031 335 220 [email protected]

Sončen dan je napovedoval lepo srečanje Društva poslovnih žensk FAM in Kluba Managerjev Ljubljana. In tako je tudi bilo. Za vse to sta poskrbela naša podpredsednica dr. Irena Horvat Žnidaršič in Dušan Gerlovič, ki sta bila določena za izvedbo poti. Jaz sem delovala iz ozadja in vse pripravila, da je srečanje potekalo nemoteno.

Vesela sem, da sta vaju oba voditelja dodobra zanimirala v vseh pogledih in da je Dušan bil odličen vodič skozi svoje kraje.

Prvi, uradni del je potekal v Talumu, kjer gredo vse čestitke direktorju g. Drobniču za odlično pripravljen sprejem.

Podjetje Talum je aluminiju predano že od leta 1954, ko je iz elektroliznih peči pritekel prvi aluminij. Vse do danes je družba nenehno vlagala v postopno povečevanje obsega proizvodnje, v širjenje asortimana izdelkov, v tehnično in tehnološko dovršenost proizvodnega procesa, v šolanje in vzgojo strokovnjakov in vseh zaposlenih, v doseganje vrhunske kakovosti proizvodov, v osvajanje novih izvoznih trgov in v okoljevarstveno neoporečnost proizvodnje.

Družba Talum d. d., se je leta 2011 preoblikovala v skupino povezanih družb. Skupina Talum je organizirana v obliki koncerna. Sestavljajo jo odvisne družbe, ki opravljajo dejavnosti proizvodnje in storitev.

Znanje, ki se je nabralo v teh šestdesetih letih, jim ob uporabi najnovejše tehnologije daje možnost, da se suvereno postavijo ob bok največjim konkurentom v industriji aluminija. V podjetju razpolagajo z moderno tehnologijo v vseh delih proizvodnega procesa – v elektroliznih halah, livarnah in vseh drugih obratih, v katerih izdelujejo rondelice za doze in tube iz aluminija, toplotne izmenjevalnike iz aluminija za hladilno in solarno tehniko ter ulitke za avtomobilsko industrijo, splošno strojegradnjo, toplotno tehniko in elektroindustrijo.

Po ogledu proizvodnje je bila v njihovih prostorih še tema dneva „ Kako duševna inteligenca vpliva na naše poslovne odločitve ali kako povezljivost inteligenc (multikapitalnost 4Q) vpliva na poslovanje“ – izr. prof. dr. Lucije Mulej Mlakar, mag.ant.,univ.dipl.soc.

Kot že večkrat, nas je predavateljica prof.dr.Lucija razveselila z odgovori na vprašanje, kako pozitivno vplivati na naše kadre in čustveno ter mentalno ekologijo podjetij. Premalo je zgolj misliti, pravi dr. Lucija, potrebno je čutiti, vedeti in delovati ozaveščeno. Budnjani 4Q, model, ki ga razvija, govori o povezovanju inteligenc, racionalne, čustvene, duhovne in telesne, kjer nam je predavateljica prikazala rešitve in modele, kako te cilje doseči. Klasična premisa med nature in nurture ni več ustrezna, predavateljica uveljavlja triado nature/nurture/tech, kjer kot tretjo kategorijo vpeljuje tehnologijo in IKT kot komponento, ki spreminja naše delovanje, posredno pa tudi psiho in biokemijo. Razvija idejo etike zavesti in duhovne inteligentnosti, ki gleda globlje in s tem vidi dlje.

Velik poudarek prihodnosti bo na razumevanju socialnega in človeškega kapitala. Podjetja prihodnosti se bodo vse bolj zanimala za podzavestno delovanje svojih zaposlenih, saj postaja jasno, da je podzavest centrala moči, in s holističnimi modeli do te moči lahko pridemo le skupaj. S poudarkom na posamezniku in njegovi osebni integriteti, ki pomeni most med značajem in dejanji.

Po dolgem uradnem delu se je zelo prilegla odlična obara in za posladek še gibanica, ki so ju pripravili v Talumu.

Vsaka udeleženka je prejela v darilo skulpturo Šumar, ki je bila narejena ob 60. letnici Taluma in je izdelana iz njihovega aluminija izpod rok Ptujskega slikarja in kiparja Tomaža Plavca. Predstavlja pa »alupunkturo«, torej če ga zapičite kam v zemljo, bi naj prinašal vse dobro. Naj vam bo vsem v drag spomin na to srečanje.

Pod vodstvom Dušana Gerloviča ste si ogledali Ptujski grad in center – stari del Ptuja, potem pa nadaljevali pot v Ptujsko klet, kjer vas je poleg predstavnikov Ptujske kleti sprejel še župan mesta Ptuj.

Ogled kleti na Vodnikovi ulici, kjer vas je sprejel njihov enolog Maksimiljan Kadivec in vam postregel s suho rose penino ter razkazal novi del kleti

Sledil je sprehod do Vinarskega trga in ogled starega dela Ptujskega podzemlja vse do arhive.

Nadaljevanje večera je potekalo v vinskem hramu, kjer sta goste najprej nagovorila župan MO Ptuj Miran Senčar in direktor javnega zavoda Bistra dr. Štefan Čelan. Župan g. Miran Senčar je povedal nekaj o zgodovini najstarejšega slovenskega mesta Ptuj in o načrtih, ki jih še imajo v planu.

Ob degustaciji 8 različnih vin (vse od sveže do zorjene linije in na koncu za piko na i še arhivsko vino letnika 1990) ptujske kleti, so gosti razvajali svoje brbončice še ob kulinarični spremljavi mesnih dobrot Kmetije Cimerman iz Stojnc in domačih sirov naše članice Sonje Mauko in firme Benytrade.

Sonja je povedala: »V imenu podjetja Benytrade se zahvaljujem za prijetno možnost predstavitve slovenskih sirarjev na našem srečanju. Benytrade d.o.o. je zasebno podjetje v Mariboru, ki se že od leta 1993 ukvarja z nabavo in distribucijo prehrambnih izdelkov.

V prodajnem programu našega podjetja je preko 400 različnih izdelkov priznanih blagovnih znamk sirov in ostalih izdelkov iz celotne Evrope. V zadnjem letu pa smo veliko svojih moči vložili v pomoč pri vključevanju slovenskih proizvajalcev v prodajo velikim trgovskim sistemom. Na to smo posebej ponosni, saj smo s tem pripevali, da je širok izbor izvrstnih dobrot slovenskih kmetij dosegljiv širšemu krogu ljudi. Skupaj s potrošniki pa prispevamo k pospeševanju in promociji slovenske hrane.

Na srečanju ste imele priložnost poizkusiti naslednje slovenske sire:

  • Sveži sir srček s posipi, Kmetija Hecl Peter-a iz Orehove vasi
  • Ekološki ovčji poltrdi sir s posipi popra in čilija, Ekološka kmetija Konda iz Starega trga ob Kolpi
  • Kozji poltrdi sir, Sirarstvo Videc iz Šentjura
  • Poltrdi sir iz surovega mleka, Sirarna Gorički raj iz Prosenjakovec
  • Trdi sir iz surovega mleka, Sirarstvo Kramar iz Tolmina
  • Trdi in poltrdi sir z različnimi dodatki, Kmetija Podpečan iz Žalca
  • Mehki sir z dodatki brusnic, fig, rozin in čilija, Kmetija Šentak iz Svetega Štefaba

Sire najdete v velikih prodajalnah, direktno na kmetiji in seveda tudi na naslovu podjetja Benytrade.«

Takole ste ob pokušini vin Pullus, odličnih mesnih narezkih kmetije Cimerman iz Stojnc, ki jih je pripravila Ptujska klet in siri firme Benytrade preživljali čudoviti čas v prelepih prostorih Ptujske kleti in še na avtobusu je vince delovalo, saj, kolikor sem slišala, ste imeli zelo konkretne debate.

Poglejte še foto utrinke.

Po pripovedovanju povzela: Silvia Lippai