskah.

Na temi dneva, kjer je bila odlična govornica ga. Mojca Krivec, specialistka za razvoj podeželja na KGZS-Zavodu Celje, je bilo govora o evropskih sredstvih za napredek podeželja. Iz teh sredstev je delno zgrajena tudi vinska klet Zlati grič, pa tudi Turistična kmetija Urška, naše članice Vilme Topolšek, ki je poskrbela za prigrizke ob degustaciji vin, je dobila nekaj teh sredstev.

Ga. Mojca Krivec je povedala , da je v programu razvoja podeželja 2007-2013 ustvariti zaposlitvene možnosti na podeželju poleg podjetništva, ki je vezano na kmetovanje, dodajanje vrednosti kmetijskim, živilskim in gozdarskim proizvodom in storitvene dejavnosti na kmetijah preko ukrepa 312: podpora ustanavljanju in razvoju mikro podjetij podpira naložbe v registrirana mikro podjetja na podeželju, ki zagotavljajo nova oziroma ohranjajo delovna mesta in povečujejo dohodek podeželskega prebivalstva.

Predmet podpore:

naložbe v že registrirana mikro podjetja na podeželju na območju RS. Upravičene dejavnosti po SKD so navedene v javne razpisu za ukrep 312 na spletni strani http//www.mkgp.gov.si/javni razpisi

Vlagatelji so podjetja, ki so ob oddaji vloge lahko registrirana kot

  • samostojni podjetniki posamezniki
  • zavod,
  • gospodarska družba ali
  • zadruga.

Odgovorna oseba je samostojni podjetnik posameznik ali zakoniti zastopnik zavoda, gospodarske družbe ali zadruge.

Vlagatelj mora imeti sedež dejavnosti zunaj dejavne kmetije in naselij s statusom mesta, za naložbo mora zagotavljati ohranitev oziroma povečanje števila delovnih mest, ne sem presegati meril za mikro podjetja (manj kot 10 zaposlenih in manj kot 2 mio EUR čistega prihodka od prodaje in/ali vrednosti aktive).

V javnem razpisu so navedeni tudi podrobni pogoji glede vlagatelja in naložbe, pogoji, ki jih mora izpolnjevati upravičence od izdaje odločbe do zaključka naložbe, pogoji, ki jih mora zagotavljati ob zaključku z navedenimi dokazili, ki jih je potrebno priložiti zahtevku.

Stopnja pomoči zanaša 60% upravičenih stroškov, od tega je delež EKSRP 75% in RS 25%. V primeru naložb v obnovljive vire energije se stopnja pomoči poviša za 10%.

Upravičeni so samo stroški, nastali od datuma izdaje odločbe, razen splošni stroški (od 1.1.2997).

Po zaključku naložbe je prejemnik sredstev dolžan na ARSKTRP poročati še pet let od zadnjega izplačila, voditi evidence in hraniti dokumentacijo.

Sredstva se ne odobrijo upravičencem, ki je za iste upravičene stroške, kot jih navaja v vlogi, že prejel sredstva EU ali RS.

Upravičeni stroški:

  • gradbena in obrtniška dela
  • posebno usposabljanje za opravljanje dejavnosti
  • nakup nove opreme, vključno z IKT in računalniško programsko opremo
  • priprav vloge in poslovnega načrta (največ 5% od skupne priznane vrednosti naložbe).

Merila za ocenjevanje:

vloge bodo ocenjene na podlagi meril za pridobitev spodnje vstopne meje točk, ki je 40 ali več odstotnih točk.

Finančne določbe:

Sredstva se dodelijo v obliki nepovratnih sredstev po pravilu de minimis (prejemnik lahko sobi največ 200.000 EUR v obdobju zadnjih treh proračunskih let).

Stopnja pomoči zanaša 60% upravičenih stroškov, od tega je delež EKSRP 75% in RS 25%. V primeru naložb v obnovljive vire energije se stopnja pomoči poviša za 10%.

Razpis je odprt do porabe sredstev. (Informacije: info točka ARSKTRP 01/ 580 77 92 ali [email protected])

Po temi dneva, degustaciji, ogledu vinske kleti in čudovitih vinogradov ter golf igrišča med njimi, smo pot nadaljevale do Turistične kmetije Urška, naše članice Vilme Topolšek. Kmetija se nahaja na obronkih Pohorja in zajema 12 ha in je vir bogatega izbora BIO pridelkov – zelenjave, mesa in mesnih izdelkov, mleka in mlečnih izdelkov, sadja ter vrhunskega domačega vina. Poskrbljeno je tudi za najmlajše z otroškim igriščem, senikom v katerem so ovčke, kokoši, zajčki in račke. Za kmetijo skrbi celotna družina, z veseljem pa na domača opravila, kot je suša sena ali trgatev, povabijo tudi goste. Seveda ponujajo poleg sob še posebno ugodje sprostitve v masažnem whirpoolu, parni savni, turški savni, pod masažnimi tuši, v seneni kopeli ali pa preprosto v sobi za počitek. Pika na i je seveda kulinarično razvajanje pod budnim očesom naše Vilme. Seveda smo preizkusile tudi njena odlična vina in doma pridelane sokove.

Pot smo nadaljevale proti Zrečam, kjer nas je že čakala ga. Barbara Soršak, direktorica trženja in nam s svojo pomočnico razkazala hotel.

Ga. Soršak je dejala, da delniška družba Unior pod svojim okriljem združuje 5 programov (Odkovki, Sinter, Ročno orodje, Strojna oprema in Turizem). Unitur, program Turizem je s svojimi centri Rogla, Terme Zreče in RTC Krvavcem del priznanega mednarodnega poslovnega sistema.

Rogla, klimatsko zdravlišče na n.v. 1.517 m v času poletja z blagodejno zdravilno klimo in temperaturo zraka, ki tudi v najtoplejših dneh le redko preseže 21 °c zagotavlja prijetno preživljanje počitniških dni, ne glede na to ali jih preživljate športno aktivno ali pa se raje predajate počitku in razvajanju. S kvalitetno športno infrastrukturo Rogla že vrsto let na pripravah gosti priznane športnike in športne ekipe. V času zime se Rogla spremeni v pravi beli paradiž, smučarske užitke na belih strminah, tekaški poligon in urejene proge edinstveno dopolnjuje Snowboard Fun park.

Terme Zreče, termalno zdravilišče na obronkih zelenega Pohorja pa ponuja obilo možnosti za zdravilen in sproščujoč oddih. Žuborenje zdravilne termalne vode v osmih bazenih s površino 1.600 m2 vas pomirja in sprošča. Da bo oddih še popolnejši, vas vabi k obisku idilična Savna vas s pestrimi programi peelingov, oblogami (medena, čokoladna,..), skupaj z izkušenimi savna mojstri pa bo po peelingu program vrtinčenja zraka v eni od finskih savn pravo nepozabno doživetje. Za sprositev telesa in duha bo zagotovo prava odločitev obisk Sawaddee, centra tradicionalne tajske terapije. Lahko pa se odločite tudi za razvajanje duše in telesa ob Sončni masaži, Energijski masaži, Klinični aromaterapiji po Eve Taylor, Ayuredski masaži,…Ali pa svojim najdražjim in poslovni partnerjem podarite nekaj lepega – Darilni bon za eno od navedenih storitev, za bivanje ali pa se odločite za vrednostni bon za izbor po vaši želji.

Seveda pa pri njih ne boste uživali le v čudoviti naravi, za vas bodo poskrbeli tudi s številnimi pristnimi kulinaričnimi dobrotami, ki jih bogatijo odlična vina po priporočilu njihovih sommelierjev. To smo okusile tudi me, FAM-ovke in bile navdušene.V njihovi gostinski ponudbi s pestro kulinarično ponudbo poseben sloves uživa Narodna restavracija.

Idilično okolje, sodobna oprema, dostopnost in ustrežljivost sodelavcev so le nekateri od razlogov, zakaj tudi vse več organizatorjev poslovnih dogodkov izbere Terme Zreče in Roglo.

V mesecu juniju pričnejo z izgradnjo novega hotela v Termah Zreče, ki bo poleg 100 ležišč z drugačno vsebino in energijo nudil tudi nove wellness prostore, razdeljene na tri svetove (pridih Daljnega vzhoda, Romantika in Spa&Beauty).

Kar težko smo se poslovile od naše Vilme, Term Zreče in se počasi, sladko utrujene odpeljale proti Ljubljani.

📸 Foto utrinki