031 335 220 [email protected]

Tokratno srečanje je bilo v znamenju zdravja, saj smo bile v Medicinskem centru Barsos-MC, kjer so nas poučili, kako prav je, da poskrbimo za svoje zdravje. Preventivno in kurativno. Ker pa je preventiva boljša, smo se osredotočili prav na to.

Po uvodnem pozdravu podpredsednice društva ga. Andreje Ilgo je gostiteljica in naša članica ga. Jožica Flander povedala, da je današnji dogodek posvečen tudi spominu na g. Saša Baričeviča, prejšnjega lastnika Barsos-MC, ki je pred leti tragično umrl. Jožica nam je povedala, kako se je odločila za nakup centra zdravja in ga tudi zaradi lastnih izkušenj želi še nadgraditi.

Direktor MC Barsos g. Simon Vrhunec je  predstavil Medicinski center Barsos-MC in povedal, da je to zasebni center s 26-letno tradicijo, kjer dela več kot 50 zdravnikov – specialistov. Je edini zasebni center pri nas, ki ima toliko specialistov in več kot 20 specialističnih ambulant na enem mestu. Celovito so prenovili prostore in posodobili opremo, s tem pa pacientom zagotovili najsodobneje opremljene specialistične ambulante in hkrati razširili nabor storitev. V slovenski prostor vnašajo izboljšanje zdravstvenega sistema in uvajajo sistem brez čakalnih vrst. Prizadevajo si, da bi pacientom zagotovili čim bolj celostno obravnavo na enem mestu. Po tem, ko so še dodatno razširili nabor storitev za paciente, javnost vse bolj ozaveščajo o pomenu preventivnih pregledov. To nadgrajuje njihov cilj celostne obravnavo pacientov na enem mestu, saj so rezultati kar sedmih specialističnih pregledov znani v enem dnevu.

Mag. Andreja Jernejčič, ki pokriva področje piara v Barsosu, je povedala, da preventivni pregledi rešujejo življenja in s pravočasnim odkritjem je danes ozdravljiva tudi težja oblika raka na katerem koli delu telesa.

Glavno sporočilo poslovnim ženskam FAM v Medicinskem centru Barsos je bilo, da današnji hiter tempo življenja zahteva določeno previdnost, zato v Barsosu še posebno pozornost posvečajo preventivnim pregledom. Namenjeni so vsem, ki so zaradi odgovornega dela, vodilnih položajev, specifičnega načina življenja, nenehno izpostavljeni psihofizičnim obremenitvam in stresu. S pravočasnim odkrivanjem dejavnikov tveganja za razvoj srčno-žilnih obolenj in diagnosticiranjem najzgodnejših bolezenskih sprememb lahko danes močno izboljšamo kakovost življenja. Na preventivnih pregledih odkrijejo bolezni, ki jih posameznik sam ne bi zaznal. S pravočasnim odkritjem je tudi rak ozdravljiv,« je managerkam in podjetnicam pojasnil prim. dr. Borut Kocijančič, specialist internist – gastroenterolog, ki je izpostavil, da preventivni pregled obsega laboratorijsko diagnostiko krvi in urina, biokemične krvne preiskave, celovit internistični pregled z anamnezo, meritve z analizo telesne mase, EKG preiskavo srca, klinični pregled pri kardiologu in specialistu za ožilje, pregled pri okulistu, preiskavo notranjih organov trebuha in medeničnih organov, merjenje gleženjskega indeksa, preiskavo arterijskega in venskega ožilja, pregled prostate pri moških in rodil pri ženskah ter testiranje pljučne funkcije. Poskrbljeno je tudi za najmlajše paciente.

V dermatologiji je zelo pomembno zgodnje odkrivanje melanomov. V Barsosu je v zadnjem času zato porast tovrstnih pregledov. Pri teh pregledih uporabljajo metodo, ki se imenuje digitalna dermatoskopija. Z njo pregledajo znamenja v veliki povečavi na računalniku, kjer zaznajo vse spremembe, ki jih s prostim očesom ali z navadnim dermatoskopom ne vidimo. Melanom je navadno nesimetričen, neostro omejen, večbarven, večji od 6 mm in kaže znake spreminjanja rasti. Vse to so znaki, da je treba obiskati zdravnika, je zbranim svetovala Yana Targonskaya, dr. med., specialistka dermatovenerologije. Morda vas bo zanimal ta prispevek.

Ultrazvočna preiskava srca je ena izmed osnovnih preiskav v kardiologiji. S pomočjo ultrazvoka lahko pregledajo različne strukture srca, in sicer velikost, srčno mišico, debelino, krčenje srčne mišice, prav tako si lahko dobro ogledajo zaklopke in njihovo delovanje. »Poleg tega lahko proučujejo različne tumorje v srcu, pregledajo nenormalne komunikacije, ki so posledica prirojenih srčnih napak, si dobro prikažejo začetni del aorte in pljučne arterije, obenem pa tudi ugotovijo, če je bolnik morda utrpel infarkt, je izpostavila asist. dr. Andreja Černe Čerček, strokovnjakinja za ultrazvočno srčno diagnostiko, ki je podjetnicam ultrazvok srca predstavila na praktičnem primeru.

Za pogostitev je poskrbel Vivo Catering, seveda pa ni šlo brez Eminih Blejskih kremšnit – Conditus Bled.

📸 Foto utrinki

Poročilo sestavili: mag. Andreja Jernejčič in Silvia Lippai