AERODROM LJUBLJANA

dne 29. januarja 2008

Bili smo v imenitni družbi aerodromovcev: Zmaga Skobirja, direktorja - predsednika uprave, Janeza Kolarja, člana uprave – namestnika direktorja in pa Franca Željka Županiča, generalnega direktorja Direkcije za letalstvo na Ministrstvu za promet

»ODPIRAMO PROSTOR PRIJETNIM POTOVANJEM« – je predsednik uprave, g. Zmago Skobir pričel s predstavitvijo delniške družbe Aerodrom Ljubljana, ki nas je vse močno fascinirala. Ko bodo vsi njihovi smeli načrti uresničeni, bo Aerodrom Ljubljana pravi primerek modernega svetovnega letališča. V Aerodromu Ljubljana, d.d., upravljajo z Letališčem Jožeta Pučnika Ljubljana, slovenskim oknom v svet.Njihove osnovne dejavnosti obsegajo:

• upravljanje letališča z zagotavljanjem pristankov in vzletov letal, uporabo infrastrukture in potniškega terminala;
  • zemeljsko oskrbo letal, potnikov in tovora,
  • trženje potniškega in tovornega prometa ter
  • različne komercialne dejavnosti.

Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana torej ni le tranzitni prostor. Njihovim potnikom ponujajo mnogo več. Pred odhodom na letalo lahko svoj avto parkirate v novi garažni hiši, kavico popijete v baru potniškega terminala, ali pa se sprostite ob prijetnem klepetu in gledanju najljubšega TV programa v mini baru potniškega terminala. Če vam slučajno zadiši nekaj sladkega, vam okusno pecivo postrežejo kar v prijetnem okolju novega terminala. Tudi za ponudbo okusnih malic in kosil je dobro poskrbljeno. Poskrbljeno je tudi za tiste z nakupovalno žilico, spotoma pa še preverite ponudbo največjega slovenskega mobilnega operaterja. Seveda so vam na voljo tudi bančne in poštne storitve.

Če ste morda v stiski s časom zaradi preštevilnih sestankov in dela v pisarni, ne skrbite. Ponujajo vam tudi brezžično povezavo v svetovni splet, s pomočjo katere bo vsak kotiček njihovega novega terminala postal vaša pisarniška miza.

Vedno znova se trudijo za dobro počutje vseh, ki jih obiščejo. Ponosni so, da lahko odpirajo prostor prijetnim potovanjem.

Tema dneva je  bila pravšnja za ta čas. Zakon je bil ravnokar sprejet in ker smo v našem društvu vedno IN v obravnavanju najbolj aktualnih tem, je bila »Vsebina sprememb Zakona o delovnih razmerjih« več kot dobrodošla.

Predavatelj g. Jure Srhoij, uni.dipl.prav. in samostojni svetovalec, ki ima več kot 25-letne izkušnje s področja delovnih razmerij, kadrovskih zadev, urejanja odnosov z delavskimi predstavništvi in reševanja delovnih sporov, pa je bil tako zelo dober, da smo na čase skoraj pozabile dihati. Upam, da ne zaradi vsebine, ampak zaradi njegovega odličnega podajanja teme.

G. Srhoij nam je predstavil bistvene spremembe novele zakona, ki jih vsaka direktorica mora poznati in vam jih na kratko navajamo:

1. Predstavitev bistvenih sprememb Zakona o delovnih razmerjih

Socialni partnerji so po dolgotrajnih pogajanjih dosegli dogovor o spremembah Zakona o delovnih razmerjih (Url. RS št. 42/2002), ki je v nespremenjeni obliki veljal od 1.1.2003. Novela Zakona o delovnih razmerjih je bila objavljena dne 13.11.2007 v Uradnem listu RS št. 103/2007, spremembe pa so se uveljavile dne 28.11.2007. Spremembe bodo bistveno posegle v urejanje delovno-pravnega položaja delavcev in vodenje postopkov pri delodajalcih.

Vsebina predstavitve se nanaša predvsem na poglavitne sprememb vsebine ZDR:

• vzroki za spremembo zakona
  • poglavitne zahteve delodajalcev
  • uskladitev z direktivami Sveta Evrope
  • prepoved diskriminacije in povračilnih ukrepov
  • prepoved spolnega in drugega nadlegovanja ter trpinčenja na delovnem mestu
  • vrsta dela
  • zaposlovanje za določen čas
  • sklenitev nove pogodbe o zaposlitvi
  • urejanje delovnih razmerij z vodilnimi delavci
  • sorazmerni obseg pravic
  • prenehanje pogodbe o zaposlitvi
  • roki v primeru odpovedi pogodbe o zaposlitvi
  • odpoved pogodbe o zaposlitvi s ponudbo nove
  • odpovedni roki
  • ukrepanje v primeru neopravičene odsotnosti
  • varstvo starejšega delavca
  • možnost odpovedi pogodbe o zaposlitvi delovnemu invalidu
  • odpravnina v primeru upokojitve
  • nadurno delo
  • sorazmerna izraba letnega dopusta in obvestilo o letnem dopustu
  • inšpekcijski nadzor
  • globe
  • druge spremembe

V uvodnem delu pa je bil poudarek na osnovah urejanja delovno-pravnih razmerij, veljavnosti kolektivnih pogodb ter vzrokih in posledicah najpogostejših delovno-pravnih sporov  RS.

Po delovnem delu je sledil še neuradni – družabni del, kjer smo malce poklepetale, potarnale, se pohvalile in kaj tudi pograjale… ampak tega zadnjega je bilo tako malo, da ni vredno omembe… le poglejte si dejstva – slike kažejo več, kot lahko pove beseda…