031 335 220 [email protected]

V MIELE so nas pričakali z odlično penino Rose, suha charmat metoda Vinakras. Peter Boršič iz Vinakras je svojo nalogo natakarja že na samem začetku vzel zelo resno in nas razvajal ob ogledovanju odlične Mielejeve ponudbe bele tehnike.

Uradni pozdrav je pripadal predsednici društva FAM ga. Andreji Ilgo in direktorju MIELE Slovenija g. Danielu Luiskandlu, ki je povedal, da številne nagrade in certifikati potrjujejo dejstvo, da ostajajo pri Mieleju zvesti svojemu slovesu o kvaliteti že 116 let in so milijoni zadovoljnih kupcev po vsem svetu za njih najboljša potrditev. V središču tega uspeha je kontinuiteta vrednot in ciljev, ki jih običajno najdemo le v podjetjih, ki so bila v lasti družine že več generacij, ne pa v podjetjih, ki so vodena pogosto s kratkoročnimi interesi. Trajnost ima mnogo obrazov, njihov cilj pa je, da tudi na tem področju dosežejo vrhunskost. To na primarni ravni vključuje zmanjševanje porabe električne energije, vode in detergentov, na višji pa tudi proizvodnjo, ki varčuje z viri. Enako odgovornost čutijo tudi do ljudi, ki delajo za njih.

Ga. Teja Jaklič Meglič, vodja marketinga Miele Slovenija pa je povedala nekaj o MIELE proizvodih. “Številni dobri razlogi govorijo v prid aparatom Miele. Vse od ustanovitve leta 1899 Miele sledi svojemu vodilu »vedno boljši«, kar pomeni, da si prizadevajo za to, da bi bili »vedno boljši« od drugih ponudnikov in hkrati »vedno boljši«, kot smo že. Za naše stranke to pomeni pomirjujočo zavest, da so dobile najboljše aparate, ki jih lahko pričakujejo za svoj denar. Zato je podjetje Miele edinstveno. Odločitev za Miele, je modra odločitev – verjetno za vse življenje.

V mnogih državah je Miele najbolj zaželena blagovna znamka na svojem področju. Na domačem nemškem trgu je bil Miele leta 2013 med vsemi panogami izbran celo za najboljšo blagovno znamko izdelkov vseh časov (»best brand ever«). Takšna blagovna znamka pa pove tudi nekaj o svojem uporabniku: Mielejevi kupci so usmerjeni v kakovost in pri svojih gospodinjskih aparatih postavljajo visoke zahteve glede dizajna, udobja, in prijaznosti do okolja. Kdor kupi Miele, pokaže svoj odnos do sveta.

Že več kot 100 let velja: na Miele se lahko zanesete, naši aparati vas ne pustijo na cedilu. Kot edini proizvajalec v panogi svoje izdelke testiramo na 20 let življenjske dobe. Enkrat Miele, vedno Miele: Mielejeve stranke po vsem svetu ostajajo zveste blagovni znamki Miele in jo priporočajo tudi drugim. Tudi za prihodnost vam lahko obljubimo, da pri kakovosti in dolgi življenjski dobi ne bomo sklepali kompromisov.

Miele je sinonim za najboljše rezultate pri minimalni porabi energije. To velja tako za higienično in nežno nego vašega perila, talnih oblog in posode kot tudi za raznolika kulinarična doživetja pri? kuhanju in peki. Za to skrbi premišljena tehnologija s številnimi inovativnimi značilnostmi opreme, ki jih ponuja samo Miele. To dokazujejo številna prva mesta na najbolj priznanih testih izdelkov po vsem svetu.

Naj gre za klasičen vrtljivi gumb, nevsiljive senzorske tipke ali visoko odzivni prikazovalnik na dotik, kot pri vašem pametnem telefonu: upravljanje aparatov Miele je preprosto in zabavno. Poleg tega se aparati tako v kuhinji kot pri pranju perila odlikujejo s številnimi udobnimi in zanesljivimi avtomatskimi programi, ki zagotavljajo odličen končni rezultat, ter z veliko ljubezni do detajlov. Z aparati Miele je življenje lepše!

Nobena druga blagovna znamka gospodinjskih aparatov ne predstavlja čistih oblik in brezčasne elegance tako kot Miele. Nikjer drugje ne najdete primerljive raznolikosti harmoničnih oblikovnih linij in barvnih svetov za svoje vgradne kuhinjske aparate. Nihče drug dizajna svojih aparatov ne usklajuje tako skrbno. Vseeno je, kateri stil pohištva imate najraje: Miele se vam popolno prilagodi.

Mielejeve stranke uživajo prednostno obravnavo: to zagotavlja naša hitra in učinkovita servisna služba.«

Po predstavitvi firme, smo se podale med naše pridne managerje, ki so nam že veselo pripravljali dobrote, s katerimi so nas želeli presenetiti.

Ekipo kuharjev in strežnega osebja je predstavila ga. Vesna Mencej, referentka za šolanje in asistentka v marketingu z nekaj hudomušnimi besednimi vložki.

Chefa g. Igorja Peressona, ki skupaj s svojo partnerico Nušo v Divači vodi hišo drugačnih okusov – Etno. V Etni ne delajo kompromisov. Gostu vedno ponudijo vrhunsko pripravljene jedi iz svežih in skrbno izbranih sestavin. Kreativnost v kuhinji in inovativnost dodata razsežnosti, ki vaše brbončice popeljejo v gurmansko ekstazo. In prav zato je bil prava izbira za tokratno srečanje. Njegov prvi pomočnik je bil g. Martin Mahorčič, ki skupaj z ženo Ksenijo vodi družinsko gostilno, ki se nahaja na obrobju Brkinov in Krasa. Natančno v vasici Rodik. Značilnost kulinarične ponudbe je sodobna interpretacija kraških in brkinskih jedi. Pripravljajo pristne jedi brkinske in kraške kuhinje s sestavinami malih pridelovalcev tega okoliša z namenom ohranjanja njihovega obstoja in da le ti ohranjajo zaupanje vase in v svoje občudovanja vredno delo.

Ostali pomočniki pa so iz branž, ki s kuhinjem, razen da se radi pustijo razvajati, nimajo nič preveč skupnega.

Slavni kuharji, ki so nas razvajali pod taktirko chefa Igorja Peressona so bili:

 • Mag. Izidor Derganc, direktor, D3 Grosuplje
 • Denis Stroligo, direktor Zavarovalnice Merkur Ljubljana
 • Mag. Milan M. Cvikl, Nekdanji Član in Dekan Senata na ERS, Ekonomist & Finančni strokovnjak
 • Peter Ilgo, svetovalec v PCON Ljubljana in častni konzul Peruja
 • Dr. Jani Toroš, Inštitut za inovativni management, Ljubljana
 • Daniel Luiskandl, direktor, MIELE Slovenija

Za “tekoči del” podpore na srečanju so poskrbeli v Vinakras Sežana. Pod budnim očesom somelierja 3. stopnje, g. Igorja Laha direktorja Ceeref Ljubljana in pomočniki

 • Marjan Colja, direktor Vinakras Sežana
 • Franci Pliberšek, direktor in lastnik MIK Celje in
 • Peter Boršič, Vinakras Sežana

so opravili odlično delo. Lahko bi rekli, da se jih tudi najboljša restavracija ne bi odrekla. G. Igor Lah je povedal nekaj splošnih pravil o pitju vina in povedal, kakšna vina bomo pili k jedem, ki so jih pripravljali naši odlični managerji.

Marjan Colja, direktor Vinakras Sežana je povedal, da so največja klet na Kraški planoti. V svojem bogatem programu vin ponuja bela vina, med katerimi kraljuje avtohtona sorta Krasa Vitovska grganja. Daleč največ pa je v skoraj milijon litrih vina letne pridelave rdečih vin predvsem pa Terana. Ponosni so na linijo Prestige, večkratno dobitnico mnogih medalj iz vsega sveta. Ponudbo dopolnjujejo tudi penine, predvsem ponosni so na Kraško penino, pridelano iz sorte Refošk.
Tokrat smo poskušali za aperitiv penino Rose, suha charmat metoda. Princesa Krasa, Vitovska grganja, suho belo vino, letnik 2016 je bilo prvo vino večera, dopolnila pa jo je Vitovska Prestige, suho belo vino letnika 2014. Nadaljevali smo z Izbranim Teranom letnika 2015 in zaključili z Teranom Prestige letnika 2014. Uf, res so bil dobra ta njijhova vina.

Igor Peresson, tokratni “veliki chef” je predstavil jedi, ki so nam jih kasneje postregli:
Kot prigrizek, ki nas je že čakal v postrežni kuhinji – pašteta je bila servirana v malih testenih posodicah velikosti grižljaja in pa lahki čebulnimi sendvički z račjimi prsi in pomarančno majonezo. Na voljo je bil tudi čudovit sir in kuhana šunka, saj brez podlage ne bi dohajali vseh tekočih ponudb Vinakras.

Jedi, ki so jih pripravljali direktorji, so bile že delno pripravljene, samo še finiširati jih je bilo treba. ?

 • Rižota z Jamarjem in kečap rdeče pese
 • File skuše (souse vide) s pirejem brokolija in česnove drobtine (česen,čebula,timijan)
 • Piščančja prsa (souse vide), zelena z rožmarinom, sojina omaka
 • Pena bele čokolade iz sifona, hruške v krem karamel omaki in lešnikov crumbl

Upoštevali so sezonsko ponudbo (pesa, zelena, brokoli, skuša, hruške)

Da nam ni bilo pretežko čakati, kaj bodo ustvarili managerski mojstri, je srečanje popestrila naša članica mag. Jerneja Kamnikar iz VivoCateringa s temo “kako držimo kozarec za penino ali sodobni kulinarični bonton”. Govorila je o tem, kako pravzaprav moramo držati kak kozarec, kdo ob slavnostno pogrnjeni mizi začne z obrokom, kako se odloži servieta, kako se uporablja pribor, kako ne polagamo oblačila na naslonjalo stola ali ne postavljamo torbic na tla, čemu je namenjna kavna žlička, kako je nedopustno ličiti se za omizjem ali uporabljati zobotrebcev in bog ne daj, da bi komunicirali s polnimi usti. Dotaknila se je tudi najpogostejših nerodnosti gostov na stoječih pogostitvah in pravil pri poslovnih kosilih, večerjah in drugih družabnih prireditvah, ter o vedenju za mizo, ki največ pove o nas samih.

In seveda je bila tam še huda strokovna žirija v zasedbi ga. Alma Rekič, Masterchef Slovenije in g. Uroš Štefelin, chef v Vili Podvin, kjer kuhajo in strežejo odlično hrano s tradicijo okoliških okusov in pridelovalcev.

Čakanje sta skupaj z g. Peressonom popestrila s predlogi prazničnih jedlinikov.

Alma Rekič predlaga:

 • Marinirane racje prsi s hruškovim tatarjem, sirup terana in solatni šopek
 • Paradižnikova juha z ocvrto baziliko in mladim kozjim sirom
 • Kraljeve kozice s proseno solato in avokadovo kremo
 • Goveji file s poprovo skorjico, krema graha, sotirana šalotka v temeljni omaki, ocvrta zelena , sponge petrsilja , sotirana gomoljna zelenjava
 • Mus mlečne čokolade z malinami, mango krema, sorbet manga na crumbblu dehidriranih malin, malinova krema in kokosova espuma

Uroš Štefelin predlaga:

 • Goveji tatar z gosjimi jetri in s postrvjimi ikrami
 • Peneča karijeva juha
 • Potočni raki
 • Testenine, polnjene z mavrahi
 • Pečena jakobova pokrovača
 • Krema muškatne buče s tolminskim sirom
 • Bela ribja omaka
 • Telečji file v jurčkovem ovoju
 • Korenčkova krema in kipnik
 • Karamelizirana zelenjava
 • Omaka šalotke in črnega oreha
 • File brancina
 • Ožgana cvetača z lešniki
 • Črna omaka lignjev in sipe
 • Creme brulee s cimetom
 • Sladoeld kisle smetane z zvezdnatim janežem
 • Tortica z lešniki in rdečo pomarančo

Bistvo tega jedilnika je, da vam ga naredijo v Vili Podvin tudi za domov. Doma ga le še dokončate in čudovita večerjo je pripravljena.

Igor Peresson predlaga:

Ker je to dan namenjen družini torej druženju, sem si zamislil jedilnik za katerega se da večino pripraviti vnaprej. Tako da mati/žena, ki je po navadi tista, ki kuha in streže in je tega slavja manj deležna, lahko vseeno z družino in gosti uživa pri mizi.

 • Ob penini s katero bi nazdravili bi postregel razne zelenjavne čipse, kot so zelena, korenje, rdeča pesa, ter kremo iz bivolje mocarelle in črnega popra za pomakanje
 • Mariniranega lososa, omako iz kislega mleka in hrena, ter hladno jabolčno čežano
 • Raviole polnjene z skuto ter žajbljevo maslo
 • Kuhanega jastoga v masleni žemljici s česnovo majonezo ter hrustljavim rdečim zeljem
 • Za predah bi naredil en BRIN-TONIC z malino in timijanom (Long drink kot gin tonic le da bi nadomestil gin z kraškim brinjevcem)
 • Čokoladni sufle s pomarančno tekočo sredico

Članice so glasovale za najboljši predlog jedilnika. Zmagal je Almin predlog, ker smo pač bile ženske v večini in smo morale pokazati malo pristranskosti – smo le žensko društvo.

Vsako jed, ki so jo skuhali managerji, je ocenila strokovna komisija, šele potem smo jo dobile me. Kdo ve, kaj bi nam zakuhali ti moški? G. Igor Lah pa je povedal, kakšno vino bi sodilo k posamezni jedi predlaganih jedilnikov.

Ampak roko na srce; dobro so se odrezali. Za to vrhunsko delo so prejeli darila FAM in posebna priznanja, da se nas bodo še dolgo spominjali in lahko pohvalili, kako dobri so bili.

Večer je bil napolnjen z dobro energijo, smehom in dovtipi, ki so pričarali prav posebno prijetno vzdušje.

📸 Foto utrinki 

Povzela: Silvia Lippai