031 335 220 [email protected]

Predsednica društva Andreja Ilgo je najprej vse prav lepo pozdravila in izrazila veselje, ker ste se  odzvale vabilu v tako velikem številu. To je znak, da smo se pogrešale v času »izolacije«. Pravzaprav smo tudi na daljavo kar nekaj postorile. Imele smo skupščino ON-LINE in  dva zoom srečanja.  Zdaj, ko se je stanje nekako znormaliziralo, gremo s polno paro naprej.

Mag. Jerneja Kamnikar, današnja gostiteljica je predstavila novosti v Vivu in kako so poslovali v času karantene. Na Youtube kanalu https://www.youtube.com/user/1vivocatering/videos,  se s Subscribe naročite in boste  dobivale nove vsebine – Event kluba poslovnih žensk na VIVO D125 v Ljubljani za Bežigradom z Vivo cateringom.  Danes smo s kuhanejm z mag. Andrejo Jernejčič (našo podpredsednico)  odprli Vivov projekt: Vivovi chefi kuhajo z znanimi osebnostmi. Dopoldne  so že vse skupaj nadgradili in kuhali z Markom Vozljem. V naslednjih dneh prihaja Rado Mulej, če imate kakšno idejo – kakšen predlog, je ta dobrodošel!

Na zadnjem ZOOM srečanju smo govorile o tem, s kakšnimi problemi ste se srečevale med tako zvano samoizolacijo, delanju od doma, zaprtju večine firm,  …  pa o  ukrepih vlade in kako so ti vplivali na vaše delo.

Na današnji okrogli mizi pa smo se posvetili temi OKREVANJE GOSPODARSTVA PO EPIDEMIJI. Okroglo mizo je vodila predsednica društva Andreja Ilgo.

Andreja Ilgo: Posledice epidemije se kažejo prav na vseh področjih. Firme se srečujejo z izgubami zaradi oviranega ali pa sploh onemogočenega poslovanja. Potrebno bo postoriti zamujeno, izrabiti vsako priliko da se poberemo, saj bomo le tako lahko zagotovili kolikor toliko nemoten gospodarski razvoj. Težko bo, saj še vlada ne ve točno kaj in kako. Sem pa prepričana, da ima Gospodarska zbornica Slovenije in njena današnja gostja ga. Sonja Šmuc dovolj pametnih predlogov, saj so le ti »nastali – zrasli« med gospodarstveniki, ki  vedo.

Druga govornica bo naša  Mojca Lah, ki je z možem prenesla del firme v Švico in njeni pogledi na okrevanje gospodarstva.

Tretja sogovornica je mag.  Violeta Bulc, bivša evropska komisarka za promet,  četrta sogovornica bo naša Simona Mele iz Kompas NM, ki nam bo povedala o težavah v turizmu.

Sonja, zadnjič smo govorili o ukrepih vlade, ki niso vedno najbolj realni. Kaj je pripravila GZS za okrevanje gospodarstva. Glede na to, da sodelujete z vlado, kaj od vaših priporočil so upoštevali in kaj bi še morali, kar se vam na GZS zdi nujno.

Sonja Šmuc: Vlada je v prvem paketu sprejela več ukrepov, ki so imeli pomemben blažilni učinek na podjetja ob prvem šoku soočenja z dramatičnim padcem poslovanja zaradi pojava epidemije. Zlasti ukrepi čakanja na delo in kritje pokojninskih prispevkov, pa tudi kritje višje sile za velik del podjetij in bolniške odsotnosti. Težko pričakovana poroštvena shema iz drugega paketa še ni zaživela, pričakujemo pa, da bo v kratkem in da bo tudi to olajšalo poslovanje podjetjem, da preživijo še vedno zelo zahtevne razmere. Tretji paket je prinesel predvsem ukrep subvencioniranega skrajšanega delovnega čas  in podaljšanje čakanja na delo še v junij. Vsi ti elementi so namenjeni ohranjanju gospodarske aktivnosti in ohranjanju delovnih mest. Če jih ne bi bilo, bi številka brezposelnosti izredno narasla, podjetja pa bi ostala kadrovsko podhranjena za ponoven zagon. Na GZS ocenjujemo, da bo jesen prinesla močnejšo gospodarsko oživitev, pri čemer pa smo  v Sloveniji kot izvozni ekonomiji močno odvisni od okrevanj na mednarodnih trgih. Letošnji upad BDP, ki bo po oceni GZS med 5 in 7 odstotki, bomo v naslednjem letu obrnili v ponovno rast gospodarstva.

Mojca,  zadnjič si nam na ZOOM konferenci povedala, kakšne ukrepe je uvedla Švica kot nujno takojšnjo pomoč gospodarstvu in koliko sredstev je namenila v ta namen in nikoli zahtevala dodatnih pojasnil. Sredstva so bila namenska in vedelo se je, da se bodo morali tega držati. Itak bodo morali »ta kredit« sčasoma odplačati, kot je bilo predvideno. Zdaj pa me zanima, kaj so pripravili za  okrevanje gospodarstva ali so bila ta dodeljena sredstva vse ali še pripravljajo kake dodatne ugodnosti.

Mojca Lah: Dne, 16.3.2020 Švica razglasi izredne razmere z vsemi oziroma podobnimi ukrepi kot večina evropskih držav. Tako je bil sprejet tudi prvi sveženj finančne pomoči podjetjem v višini:

  • 6MRD denarnih sredstev kot pomoč prebivalstvu za skrajšan delovni čas oziroma čakanje na delo v višini 80 % osebnega dohodka. Ukrepi veljajo za 6 mesecev ne glede na trajanje pandemije.
  • 40MRD – pomoč podjetjem z brez obrestnimi krediti z jamstvom države od 5 do 7 let za mala in srednja podjetja do 0,5 mio. CHF (zahtevek na A4 format, sredstva takoj brezpogojno od komercialnih bank. Višina zneska odvisna od prihodkov iz leta 2019). Za velika podjetja kredit do 20 mio. CHF za 0,5 % obrestno mero. Država jamči za 80 % zneska za 20 % so banke zahtevale jamstvo od podjetij. Tudi v tem primeru so bila sredstva v roku nekaj dni na računu.
  • 5,3MRD kot nadomestilo za izpad dohodka
  • 2,58MRD za nakup medicinske opreme
  • 1,87MRD kot pomoč letalski industriji

Dodali so še 154MIO za startupe in odlog plačila prispevkov, dolgov, obrest za 3 mesece…

Po prvem svežnju je Bundesrat segel še po 20 mrd CHF, da so zadostili vsem potrebam gospodarstva. V prihodnje omenjajo možnost še dodatnih 20 mrd in s tem naj bi zaključili z ukrepi.

300 mio CHF je vlada namenila za razvoj cepiva, 400 mio CHF so namenili za pomoč deželam v razvoju.

V gospodarstvu pričakujejo najmanj 50 mrd CHF deficita, okrevanje pa šele ob koncu 2020/2021 oziroma 2022.

Naj dodam da ima Švica 8,7 MIO prebivalcev. BDP per capita v EUR za 2019 je bil 72.959,00. Trenutno je predviden padec v višini 5% za 2020 in stopnja nezaposlenosti 3%

Dne, 16.4.2020 je Bundesrat napovedal natančno rahljanje ukrepov v treh fazah s presečnimi datumi; 27.4.2020, 11.5.2020 ter 8.6.2020, ki se jih tudi držijo.

Violeta, ti si sicer že prenehala svojo funkcijo evropske komisarke, vendar sem prepričana, da še vedno spremljaš vso dogajanje na tem področju. Kako se  Evropa spopada z okrevanjem gospodarstva po Korona virusu? Nekje sicer epidemija še ni preklicana, ampak vseeno popuščanja so tu, življenje se počasi normalizira.

Violeta Bulc: “Corona kriza je vse izzvala, a EU nadaljuje svoje osredotočenje na “EUZeleniNačrt” in “DigitalnaEU” s posebnim poudarkom na inovacijah, investicijah in start-up skupnosti, in na mehanizme za hitro okrevanje vseh članic EU. Tu se vsak dan dogaja nekaj novega. Od premagovanja likvidnostnih težav, brezposelnosti, medsebojne pomoči. V slovenskem prostoru nikakor ne opazim naklonjenosti skupnemu reševanju problemov in odpiranju novih možnosti. Kot da Slovenija želi herojsko vse reševati sama. Ni potrebe. Veliko bolj uspešni bomo, če sodelujemo, se povezujemo in tudi lobiramo za svoje interese, da postanejo del vsesplošne EU orientacije”

“Predlagam, da Slovenija sprejme EU smernice za svoje in jih postavi kot strateške svetilnike za vse ostale portfelje tudi v Sloveniji. Na njih bodo vezani vsi finančni mehanizmi, še posebej inovativni, mešani, novi. Sploh mi ni jasno zakaj Slovenija trmasto zavrača tovrstno možnost  sofinanciranja. Saj gre vendar za finančne in ne lastniške investitorje, ki želijo v naprej jasno izhodno strategijo. Tu Slovenija veliko zgublja, tako v obliki garancijskih shem kot tudi dodatnih nepovratnih sredstev in mnogo bolj dinamičnih investitorjev, ki so pripravljeni sodelovati tudi v bolj rizičnih projektih.”

Simona, vemo, da je bil turizem še najbolj prizadet, ker so meje v večini še vedno zaprte, hoteli so bili in so še zaprti, ukrepi v turizmu so najbolj strogi saj gre tu za osebne stike, ki so bili najbolj na udaru. Kako to rešujete, kaj bi ti povedala oz. kaj bi predlagala vladi, GZS ker so ti tisti, ki krojijo politiko delovanja? Kaj bi ti, kot ena iz turizma predlagala vladi in GZS, da bi uredili sistem tako, da bi se turizem čim prej postavil na noge.

Simona Mele: »Mislim, da je najbolj na udaru prav turizem. Nobenih potovanj ne moremo organizirati, restavracije so bile zaprte, hoteli zaprti…. Potovanja so bila onemogočena celo po Sloveniji, kaj šele v tujino, saj so bile meje zaprte, pravzaprav so več ali manj še. Predlagala bi:

  • Da zaživi jamstvena shema iz 2. Korona zakona
  • Da z ukrepom podaljšanja čakanja na delo obdrži kadre v turizmu
  • Da ne financira samo nove produkte pač razvoj in tudi obnovo produktov in storitev, ki bodo zagotavljali dodano vrednost in sledili filozofiji; green , active, healty
  • Da uredi odnose z EU in ostalimi državami glede odprtja mej
  • Da spodbuja letalske povezave s Slovenijo
  • Da dviguje zaupanje in posledično potrošnjo

 Vesele smo bile posebnega gosta iz Pule, dr.med.dent. Marko Miljković, z mednarodno prepoznavnostjo, ki nas bo gostil meseca septembra v Puli. Stopite z njim v komunikacijo in se povežete preko facebooka, kjer dnevno komunicira ( Marko Miljkovic ).

Za najboljšo pogostitev je poskrbel Vivo s svojimi mojstri. Dogajalo in kuhalo se je pred našimi očmi.  Piko na “i” je dodala še  naša Andreja Jernejčič, ki je s chefom pripravila paella. Seveda ima Vivo zdaj tudi lažjo vlogo  kuhanja pred gosti v čudoviti DanKüchen postavitvi.  Jerneja je popeljala članice tudi v zakulisje, da so videle, kaj vse se skriva za eno večjo pogostitvijo – kakšne so zaloge, aparature … in vse, kar gost ali naročnik cateringa ne vidi.

Ogledale smo si tudi Vivo razstavo ZETAA, za še boljše vzdušje je poskrbel odlični  TEYDJ – Tadej Čekeliš firme NAŽURU.SI ([email protected] ), ki ga lahko vedno kontaktirate, če boste na vaših zabavah, srečanjih rabile tovrstno glasbeno podpora.

 

Povzela: Silvia Lippai

 

Povezava na fotografije, filmček, …

https://photos.app.goo.gl/H46V9i7A3zJRPRE6A

https://www.youtube.com/watch?v=vyintUs3R8I

https://photos.app.goo.gl/Y85pJ51QocLRsbnx8