031 335 220 [email protected]

Ženska ni mišljena za to, da opravlja moško delo.
Ni mišljena, da razmišlja po moško.
Njeno poslanstvo ni v tem,
Da poveličuje moškega duha,
Ampak da izraža ženskost.
(Margarete Sanger)

S temi besedami nas je pozdravila naša članica in tokratna gostiteljica, vodja Grand Hotela Palace, Maja Križmančič , ki je povedala, da prav visok delež zaposlenih žensk v Istrabenz Turizmu in v LifeClassovih hotelih kaže, da dodajajo prav ta ženski element v turistično dejavnost. S tankočutnostjo pri delu z gosti, pozornostjo pri drobnih detajlih in veliko mero kreativnosti ustvarjajo svojo hotelsko ponudbo. Hotelske recepcije, Gospodinjstvo in Terme & Wellness Palace vodijo ženske. V LifeClassovih hotelih svojo energijo usmerjajo v gosta, ki se razveseljuje pestrosti življenja med delom in družino. Ko iz vsakodnevne rutine obiščete njihove hotele, bare, restavracije in wellness ter zdravstvene storitve z lahko pozabite na neizprosen tempo življenja in se prepustite uživanju. Vzeti si čas zase je danes nuja, pravilno ga izkoristiti, pa je velika umetnost. Naličen obraz in urejena pričeska nista več dovolj. Pomembno je predvsem dobro počutje. Zato so nam predstavili njihovih sedem centrov dobrega počutja na nekaj 1000 m2 wellness ponudbe, ki je edinstvena v Evropi. Gostu nudijo butično ponudbo, katero individualno prilagajajo željam organizatorjev poslovnih srečanj in konferenc. Kreativnost se kaže tudi tudi pri gostinski ponudbi, s katero gostom pričarajo avtohtone okuse in gostoljubno postrežbo.

Naša osrednja gostja srečanja je bila dr. Zdenka Čebašek Travnik , zdravnica, specialistka za psihiatrijo – novo imenovana varuhinja človekovih pravic RS. Drugi dve gostji pa sta bili ga. Vlasta Nussdorfer , višja državna tožilka in ga. Anita Ogulin z Zveze prijateljev mladine Slovenije.

Razgovor z njimi je vodila naša predsednica ga. Aleša Kandus. Dr. Zdenki Travnik Čebašek je čestitala k novemu imenovanju in poudarila, kako vesele smo vse, da je to mesto zasedla ženska.

Dr. Čebaškova je v uvodu povedala, kako je do njene kandidature sploh prišlo in o tem, kako si predstavlja delo varuha človekovih pravic. Da pa je tako kmalu seveda težko karkoli natančnejšega napovedati, saj se mora najprej seznaniti z vsem dosedanjim delom na tem področju – kaj je bilo narejeno, kaj še ni, kaj je v teku in da se bo odločala na podlagi potreb, ki se bodo pokazale kot prioritetne. Seveda pa želi nekatere zadeve dolgoročno urediti in takih projektov je kar nekaj.
Glede na to, da je pred časom medijem povedala, da bo njena prioriteta varstvo otrokovih pravic, zlasti njihove kršitve zaradi nasilja v družini, zlorabljanja otrok … (zato smo na srečanje povabili tudi go. Vlasto Nussdorfer in go. Anito Ogulin, ki se že sedaj izjemno veliko ukvarjata s to problmatiko), je tekla beseda prvenstveno o tem, kako to problematiko reševati preventivno. Alkoholizem je eden največjih povzročiteljev za nasilje v družini. Pogovor je tekel tudi o šikaniranju otrok v šolah in s tem njihovo diskriminacijo, pa o tem, da dobi azil za eno žival mesečno več sredstev, kot so doklade za enega otroka, kar je nesprejemljivo.
Vlasta Nussdorfer je vso to problematiko orisala s pravnega vidika in kako naša zakonodaja velikokrat ne dovoljuje hitrih ukrepov, saj je zakon še vedno na strani staršev, čeprav ti niso primerni za vzgojo svojih otrok. Anita Ogulin se s problematiko trpinčenih, zanemarjenih in zlorabljenih otrok srečuje dnevno »na terenu« preko Zveze prijateljev mladine in društva Sonček in pomaga, kar največ lahko, vendar pravi, da je to še dosti premalo, ker je problemov preveč in jih ne zmorejo vseh. Vse tri gostje so se strinjale, da bi bilo potrebno zakonodajo čimprej dodelati, predvsem v smeri hitrega in učinkovitega reševanja problemov otrok.
Aleša Kandus je povedala, da je društvo FAM pred slabim letom – natančno 23. 5. 2006 že sprejelo nekaj tovrstnih sklepov, ki smo jih posredovali predsedniku vlade RS in bivšemu ministru g. Drobniču glede varne hiše v Grosupljah, ki popolnoma opremljena čaka na vselitev od 13 do 18 otrok. Vendar se kljub zagotovilom z vrha, še vedno ni nič premaknilo. Dr. Čebaškova je obljubila, da se bo pozanimala, kako je s to zadevo in zakaj se zadeva tako dolgo vleče..

Vlasta Nussdorfer je govorila tudi o društvu Beli obroč in kako deluje.

Dr. Čebaškova je povedala nekaj o razliki med izgorelostjo in deloholizmom in depresijo in pa nasiljem na delovnem mestu.

Čas je prehitro tekel, tako da dr. Čebaškova ni mogla odgovoriti na vsa vprašanja. Je pa obljubila, da se bo našemu vabilu z veseljem še kdaj odzvala.

Na koncu se je naša predsednica Aleša Kandus vsem trem najlepše zahvalila, posebno pa dr. Čebaškovi zaželela uspešno ubranitev naših, z ustavo določenih nam pravic.

Sledil je ogled Term&Wellness Palace in pogostitev v Oljčnem vrtu hotela Palace, kjer nas je pričakal Slavko Ivančič s kitaro in svojim šarmantnim glasom.
Kulinarična ponudba, s katero nas je presenetila vodja hotela Palace, naša Maja Križmančič, je presegla vsa pričakovanja – tako pač znajo v hotelih LifeClass.

📸 Foto utrinki