031 335 220 [email protected]

Vroče je bilo kot bi nas tam zgoraj hoteli spražiti, vendar nam niso vzeli volje po prijetnem druženju. Prišle smo celo prej kot ob 17. uri in razporejale dobrote, ki smo jih prinesle. Ni se bilo bati, da bi česa zmanjkalo. Urša je spekla take dobrote, da so kar klicale po še … vsem vam sem že poslala recepte in verjemite mi, da vam bodo v teh vročih poletnih dneh še kako prišli prav. Enako velja za Brankine sladice, ki so vrhunske. FAM je poskrbel za mesnine in nealkoholni del, ampak nas je Peter iz VINAKRAS povozil na celi črti.

Izbor vin je bil prilagojen letnemu času – toplemu (vročemu) sončnemu poletju.

Zato je tudi bil obvezen začetek s Kraško marmorno penino. Marmor nas hladi, marmor je tipičen predstavnik Kras-a. Zato se bela penina, pridelana po tankovski metodi ( metoda charmat) imenuje Marmorna penina. Sestavljena iz osnovnega vina Chardonnaya, svežine Malvazije in prijetnosti Vitovske grganje. Penina je polsuha, vsebuje 12.5 vol. % alkohola. Penina je sveža, osvežujoč okus z delno vsebnostjo sladkorja. Priporočamo jo kot aperitiv, zelo se poda k sladkim jedem, vendar ne z preveč sladkorja.

Nadaljevali smo z avtohotno vinsko sorto Krasa – Vitovska grganja. Vitovska je avtohtona sorta Krasa, katere večji del leži na italijanskem delu Krasa. Poskusili smo svežo Vitovsko, letnik 2011 z 12,5 vol.% alkohola. Vino je suho, ima prijetno svežino, vonj po mandljih, belem cvetju. ter ga lahko imenujemo »vino sonca«. Vitovsko priporočamo kot aperitiv, poda se k zelenjavnim jedem ter hladnim ribjim predjedem.

Poletje zahteva seveda v gastronomiji lahkotnost, svežino. In seveda ob hrani tudi ustrezno vino. Zato Rose vedno poimenujemo tudi »poletno vino«. Rose velja predvsem v poletnem času kot nadomestilo za rdeča vina. Rose ohrani zelo podoben vonj, okus kot rdeča vina, le krajša maceracija mu nadene svetlejšo rdečo barvo ter lahkotnost. Poskusili smo Rose, sveži letnik 2011, sestavljen iz 50 % Cabernet sauvignona, kateri mu da osnovo. Nadalje vino vsebuje 25 % Terana, ki mu da prijetno češnjevo rožnato barvo ter prijetno svežino. Merlot, kot zadnje vino, zastopano z 25 %, mu da mehkobo, sadnost ter prijetnost okusa. Rose je suho vino, z 12,5 vol. % alkohola. Vonj Rose-ja nas spominja na maline, robidnice, jagodičevje. Priporočamo ga k hladnim ali toplim ribjim predjedem, posebno okusen je zraven hobotnice v solati, prija pa zraven vseh zelenjavnih jedeh.

Ni Krasa brez Terana, se glasi pregovor. In tudi Teran je bil sestavni del degustacije. Teran, vino vinske trte Refošk, pridelano na Krasu na specifični zemlji. Jerina ali »terra rossa«, rdečerjava prst, ki vsebuje obilo železovih oksidov in mineralov. Zemlja, ki je težka. Težka za obdelovanje, težka po vsebnosti dobrih snovi. Teran izhaja iz italijanske besede – terra – zemlja.

Vinakras Sežana ima seveda sicer široko paleto izbora vina. Med belimi vini najdemo: Chardonnay, Sauvignon, Sivi Pinot. Med rdečimi pa seveda mnogo različnih Teranov; Teran, Izbrani teran, Teran Prestige, Teranton – arhivski teran. Najdemo pa seveda tudi posebnost Krasa, aromatizirano vino Teranov liker, sladek proizvod ki nam osveži ter sprosti dušo in telo.

Vinakras svoje izdelke prodaja v vseh trgovskih verigah po Sloveniji. Ima tudi lastne trgovine oz. vinotoče v Ljubljani, tržnica v Kosezah in pokrita tržnica v BTC-ju.

Več o Vinakras-u pa izveste tudi na spletni strani www.vinakras.si .

Glede na to, koliko je napisanega o vinu, lahko sklepate, koliko smo ga morale degustirati. Zato se je kar prileglo malo razgibavanja v obliki jahanja pod budnim očesom Klemena Kolenca iz Gorij pri Bledu, točneje vasi Poljšica, ki je učitelj jahanja in poklicni kovač – trenutno najboljši v Sloveniji. Ima svojo kmetijo Pr´Kolenc, kjer ima tudi konje in nudi šolo jahanja ter turistična jahanja, za že bolj izkušene jahače. Na kmetiji se tudi izvajajo konjičkove delavnice za otroke, za termini je najbolje, da se ga pokliče. 031/347158.

V tako dobrih rokah so se naše FAM-ovke odlično odrezale, kar kažejo tudi spodnje slike. Seveda ni šlo brez pomoči naše Katarine, ki je bila gostiteljica in je iz bal pripravila pravo sedežno garnituro in seveda pomagala tudi jahačicam. Največja zvezda popoldneva in večera je bila mačka, ki je zaradi izzivalnega svojevrstnega obnašanja dobila ime Freh-o. Spoprijateljile smo se tudi z ostalimi živalskimi prebivalci in prebivalkami ranča ter prispevale tudi nekaj lastnih vrst.

Kaj naj vam še napiše. Bilo je tako luštno, da se kar nismo mogli raziti in nekateri smo vztrajali tja do 23. ure. Mislim, da bo ob letu osorej potrebno zadevo ponoviti.

📸 Foto utrinki

Pripravila: Silvia Lippai