031 335 220 [email protected]

Srede so naš dan. Tudi ta, v izteku septembra, je bila.

Po poletnem premoru, ko smo nabirale moči vsaka na svojem koncu in vsaka na svoj način, smo se željne druženja zbrale v Bistri, v Tehniškem muzeju Slovenije. Pritegnil nas je kraj, kjer tehniška dediščina in narava pripovedujeta nešteto zgodb. Zato smo se tokrat srečale na robu zahodnega Ljubljanskega barja.

Pričakala nas je pijača dobrodošlice, za katero sta z izjemno refoškovo penino Ognjeni Fenix, klasična metoda, poskrbeli naši članici, Laura in Elizabet Montis iz Bio organic vin Montis & Eko Laura. Za želodčke pa prigrizki iz Gostilne Bistra. Toliko smo si imele povedati, da smo z uradnim delom srečanja začele skoraj pol ure kasneje!

Sprejela nas je gospa Barbara Juršič, direktorica Tehniškega muzeja Slovenije, ki v letošnjem letu praznuje 70 let od ustanovitve. Popeljala nas je do osrednjega samostansko-grajskega dvorišča, ki je spomenik državnega pomena. Kartuzijanski samostan, kjer se danes nahaja Tehniški muzej Slovenije, je bil zgrajen sredi 13.stoletja. Vedno je bil zelo povezan z vodo, kar je lepo vidno še danes.

Muzej se začel ustvarjati in graditi pred 70 leti, z lovci, ki so ga uredili na 80 m2 in se je potem širil. Danes razkriva tehniško dediščino – to je vse, kar je človeška podjetnost naredila iz napredka, da bi človek lažje in boljše živel. Razprostira na več kot 6000 m² razstavnih površin, kjer so na ogled stalne zbirke z različnih področij: kmetijstva, prometa, gozdarstva, lesarstva, lovstva, ribištva, tekstila, tiskarstva in elektrotehnike.

Po uvodnem nagovoru in predstavitvi direktorice smo se razdelile v dve skupini.

 Sprehodile smo se skozi samostan, si ogledale najstarejši ohranjen del kartuzije iz srede 15. stoletja – križni hodnik. In uživale tudi v lepoti parka, ki bogati kartuzijo. Vodič nas je popeljal skozi razvoj avtomobilizma, razvoj dvokolesa in motornega kolesa. Ogledale smo si najstarejši slovenski avto Piccolo, obujale spomine na prve avtomobile, ki smo jih vozile.

 

Naše zanimanje so pritegnile tehnične in druge podrobnosti protokolarnih Titovih vozil, pa tudi razstava Tomosovih motorjev in motornih koles. Izvedele smo res marsikaj zanimivega od zgovornih vodičev, ki so znali pritegniti našo pozornost. Same ženske na kupu, pa takšno zanimanje za avtomobile!

 

Nato pa nas je čakala še delavnica Ukročena elektrika. Skozi atraktivne poskuse in zanimivo razlago demonstratorja Izaka smo spoznavale pridobitve, ki nam lajšajo vsakdanje življenje in

 se nam danes zdijo tako samoumevne. Odkritje večfaznega sistema, raziskave visokofrekvenčnih tokov, prve zamisli o svetovnem radijskem sistemu in brezžičnem prenosu energije so plod genialnega uma velikega izumitelja Nikole Tesle! Najbolj pogumna med nami, naša podpredsednica Andreja

Jernejčič, je stopila tudi v Faradayevo kletko!

Vse naelektrene in nostalgične (nekatere smo obujale tudi spomine na šolske izlete v Bistro)  smo se zbrale še na predstavitvi, ki jo je za nas pripravila Melita Čepin iz organizacije Uella. Spregovorile smo o vlogah, ki jih ženske opravljamo v vsakdanjem in poslovnem življenju in kakšne izzive le-te predstavljajo za nas. Kje izgubljamo energijo in fokus in na kakšen način se lahko temu izognemo. 45 minut je vse prehitro minilo za tako zanimivo in obsežno temo, tako da nadaljevanje zagotovo sledi.

 

Ker se spodobi in je pravično, smo si privoščile še nekaj slastnega. V Gostilni Bistra pred vhodom v Tehniški muzej so nas pričakale dobrote z njihovega vrta in okoliških kmetij. Veliko pozornost posvečajo izbiri sestavin. Bilo je zares okusno. Ni druge, kot da preizkusite sami! Tega se ne da opisati. Zraven pa se je seveda odlično podalo vino Bio-organic vin Montis & Eko Laura. Sploh pri tradicionalnih vrhniških sirovih štrukljih s slivami je bilo čokoladno vino čista ekstaza…

 

Zdaj veste, kje si lahko ogledate Titova vozila, kovačijo in še svetovnega prvaka med medvedi. In potem še kaj dobrega pojeste. In kje naročite vino za vašo domačo vinoteko 😉

 

Poglejte še fotogalerijo, ki jih je ovekovečila Marija Trenz.

In če imate željo, še fotogalerijo Nataše Čampelj.

 

 

Zapisala: Nataša Čampelj