031 335 220 [email protected]

Letos je minilo deset let, odkar je Založba Tuma izdala prvo knjigo. Njihove zbirke obsegajo stvarno literaturo za poslovno in osebno rast, partnerske odnose in vrsto monografij, ki so orale ledino. Skoraj ni zakonskega par v Sloveniji, ki ni prebral »Pet jezikov ljubezni« in malo je poslovnežev, ki še niso slišali za njihovo uspešnico »Kje je moj sir«?. Tudi leposlovje v zbirki »Beri globalno« podira tabuje s samimi slavnimi pisatelji: Išmail Kadare, Kaminer, van Loon, idr. Zadnja leta so krepko posegli na področje zgodovinskih in estetskih vrednotenj žensk – Antologija slovenskih pesnic v treh knjigah in Pozabljena polovica sta spomenika našim prednicam, kot jih še ni bilo.

A najljubše in najprijetnejše so knjige za otroke. Večkrat so sodelovali z velikimi trgovci in preko njihovih naročil (velike naklade in stotine prodajnih mest po zelo dostopni ceni), ponudili lepo knjigo prav vsaki slovenski družini. Zakladnica zlatih pravljic in 365 povestic za lahko noč sta naslova letošnjega decembra. In na mizi in na risarskih stojalih so že novi projekti za otroke, ki bodo prihodnje leto spet razveseljevali številne družine.

A kaj storiti, kadar družine niso varen pristan otrok in mater? Kadar vlada mržnja, beda, nasilje? Tam so zgodbice iz knjig le še grenak odsev otroških želja. Ne znamo veliko pomagati, vsa družba je paralizirana ob teh pojavih, a vendarle je prav, da vsakič znova vsi poskušamo. Skupaj z Društvom poslovnih žensk Slovenije – FAM, se jim je zdela podaritev knjig za Miklavža varni hiši – Kriznemu centru Palčica v Grosupljem namesto pošiljanja novoletnih čestitk in včasih čisto nepotrebnih daril, dobro delo. Četudi za kako uro, bodo otroci ob knjigi ušli stiskam – saj ko se potopimo v branje, smo vsi v novem čarobnem svetu, kjer je vse mogoče. In naša največja želja je srečen svet otrok ne le v Peter Panovi deželi Nije, ampak tukaj in sedaj.

V Palčici so imeli obravnavanih devet otrok v času od njegove otvoritve dne 1.9.2007 do 6.12. 2007 iz različnih regij Slovenije. Vsi otroci, ki so bili pri njih nameščeni so šli po odhodu v rejniško družino. V enem primeru so se v Palčici tudi izvajali intenzivni stiki z mamico otroka, saj obstaja možnost, da se otrok vrne v matično družino.

Od devetih otrok sta bila v Kriznem centru obravnavana tudi dva mladostnika, ena deklica, in mladostnik, ki se v Palčici oglaša občasno, deležen pa je psihosocialne pomoči.

V prvem trimesečju projekta Palčica so imeli tudi deset poizvedb za namestitev, to pomeni, da so se centri za socialno delo zanimali za namestitev. Ob teh poizvedbah so se izkazale tudi zelo specifične potrebe, kot je potreba po varni namestitvi dojenčkov tujcev, ki prosjačijo. Potem namestitev malčkov, kadar gredo starši na zdravljenje, pa ni sorodnikov, ki bi lahko zanje poskrbeli in drugo. Imeli so tudi več primerov, ko so centri za socialno delo poklicali, da bodo v roku ene ure pripeljali otroke, vendar odvzem ni uspel.

Krizni center Palčica je naletel tudi na zelo pozitiven odziv v neposrednem okolju, saj je na “sobotno kavo” na katero so povabili sosede, prišlo kar sedem družin skupaj z otroci.

Čeprav si vsi želimo, da bi imeli vsi otroci brezskrbno otroštvo, pa smo odrasli in družba kot celota tisti, ki moramo poskrbeti za otroke, ki jim mirno in srečno otroštvo ni dano, zato se vsem zahvaljujejo, ki jim kakor koli pomagajo pri njihovem delu.

Za društvo poslovnih žensk Slovenije – FAM
Silvia Lippai, zastopnica in vodja društva

in

za Založbo Tuma Ljubljana