Srečanje društva FAM v Diners Golf & Country Clubu Ljubljana, 22. septembra 2010

Sonce je ta dan sijalo kot za stavo. Kako tudi ne bi, ko je na golf igrišču Ljubljana merila svoje moči in znanje golf ekipa društva FAM  proti golf ekipi  Skupine Clarus. Sicer pa smo za tako vreme prav lepo prosile že pred tistimi hudimi nalivi in naša prošnja je, hočeš-nočeš morala biti uslišana.

Da je bilo bolj zanimivo, je tekmovanje potekalo v parih po igri Texas skramble FAM-ovka : Clarusovemu dečku in zmagovalni par sta bila dr. Irena Horvat Žnidaršič in Vlado Petek. Vse čestitke. Sicer pa so bili tudi ostali pari zelo dobri. Prijetno vzdušje zaradi dobrih rezultatov, sonca, klepeta, kot tudi dobrodošlice, ki je potekala na terasi kluba, nas kar ni moglo premakniti v zgornje prostore in se posvetiti resnejšim zadevam.

Uradni del srečanja je odprla mag. Arijana Lipovec, predsednica društva, pozdravila vse prisotne in predstavila potek dogajanja uradnega dela srečanja.

Firmo Diners Club in vse njihove kartice ugodnosti je  zelo predstavila naša gostiteljica in članica FAM Brina Černetič. Predstavitev pa je bila že pred srečanjem poslana tudi vsem članicam FAM.

Firmo Kaval Group je predstavila druga gostiteljica dneva Dada Jerovšek, ki se je z nostalgijo spominjala začetkov in nastajanja  vseh projektov v skupini Kaval Group. Ker velika večina nas pozna vsaj nekaj od njenih restavracij, vemo, da so vse vrhunske, tako po izboru hrane kot notranji opremi. Njihova zadnja pridobitev je  restavracija na  ljubljanskem gradu, ki že sedaj žanje same pohvale.

Okrogla miza na temo davčne zakonodaje v RS je imela odlično zasedbo. Okroglo mizo je vodila ekspertinja za davke v RS, naša članica Petra Mlakar, njeni gostje pa so bili: Alenka Kovač-Arh, gen.dir. direktorata za sistem davčnih, carinskih in drugih javnih prihodkov  na Ministrstvu za finance, Simona Štravs, predsednica Zbornice davčnih svetovalcev v RS, Alenka Avberšek, izvršna direktorica za zakonodajo pri GZS in Iztok Verdnik z DURS-a.

Z davčnimi strokovnjaki smo se seznanili z novostmi na davčnem področju, ki so bile že sprejete v letošnjem letu, kot tudi s tistimi, ki se pripravljajo za prihodnje. Dotaknili smo se tem, kot je »davčna ozaveščenost« v Sloveniji, kakšne so pomanjkljivosti v davčni praksi tako na strani davkoplačevalcev, ni pa manjkalo niti kritike na delo pristojnih organov. Na področju dohodnine in davka od dohodkov pravnih oseb je bilo v letošnjem letu bistveno povečanje davčnih olajšav, za katere pa dejansko ne moremo še dokončno ugotoviti ali bodo imeli tudi pozitivne posledice pri nadaljnjem razvoju v gospodarstvu. Ob zaključku je Alenka Kovač Arh predstavila še usmeritve novega zakona, ki je še v pripravi in sicer Zakon o davku na nepremičnine. Po mnenju Ministrstva za finance, ki ga gospa tudi zastopa, naj ne bi prišlo do večjih obremenitve davčnih zavezancev, tako fizičnih kot pravnih oseb. Ali bo temu res tako, pa bo razvidno šele ob dejanskem izvajanju zakona v praksi.

Po uradnem delu je bilo druženje ob prigrizkih in dobrem vinu tako sproščujoče, da so nekatere ostale tudi pozno v noč.

Srečanje FAM - Diners Golf & Country Clubu Ljubljana, Smlednik - foto Doroteja Omahen

Srečanje FAM - Diners Golf & Country Club Ljubljana, Smlednik - foto Marija Trenz