031 335 220 [email protected]

Sonce, sončece bleščavo, …in kopica dobre volje za začetek našega julijskega FAM piknika. Posestvo Avšič leži ob Nemški cesti v Ljubljani in je pravzaprav edino, kar je videti med polji in pašniki. Že od daleč te pozdravijo ovčke, kozice, lipicanci, na posestvu pa so tudi zajčki, muca, gospa Ponca (kužika) in še bi se našlo … Raj sredi zelenja.

Naša Katarina je že prej pripravila »dnevno sobo«, kjer se je vse kasneje dogajalo. Z vsako članico so prišle tudi tekoče in ostale kulinarične dobrote.

Za maligane je poskrbel vinar Klemen Benedetič iz Vipolž s svojimi odličnimi vini – Tokajem, Sivim pinotom, Merlotom, Cabernet souvignonom, … Kmetija Benedetič leži na obrobju Brd, tik ob meji z italijanskim vinorodnim področjem Collio. Generacije so skrbno gospodarile in večale površine in danes se vinogradi raztezajo na desetih hektarjih. Več zveste na www.benedetic.si. Pri Klemenu lahko tudi naročite vina na [email protected] .

Pri Avšičevih se, poleg firme Kogast Grosuplje ali dolgi naziv: Kovinastroj Gastronom, tovarna gostinske opreme d.d. Grosuplje), ki je vodilni proizvajalec gostinske opreme v Sloveniji (profesionalna gostinska oprema se načrtuje in izdeluje predvsem za objekte, ki so namenjeni pripravi in distribuciji hrane za večje število uporabnikov. Sem sodijo obrati prehrane v vojašnicah, bolnišnicah, vrtcih, šolah, restavracijah, picerijah, domovih za ostarele, študentskih in dijaških domovih, planinskih domovih, planinskih kočah, v kmečkih turizmih, gostilnah, obratih prehrane v podjetjih, hotelih, motelih, restavracijah, gostilnah, cateringih, slaščičarnah, mesnicah in podobno), ukvarjajo tudi s povsem diametralnimi zadevami – konjeništvom in malo pomalo tudi kmetujejo. Pravijo, da je to za “obnovitev” duha. In uspeva jim vse, česar se lotijo. FAM-ovke hodimo tja jahati, seveda po individualnem dogovoru s Katarino ([email protected] ). In to čez vse leto, tako da tiste, ki še niste jahačice, pohitite. Jahanje je odličen način sproščanja. Večina FAM-ovk je na pikniku tudi preizkusila svoje znanje v jahanju pod budnim očesom ata Marka Avšiča in Klemna Kolenca s Polšice pri Bledu.

Predstavila se je tudi Tjaša Gruenfeld iz firme CARAVAN z opremo, ki je za ta čas najbolj “IN”, kar je prišlo prav tudi na pikniku, saj nas je bilo toliko, da je dnevna soba iz senenih bal bila premalo in smo koristile Tjašin “sedeči” program. V Caravanu nudijo strankam bogat asortima avtodomov, počitniških prikolic, gumijastih čolnov in ostale opreme za kampiranje in življenje v naravi. V letošnjem letu so blagovnim znamkam ADRIA, SUN Living, DETHLEFFS, Sun Light dodali še KNAUS in Weinsberg. Poleg prodaje zagotavljajo tudi servis za vse blago, ki ga prodajajo. Servis izvajajo tudi za vse ostale blagovne znamke avtodomov in počitniških prikolic. So odlični in cenovno ugodni – še posebej za članice FAM. Več boste izvedeli na njihovi spletni strani: www.caravan.si.

Da smo lahko jedle svež kruhek in žemljice, je poskrbela naša Meta Kozjek Grošelj, ki je dobrote prinesla iz domače pekarne Kancilija. Pekarna Kancilija je družinska pekarna z dolgoletno tradicijo, saj kruh izpod njihovih pekovskih rok diši že vse od leta 1915. In še vedno, kot na samem začetku, se peče v krušni peči iste hiše, prodaja pa na istem Domžalskem voglu med Šolsko in Ljubljansko cesto.

Med nami je bil tudi bodoči svetovno znani kuhar Tin Hadžič Žorž (sin naše Urše), ki je poskrbel za odlične sladice, ki so mejile že na umetniško delo. Ja dekleta, on bo nekoč svetovno znan. Že zdaj je, pa ima komaj 14 let.

Ne morem našteti vseh dobrot, ki so jih pripravile članice oz. so se za to kako drugače potrudile, ampak bilo je vsega v izobilju in težko je bilo ob enih zjutraj potem s polnimi želodčki še pospravljati.

Pripravila: Silvia Lippai