031 335 220 [email protected]

Članice smo se zbrale v prostorih Kompas Xnet-a, da bi se naučile nekaj bližnjic in trikov, ki omogočajo lažje in hitrejše delo v Excelu, obenem pa spoznale kakšne možnosti vse nam ponuja to orodje.

Uvodoma smo poslušale kratek nastop mlade violinistke Petre Herič, ki je dijakinja 2. razreda Konzervatorija za glasbo v Ljubljani, vendar pa jo je zaradi njene nadarjenosti in izjemne prizadevnosti, v svoj razred sprejel profesor Primož Novšak. http://www.youtube.com/watch?v=pOhX8o3hEwU

Branka Slinkar, direktorica podjetja Kompas Xnet, je vse prisotne pozdravila, predstavila dejavnosti podjetja in nam zaželela prijetno počutje v njihovih prostorih in da bi s tega kratkega tečaja odnesle čim več novega in uporabnega znanja.

Podjetje Kompas Xnet je specializirano za storitve s področja informacijske tehnologije in sodi v sam vrh tovrstnih ponudnikov glede na strokovne reference. Njihove storitve, ki jih potrebuje prav vsako podjetje, ne glede na velikost, so razdeljene v 4 sklope:

  1. Infrastrukturne rešitve: dobava in namestitev osebnih in prenosnih računalnikov, strežnikov in komunikacijske opreme, redno vzdrževanje, pomoč in svetovanje, odpravljanje težav, pomoč uporabnikom idr.
  2. Izdelava aplikacij po naročilu: razvijajo spletne strani, specifične poslovne in spletne aplikacije, spletne trgovine, aplikacije za »oblak« ipd.
  3. SharePoint rešitve: na Microsoftovi platformi SharePoint 2010 (obstaja celo brezplačna različica) naročnikom pripravijo celovit dokumentni sistem, izdelajo okolje za učinkovito sodelovanje med zaposlenimi, naredijo enotno vstopno točko do vseh aplikacij, ki se uporabljajo v podjetju, pripravijo obrazce za prošnje za dopust, uporabo službenih vozil, rezervacijo sejnih sob ipd; prilagodijo izgled v skladu c CGP predlogo. Pokličite za brezplačno predstavitev uporabnosti tega orodja.
  4. Izobraževanje: že 12. Leto so pooblaščen Microsoftov tehnično izobraževalni center, kar pomeni, da imajo licenco za izobraževanje informatikov na najvišjem težavnostnem nivoju. Sicer pa so prve tečaje začeli izvajati že v letu 1989 / 90. Vsi predavatelji so vrhunsko usposobljeni in imajo za vsa področja, ki jih predavajo, ustrezne certifikate in ogromno delovnih izkušenj iz projektov pri strankah.

Sicer pa imajo vse lepo predstavljeno na spletni strani www.kompas-xnet.si

Osrednji del srečanja, kratek tečaj Excela 2010, je vodil odličen predavatelj Gašper Kamenšek

Tokat smo predavanje odprli s tematiko vnosne vrstice. Najprej smo si ogledali tako imenovano polje z imenom, in spoznali da nam poleg omembe trenutne lokacije omogoča tudi zelo hitro premikanje po našem listu. Tukaj smo tudi spoznali prvo izmed mnogih bližnjic omenjenih na predavanju. Bližnjico, ki nam omogoča da se ne glede na to na kateri celici stojimo vedno hitro premaknemo v celico A1. Zatem pa smo si ogledali še kako v Excelu poimenujemo neko celico ali območje, ter povedali in na primerih prikazali kako si s tem olajšamo pisanje formul in funkcij, prav tako pa kako zlahka sedaj neko območje najdemo in označimo.

Zatem smo se premaknili v vnosno polje vnosne vrstice, in pokazali zakaj je to verjetno najpomembnejše polje v Excelu ob pogledu na celico v kateri je bil datum in vendar ga ni bilo videti J Tukaj smo se tudi dotaknili tematike oblikovanja celice in si prikazali, na kateri dan smo rojeni. Prav tako smo omenili tri bližnjice, kako hitro določiti klasično obliko celice (ločilo tisočic ter dve decimalni mesti), valutno obliko ter odstotkovno obliko.

Zatem pa smo se naučili, kako hitro označiti neko območje, in še bolj navdušujoče, kako v vse celice, ki so označene naenkrat napišemo neko vrednost. Seveda smo to naredili z bližnjico, zraven pa smo povedali še najhitrejši način, kako se po neki tabeli najbolj efektivno prestavljamo.

Za konec pa je sledilo najboljše. Delo s seznami in vrtilna tabela. Za začetek fascinantna zadeva. Na koncu nekega stolpca, smo pokazali, kako nam Excel lahko izdela spustni seznam po abecedi urejenih in le enoličnih zapisov iz stolpca zgoraj. Res lep način vnašanja podatkov. Za piko na i pa še vrtilne tabele. Obvladajte veliko množico podatkov in jih spremenite v poglobljeno analizo v nekaj klikih. Zares preprosto, učinkovito in neverjetno hitro!!!

Sam tečaj je neverjetno hitro minil, saj je bila vsebina zanimiva, podajanje snovi pa nadvse prijetno. In še pomoč po tečaju so nam ponudili. Gašperja za pomoč lahko kar pokličemo ali pa mu pošljemo mail, saj imamo njegovo vizitko.

Po tečaju je sledilo še prijetno druženje ob še boljši hrani in pijači. In za piko na i so nas pogostili še s pravimi domačimi sladicami, ki jih je pripravila direktorica in naša članica Branka Slinkar, sama.

Glede na odlične odzive udeleženk, ki so bile nad izvedbo navdušene in bi želele svoje znanje poglobiti, so nam na Kompas Xnet-u obljubili, da bodo pripravili prilagojen Excelov tečaj posebej za članice FAM-a. Program bo na voljo v prihodnjih dneh.

📸 Foto utrinki